2017. december 1., péntek

Chia mag



Divatba jött…. hát vettem én is – csak mert kíváncsi vagyok és csak mert jókat írnak róla. Meg mert akciós volt, 25 dk 449.- Ft.

Kép: http://www.greenmarkshop.hu
„A chia Dél-Amerikában őshonos növény, a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt. A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega-zsírsavakban, közülük is az igen egészséges omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.
Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.
A chiamagnak számos pozitív egészségügyi hatása van, amelyek miatt érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe. Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait, a benne lévő kalcium, foszfor és mangán főleg a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá.

A benne található rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszinthirtelen megugrását. A rostoknak több kutatás szerint nagy szerepe van bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is.
Az omega-3 zsírsavak sok szempontból nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak például az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez. Egy kutatás szerint a kardiovaszkuláris rendszerre egyéb módokon is hatással van a chiamag: csökkenti a vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet (vagyis csökkenti a "rossz", növeli a "jó" koleszterin szintjét).

Hogyan fogyasszuk?
A chiamagnak enyhe, dióra emlékeztető íze van, ezért sok ételhez felhasználhatjuk. Keverhetjük joghurtba, kefirbe, szórhatjuk salátára, süthetjük süteménybe vagy kenyérbe. Turmixokhoz vagy kásákhoz is adhatjuk, de levest is sűríthetünk vele. Mivel erőteljesen megduzzad, felhasználás előtt áztassuk be legalább negyedórára vízbe, míg zselés állagúvá nem válik.”  (http://www.hazipatika.com)

Töredelmesen bevallom és nem áztattam, a salátám tetejére szórtam – próbaképp – egy fél kávéskanálnyit. Hát olyan különleges íz-élményben nem volt részem, bár rossz sem volt.
Mindegy, ha egészséges – és fentebb ezt írják – akkor azért alkalmanként élni fogok vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése