2017. november 29., szerda

A háromszöglevelű madársóska csodája



https://hu.pinterest.com/pin/123145371036102405
Mivel nyáron virágzik, nekem most nincs virágos képem.

Az én kis kincsem….
..amiről még nem írtam, a háromszöglevelű madársóska. (Azért kincs, mert elég sokáig vágyakoztam utána, mire sikerült egyet nagy nehezen szereznem.)
Gondoltam, bemutatom, hátha nem mindenki ismeri. Hogy miképp néz ki, az ugyebár a fényképen látható.
De az nem, hogy ez a kis virág reggel, ahogy világosodik, a leveleit (és nem a virága szirmait !) nyitja szét és este sötétedéskor összecsukja azokat. Különös egy teremtmény, nem tudnék másik ilyent mondani. Nekem legalábbis nincs, de azt se tudom, van-e más hasonlóan viselkedő növény.

Amiért viszont épp ma került ide, annak az az oka, hogy felfedeztem valami csoda-tulajdonságát !
Az reggeli és esti "tornáját" már ismertem, de amit ma produkált - hát attól "elállt a lélegzetem".

Kivételesen kicsit elaludtam (=ébredés 8-kor). A redőnyök így télen teljesen leeresztve, a szoba sötét. És amikor felhúztam a redőnyt, mit láttam ? Hát azt, hogy az én kis kincsem, sötét ide, meg oda, pontosan tudja, hogy már reggel van. A tegnap este bezáródott levelei szétnyílva várták, hogy újra fényt kapjanak. Igen, ő tudta, hogy kint már világos van !
Hát nem csoda, hogy ilyesmire képes egy picinyke virág ???


Itt a hivatalos leírás róla: 


 
Reggel

Este

 Még annyit hozzátennék, hogy NEM fogom megenni. Ahhoz túl szép.😊

6 megjegyzés:

  1. Én is láttam már sokfelé ilyen növénykét, nagyon tetszik. Igazából nem lepett meg, amit írtál, hogy megérzi, mikor van reggel. "Több dolgok vannak égen és földön, mint azt bölcselmetek felfogni képes" (Hamlet). De, már többször olvastam, hogy nemcsak az állatok, a növények is rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, melyeket az ember már régen elfelejtett. Pedig benne van, csak ki kellene ásnia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ilyen "okos" kis virágom még sosem volt, őszintén mondom, meglepődtem, azon, amit ma fedeztem fel. Nem is azon tul.képp, hogy kinyílik, meg becsukódik, hanem azon, hogy a sötét szobában is tudja, hogy kint már világos van.

      Törlés
  2. Nagyon szép virág...és igen van ami még este becsukódik levél, a MARANTA.
    Nem emlékszem hogy láttam...de a színe igazi szépség...

    https://www.google.hu/search?q=maranta+leuconeura&oq=Maranta&aqs=chrome.1.69i57j0l5.5069j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sosem hallottam még a marantáról - most elolvastam, bár az, amit belinkeltél nekem nem működik, de azért a guglival megtaláltam. Fantasztikusak ezek a növények ! Jutott eszembe, (majd rákeresek), hogy a madársóskának a zöld változata is becsukódik-e ? Nem tudom....

      Törlés
  3. tavasszal kaptam egy cseréppel a tesóméktól, nekik sok van és két fajta. Nekem is ilyen bordó levelű van, most éppen dobálja el a szárait, gondolom pihenni akar, nem is tudom hová tegyem, hűvösre a pincébe, vagy hagyjam itt fent az étkezőben? Egyszer már volt, kiültettem, de kifagyott tavaszra :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mindenképp hozd be. Én próbáltam teleltetni a fűtetlen előszobában - nem nagyon tetszett neki, de azért ott áttelelt. Most a fűtött szobában van. Egyébként a pécsi botanikuskert pálmaházában, párás meleg levegőben él, ott láttam többet is - gyanítom az lenne jó igazán neki.

      Törlés