2018. január 22., hétfő

Nem mászik a füledbe !

Fülbefiú és fülbelány


Úgy mégis, szabadna tudnom, hogy honnan kerül elő „télvíz idején” egy fülbemászó : az előszobámban ?
Nincs itt valami rendjén – régóta mondom…. Ezeknek ilyenkor aludni kéne…. Na, de ha megláttam, akkor gondoltam, jó alkalom, hogy írjak róla – bár azt nem mondhatom, hogy kedvenc állataim közé tartozik.
Viszont érdekes dolgokat tudtam meg róla, az alábbi ismertetőből:

A közönséges fülbemászó egy közismert és elterjedt európai rovarfaj, amely nevével ellentétben nem költözik más állatok hallójáratába, a dobhártya átfúrása pedig végképp nem jellemző rá. Alapvetően hasznos, pusztítja a mezőgazdasági kártevőket, bár elszaporodva komoly károkat okozhat a gyümölcsök megrágásával.
E közismert kis rovar 10-15 milliméteres hosszt elérő teste lapított, hosszúkás. Legjellegzetesebb attribútuma, hogy potroha feltűnő fartoldalékban végződik, melynek két szára a hímek esetében jelentősen görbült, és egy-egy fog látható bennük, a nőstényeknél viszont egybesimulnak. A fogónak az ellenségek elriasztásában, a táplálék szájhoz emelésében és vékony, mintegy negyvenrét hajtott szárnyai kicsomagolásában van szerepe, melyek apró, pikkelyszerű fedőszárnyai alatt bújnak meg.
A közönséges fülbemászó ritkán repül, de képes rá. Alapvetően rozsdás gesztenyebarna színű; a fej világosabb a testnél, a lábak pedig sárgás színezetűek. A vízszintes állású fej kb. szív alakú, szabadon mozgatható, rajta található a rágó szájszerv és az összetett szemek. Pontszemei nincsenek. A potrohon bűzös váladékot termelő és akár 10 centiméteres távolságra is kilövellni tudó hólyagok találhatóak. . . .. .

A fülbemászó fejlett utódgondozásáról híres. Az őszi párzást páros vagy csoportos áttelelés követi, majd tavasszal a nőstény költőüreget ás, ahova egy csomóban rakja le 20-50 ovális, vajszínű petéjét. Az anyaállat rendszeresen forgatgatja és végignyalja a petéket, hogy azok ki ne száradjanak, vagy nehogy elgombásodjanak. Később 5-6 hét múlva kikelő lárváit is őrzi a betolakodók ellen.
A fülbemászók kifejléssel fejlődnek, azaz a lárvák nagyon hasonlítanak a kifejlett példányokhoz, csak szárnyuk hiányzik. Az imágó állapot mintegy 4 vedlés után következik be, de a fiatal fülbemászók már az első vedlés után képesek önellátásra – igaz, a családok rendszerint az első telelésig együtt maradnak.
Mindenevő, de elsősorban más ízeltlábúakkal – főleg levéltetvekkel, hernyókkal és különféle petékkel – táplálkozik. A nappalt többnyire rejtőzködve tölti valamilyen repedésben, üregben, vagy az avar közé bújva. Kedveli a magas páratartalmat. Éjszaka kiváló látására és érzékeny, fonalszerű csápjaira hagyatkozik a vadászat során.


10 megjegyzés:

  1. a fülbemászókkal kapcsolatban csak arra emlékszem, hogy gyerekkoromban nagyon féltem tőle és ma sem tartozik a kedvenceim közé, valahogy megmaradt bennem a félelem (utálkozás?). Szegénykék...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, én se igazán szeretném, ha a közelemben több mászkálna, de mivel csak nagyon ritkán látok egyet-egyet - olyan nagyon nem zavar a létük.

      Törlés
  2. Én is találtam egy két rovart (bogarat) a napokban. ( a lakásban)
    Hagyján, mert egy patkányt is 2x láttunk a kerítésünk mellett.
    Talán nem meglepő, nézegettem a talajhőfokot -5 / - 10 / - 20 cm. mélységben a joido.ttk.pte.hu oldalon,- és minden adat + azaz 0 C° felett volt) Lehet, nem lesz ennek jó vége...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra az az érthetetlen, hogy miképp került ez a példány most be a lakásba/előszobába. Jó, bejött az ajtón. Na de miért ?

      Törlés
  3. Nahát, mennyi fontos információ amit nem is tudtam, köszönet!
    A legfontosabbat viszont igen, hogy hasznos és nem mászik a fülbe. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én annyira tudok örülni, amikor ilyen-olyan véletlen folytán rákeresek valamire (sokszor valakire) és különös, érdekes, sosem hallott dolgokat tudok meg róla. Sokszor átkozom az Internetet, de azért be kell vallanom, csoda, hogy csak beírod ezt-meg-ezt és máris mindent elolvashatsz róla.

      Törlés
    2. Így van, mégis csak az előny a több, ha meg tudjuk tartani az egyensúlyt, a mértéket. :-)

      Törlés
    3. Egyetértek. És azt gondolom, nekünk (értsd: a kicsit "érettebb" korosztálynak) ez sikerül is. De ahogy látom, a fiatalokat nagyon elkapta a gépszíj, napokban hallottam, hogy valamelyik német iskolába reggel elveszik a gyerekektől a mobilt és csak tanítás végén adják vissza. Egyetértek ezzel is!

      Törlés
  4. Nem kedvelem őket - sajnos. Régen volt egy szobából nyíló fapadlós teraszunk. Állandóan bejöttek a fülbemászók! Egyszer, mikor beesett az eső a teraszra és nedves lett a padló, ellepték a szobát. Vagyis a padló alatt laktak... Gyorsan lebetonoztuk és azóta nincsenek.
    Egyébként hozzánk egy légy jött be tegnap, gondolom az ablak-, vagy ajtórésből. A te fülbemászód is jöhetett onnan ilyen "melegben"!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, azért ezen menet-közben elgondolkodtam, hogy milyen érdekes, egyes rovarokat kedvelünk (katica, szarvasbogár,stb) másaktól undorodunk, vagy félünk. Mi minden történhet ez alatt az agyunkban, ami ezeket az érzéseket sugallja, s vajon miért ?

      Törlés