2017. március 18., szombat

Csodák Indonéziában



Van a Servus Tv-nek egy varázslatos sorozata: Terra Mater címmel. A világ különböző tájait, részeit mutatja be, embereket, állatokat, növényeket – vagyis mindent, amitől olyan csodálatos ez a Föld…
(Terra Mater - Inseln wie im Paradies  Aus Feuer geboren - most ezt láttam.)
Nagyon sajnálom, hogy megnézni nem tudjátok, sem a TV oldalán, sem a Youtube-on...

Indonézia varázslatos világáról itt olvashatsz:


A film Indonézia különös világát mutatta be - a hihetetlenül érdekes, különleges  növény- és állatfajokkal.

Az Indonéz Köztársaságot 18 100-nál is több sziget alkotja, amelyek közül kb. 6000-en élnek emberek. Szigetei az egyenlítő két oldalán helyezkednek el, így az országnak trópusi éghajlata van. Indonézia a világ leghosszabb szigetcsoportján, az Indonéz-szigeteken terül el, a Maláj-félsziget (amelyen Malajzia nyugati része, déli csücskén pedig Szingapúr helyezkedik el) és Ausztrália között.

Legnagyobb szigetei:
Jáva (Jawa) a világ egyik legsűrűbben lakott területe, ahol az indonéz összlakosság több mint fele lakik
Szumátra (Sumatera)
Borneó (Kalimantan)
Celebesz (Sulawesi) és
Új-Guinea (Pápua vagy korábban Irian Jaya)

A szigetvilág flórája és faunája jelentősen különbözik egyik oldalról Borneó, Bali és a nyugati szigetek, másik oldalról Celebesz, Lombok és a keletebbre fekvő szigetek között. Ezen ökológiai határvonal neve Wallace-vonal, felfedezője után nevezték el. A vonalat gyakran emlegetik, mint Ázsia és Ausztrálázsia határvonalát, így Indonézia valójában bikontinentális ország.





Nem tudok mást mondani, mint hogy „megáll az ész” – a természet varázslatát, csodáit, találékonyságát látva. Bemutatta a film, hogy a szárazföldtől elszakadt szigetek ide-oda „sodródva” (százmillió évek során) miképp alakultak, változtak, s miképp változott rajtuk az élet, a növények, állatok. (Zárójelben jegyzem meg, hogy én nagyon szeretem az efféle trükkös filmeket, mert egészen más a hatás, ha valamiről csak beszélnek, és más, ha pár perc alatt sok sok év történését látod. Mindig kicsinységemet juttatja eszembe...)

A megszámlálhatatlan csodából kettőt emelnék ki, az egyik a kék lávával „izzó” vulkán, magyarul itt olvashatsz róla:
 

A másik egy „bolond” kancsóka virág, melyről itt  olvashatsz: http://www.origo.hu/tudomany/20110126-deneveruruleket-eszik-egy-ritka-husevo-noveny.html



Képek:




11 megjegyzés:

  1. Odavagyok az ilyen természetfilmekért!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Évek óta szinte csak természet filmeket nézek ha a Tv elé ülök. Számomra ezek az igazi csodák amiket látni, ismerni kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És milyen jó lenne, ha "élőben" láthatná némelyiket az ember. A természettel és az űrrel(=naprendszer,bolygók, stb) kapcsolatos témák nálam is a legkedveltebbek.

      Törlés
  3. Én csak azt tudom javasolni, hogy pl. az m5 tv-n (esténként) az Univerzum c. kb. egy órás (?) ismeretterjesztő filmsorozat is jó,- még ha nem is a legfrissebb filmek. (Igaz,feliratos,és olyankor a szövegre is kell figyelni) Közelebbi tájak ( Franciaország, vagy az Alpok, Ausztria - vizek, állatok és növények.) stb. ( Úgy emlékszem 10:05 órai kezdéssel és szobaantennával is nézhető.)

    VálaszTörlés
  4. Nem törlöm, javítom... este 20:05 - a jövő héten - márc.20-tól osztrák filmek lesznek. ( de pontosítandó)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem erre már nem lenne időm. Naponta 5-6 természetfilm közül választhatok és jobbnál jobbak....

      Törlés
  5. Terra Mater - egy márkajel, tudom, hogy bármiről is ismertetnek azt érdekes lesz, szép felvételekkel és informatív. Kedvenc műsoraim egyike!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak részben értem meg, hogy bizonyos filmjeit a sorozatnak nem lehet megnézni. Mert hát milyen jó lett volna most is beírni egy linket, hogy bárki láthassa, amit én láttam....

      Törlés
  6. Ilyen kancsóka virágot láttam mikor Németországban voltam, tényleg szédületes egy növény :)
    az a kénsavas tó?! :O meg az ott dolgozó bányászok élete, sorsa...nem semmi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A világ tele van csodákkal. És ha másért nem is, de ezeknek a megismerési lehetőségéért hálás vagyok a tévének. Mert különben hogy tudnád/látnád ? Ugye, sehogy..."Csak" az a gond, hogy a jóval, széppel együtt a csúfság is a közelünkbe férkőzik...

      Törlés