2017. november 21., kedd

Nem értem én ezt a világot



Nagyszabású fény-fesztivál volt Rigában - szólt a hír, amit láttam a híradómban. Talán ügyetlenül kerestem, de egy magyar sort se találtam erről a két nappal ezelőtti nagy rendezvényről…  

Riga fény - kép
 
Persze nem baj, valójában abszolút nem érdekes, hogy jelenleg hol fény-fesztiváloztak (a mostani 1,5 millió Eu volt !), csak az jutott eszembe, hogy milyen hihetetlenül sok milliárd Eu, vagy egyéb pénz jut teljesen felesleges, értelmetlen dolgokra – és ugyanakkor mindenki tudja, hogy milyen hihetetlenül sok szegény ember él nyomorúságos körülmények között. Bár sorolhatnék igen sok más témát, ahol a pénzre nagy szükség lenne – pl. egészségügy, vagy közlekedés – világviszonylatban, nem CSAK Magyarországon.
Mert hát Pécsett is piros-lila-kék a Tv torony, de sötétben ne járkálj az utcán, mert annyi a gödör, hogy könnyen orra-bukhatsz.

Te, aki most ideáig elolvastál, biztos vagyok, Te is tudsz sok mindent felsorolni, ahol a millió és milliárd Eu-knak jobb helye lenne. Én egyszerűen képtelen vagyok felfogni, miért van ez így ? Ha már adja az EU a pénzt és meg akarja határozni, hogy mire költse a „megajándékozott” – akkor kik azok a balfácánok, ott Brüsszelben, akiknek az jut eszükbe, hogy Pécsre lőtér kell és nem mondjuk megfelelő közlekedési lehetőség, vagy bolti ellátás, netán munkahely….
   
Ettől most boldogabbak lettek a lettek ?




4 megjegyzés:

  1. Pécsnek van lőtere,miért akarnak még?Hird és Martonfa között egy nagy mező,egészen Perekedig.Éppen oda akartak migránstábort létesíteni...
    Lőtér kell...mert készülünk a békére...vagy mégsem?Mármint az Eu,ha arra ad pénzt.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csak a lőtér bosszant, van számos más olyan beruházás, amivel nem értek egyet, s ami helyett tudnék mást ajánlani. A városban is, de vidéken is. Magyarország falvai pusztulófélben vannak - ez (úgy látom/érzem) túlságosan senkit nem érdekel. Az EU-t meg végképp nem.

      Törlés
  2. Én annyit találtam, hogy ez a rigai fényünnep több napig tartó fesztivál, nagyon sok kulturális programmal, melyet novemberben tartanak meg. Részben azért mert sötét és hideg hónap, részben azért, mert ha jól értettem, akkor 1918. november 18-án alakult meg az önálló Lett állam. Idén volt a 10. ilyen rendezvény, és egyben a független Litvánia 99. "születésnapja".
    http://www.staroriga.lv/013/en/
    Jó, hogy írtál róla. Egy ismerősöm nagyon szeretne elutazni a Baltikumba, szólók neki, ütemezze az utazását 2018. novemberére, a 100. jubileumi fesztiválra. :)
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem kerestem különösebben utána, lehet, hogy a helyszín megválasztásának ez (is) oka volt. De hát nem csak most és nem csak itt vannak ilyenek. Volt ez Pécsett is nem is egyszer már, és még sok más helyen.Divatos "program" világszerte. Csak azt nem tudom, szükség van-e erre ?
      És azt is tudom, hogy már a rómaiak is tudták, a népnek kenyér kell és cirkuszi játékok. Hát ez utóbbit megkapjuk.

      Törlés