2017. április 25., kedd

Ilyesmiken gondolkodom



A barátnőm most azt mondaná, hogy „te mindig hülyeségeken töröd a fejedet…”
Lehet, hogy az. De amikor nem tudok aludni, már csak jobb, ha ilyesmi jut eszembe, hogy vajon ki, miért, hogyan nevezete el az odvas keltikét odvas keltikének, vagy a héjakút mácsonya neve honnan eredhet ? Mert a büdöske elnevezésén sokat nem kell meditálni.

Odvas
Mert alább, a kommentben Kyorsi írt az "ujjas" keltikéről is, itt van egy kép erről is:

Ujjas
Kiderítettem: az odvas keltike: (Corydalis cava)  föld alatti gumója az évek során növekszik, dió nagyságúra, belseje üreges, fala vékony. Erről a gumóról kapta nevét is (odvas; a cava szó jelentése üreges, kivájt). Március-április során virágzik üde lomberdőkben. Hát, hogy „keltike” miért lett, arra nem találtam magyarázatot. Talán mert kora tavasszal ő „kelti” fel a többi virágot  😃

Az ujjasan hasadt murvalevelek az odvas keltikétől biztosan megkülönböztethetővé teszik. Ennek a gumója nem odvasodik.


Vagy itt van a másik virág a héjakút mácsonya: ha az ember belenéz a net-be, ilyeneket talál: gólyahúgy (!), csapóecset, szomjútövis, pásztorvessző, vénusfürdő, bogácskóró, takácsvakaró. A héjakút mácsonya bogácsos, azaz gombos, csomós fejű, rokon a buckósat, csomósat jelentő mancs, mák, mankó, és macsuka szókkal. (Ezen szavak közül se ismertem mindegyiket.)
Továbbá: népiesen betyárkulacsnak is nevezik – neve  a növény azon tulajdonságára utal, hogy átnőtt levelei az esővizet összegyűjtik. Egy-egy levélpár akár több dl. vizet is tárolhat. Vajon ez utóbbi okból kapta a "héjakút" név-részt ? Bár kétlem, hogy egy héja a levélben összegyűlt vízből inni tudna...


Egyébként,  ugye vannak logikus dolgok, a „büdöske” nevű virág tényleg nem túl jó illatú. Az valahogy elfelejtődött, hogy hivatalosan bársonyvirágnak is hívják, többnyire csak a csúfabbik nevén emlegetik. Olaszul hangzik legszebben a neve: Marigold (Mária aranya). Gyönyörű, igénytelen és hasznos:  a nyúl utálja, a macskák hánynak tőle, a fonalféreg is kerüli, a  rovarok nem bírják a szagát, növények pedig vegyszermentesen nőnek a közelében.


Na, kérem, hát nem jobb ilyesmiken töprengeni álmatlan hajnalokon, mint a világ jelenlegi helyzetén ?

Képek:

10 megjegyzés:

  1. A természet kutatása soha nem hülyeség. Néha én is elképedek,hogy van egy csomó dolog,aminek nem tudom az eredetét....és akkor jó utána nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha csak a növényhatározót veszed kézbe, már akkor is csoda-dolgokat tudhatsz meg. Nekem van egy spéci gyógynövényes könyvem, az is meglepő, hogy szinte minden növény gyógyít valamit.

      Törlés
  2. A mácsonyát takácsmácsonyának is hívták, hogy miért? Nos, olvasd el!
    http://www.eletestudomany.hu/elfeledett_ipari_novenyunk__a_takacsmacsonya
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szenzációs cikk, nagyon remélem, más is elolvassa, mert hihetetlen jó/új dolgok vannak benne leírva !!Köszi !

      Törlés
  3. erdőt, mezőt járva már úgy örülök én is, ha valamelyiknek tudom a nevét :) ez a keltike, hát ez aranyos, én sosem tudom megkülönböztetni az odvas vagy az ujjas keltikét. Úgy vagyok vele, mindkettő tündérszép és kész :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiegészítettem a szöveget és tettem be az ujjasról is képet ! De az biztos, hogy nagyon hasonlítanak egymásra !Ami megkülönbözteti őket, a gumó, az meg nem látszik :-)

      Törlés
  4. De, de sokkal jobb ilyeneken morfondírozni, ezek után kutakodni. Ebből lehet tanulni, ebben lehet haladni, van értelme. A másiknak nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem - de olyan "hangos" a világ - néha "belekiabál" a gondolataimba....De az biztos, ide menekülni érdemes, mert vigaszt csak ez, a természet tud adni.

      Törlés
  5. Mért ne kellene elgondolkodni a "büdöskén"? Én a virág nevében is kikérem a pejoratív nevet, bár ezt használom a hosszabb és találóbb bársonyvirág helyett. Valaki egyszer elfintorogta magát, és meggyőződés nélkül, vagy annak ellenére követőkre talált.Nekem tetszik, hozok is a szezonjában a vázába.(HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, azért az orgona illatosabb :-)
      De ettől függetlenül nekem is kedvencem, olyannyira, hogy mindig van a kertemben.

      Törlés