2017. március 21., kedd

Ronda bejegyzés - nem kell kommentelni.....

Tudom, hogy jó ideje fent van a neten - én (elmaradott vénember és fb utáló), viszont csak most olvastam.

Meglehet, hogy  már mindenkinek a könyökén jön ki a téma - és az is elképzelhető, hogy rajtam kívül senkit sem érdekel.
És azt is olvastam, hogy nem tegnap, hanem már évekkel ezelőtt íródott....
Én mégis bemásoltam ide - nem mintha azt hinném, hogy ettől bármi is másképp lenne.
Csak azt az egyet nem értem, hogy ha ezt mindenki ilyen kristálytisztán látja/tudja - akkor miért nem tesz(ünk) semmit ?
És itt van hozzá egy kis kiegészítés is: 
http://konteo.blogrepublik.eu/2012/11/06/a-chomsky-tizparancsolat/
(Persze ebben sincs válasz a kérdésemre.)

Kép és szöveg innen: http://www.costadelsolmagazin.com/content/chomsky-tizparancsolat

Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a Hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét.Chomsky tízparancsolata nagyon tanulságos és mindenkinek ajánlott, aki el szeretné kerülni az agymosást. Íme a híres tételsor, aminek igazságtartalmáról nap mint nap meggyőződhetünk:
 
1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2.) A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a “fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a “szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a “feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet (“majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.

Kedvenc mondásom: ha Isten teremtette a világot, valamit nagyon elrontott.  
Mi isszuk a levét.
 

4 megjegyzés:

 1. Évtizedek, sőt évszázadok óta zajlik ez a folyamat, de egyre intenzívebben sajnos!!! Meg kell tanulnunk újra gondolkodnunk és nem bedőlni a hatalomnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztos korral járó tünet - emlékszem a nagymamám 40-50 évvel ezelőtt épp úgy nem értette és szerette az akkori világot, mint én most. Bár megítélésem szeriont 40 éve jobb volt a világ helyzete...

   Törlés
 2. Én ezt találtam:
  "A manipulációs tízparancsolat valójában Sylvain Timsithez köthető, a szöveg pedig a szerző weblapja szerint 2002-es keltezésű. A Le Grand Soir egy cikkének a szerzője – aki Chomsky barátja és munkatársa – már 2010-ben megkérdezte Chomskyt a pontokról, amire a filozófus szerző azt válaszolta: a tíz pontot nem ő írta, nem ő tette ki a webre, még ha a szöveg bizonyos elemei eredeztethetők is különböző könyveiben leírt gondolataiból."
  http://www.urbanlegends.hu/2014/03/chomsky-tizparancsolata-hoax/
  Akárki is írta, nagyon sok igazság van benne.
  Egyébként ajánlom Machiavellitől a Fejedelem című könyvét.
  PZs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akár hányszor olvasom, mindig azt érzem, a leírtak többsége mélységesen igaz és a szomorú valóságot tükrözi. Alapjában tényleg mindegy, ki írta - mert igazat írt.Én csak azt nem értem, hogy miképp lehet ennyire "birka" az emberiség, hogy valójában "maroknyi" (de mindenesetre kevés) hatalommal bíró ember igájába önként dől, s húzza (húzzuk) szekerüket.
   Szó nélkül....Persze, kérdés, hogy x ezer évvel ezelőtt miképp gondolkodtak/éreztek az emberek. Tetszett-e a rabszolgáknak a fáraók uralma - és valójában túl sokat ők sem tettek.
   Miért ilyen "lett" a világ és ha az ember a teremtés "csúcsa" akkor miért tűri, miért nem tesz ellene ?

   "...Bűvös körömből nincsen mód kitörnöm,
   Csak nyilam szökhet rajta át: a vágy -
   de jól tudom, vágyam sejtése csalfa.

   Én maradok: magam számára börtön,
   mert én vagyok az alany és a tárgy,
   jaj én vagyok az ómega s az alfa."

   Valami el lett rontva a teremtésben.....

   Törlés