2018. június 8., péntek

Növénytani értetlenkedés


Ígértem, hogy írok a paradicsom-csődömről…

Nos: ilyen még nem fordult elő velem… Rendes időben (szokás szerint a holdnaptárból kinézett ültetési napon,  lásd:  http://naptarak.com/naptarak_kert_hold ) palántaföldes tejfölös-poharakba tettem a szalvétán megszáradt  tavalyi magokat. Pár nap múlva ki is bújtak, picikét nőttek,  aztán egész egyszerűen megálltak. Én még ilyent hosszú, több éves paradicsom-termelő életemben nem tapasztaltam.



Április 29


Június 5
Persze nem akarok idén sem paradicsom nélkül maradni, kaptam is vettem is pár tövet – de valami miatt egyik változat sem olyan  - legalábbis a fejlődését tekintve – mint az enyém volt. Az enyém valami kúszó paradicsom volt, ilyenkorra már elérte a 2 m-t A mostani, épp hogy 1,5 m-es és lényegesen kevesebb fürt van rajta… 

Ezeket a kis csökötteket azért nem dobom ki, hátha mégis nekilendülnek. Sőt ! A paradicsomos ládában van egy (egyetlen egy) tavaly elhullott magból kinőtt, már vagy 30 cm-es tövecske. Mint a kincsre vigyázok rá, hátha hoz termést és akkor abból talán tudok újra magot menteni.

Ő a kis reményt-hozó....(már van rajta virág !)
De bevallom, ezt a csökönyös növekedés-megállást nem értem. Nyilván a földdel volt a baj, de a tejfölös-pohárból már átültettem vödörbe és másik földbe és mégse mutatkozik változás….Nem értem….
 
2018. júni 8
2017.júli 24.
2016.júni 8.
2015. júni 7.

 Ezek az elmúlt évek fotói...

12 megjegyzés:

  1. egész egyszerűen nem szereti a tejfölös poharadat, ki kellett volna már ültetni, ott egyből meglódult volna a helyén :) tedd ki, ne késlekedj és lesz paradicsomod bőven. Ha nem lesz, jössz ide szüretelni, nekem van annyi paradicsomom, hogy nem is tudom mit fogok vele csinálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hát a tejfölös pohárból már áttettem a vödörbe, másik földbe és ott se nőnek... Egyébként nekem nincs "kertem", a 8 (azaz nyolc) tő paradicsomom 4 db. műanyag rekeszben él, növekszik, s hozott eddig mindig rengeteg termést.
      Csakis a (palánta)föld lehetett mérgezett...
      De azért köszönöm a meghívást, s ha tényleg nem lesz semmi sem az idei parikból, akkor hipp-hopp átugrom hozzád pár kiló paradicsomért :-)

      Törlés
  2. Szerintem is a földdel lesz a gond. Másfajtát használtál, mint szoktál? Vetted? Gondold végig.

    Termelői piacra járok 1 héten egyszer és tavaly vettem nagyon finom húsos paradicsomokat, talán ökörszive paradicsomnak is hívják odahaza. Aztán ajánlott az eladő egy (narancs)sárga fajtát is. Mindkettő nagyon ízletes volt, húsos, leves. Fogtam belőlük magot és adtam az anyukámnak az év elején. Akkor neki már tejfölösben voltak a saját fogott magjai. Elültett az enyémeket is és a napokban mesélte, hogy gazdagon kikeltek, sokkal nagyobbak és erősebbek, mint a saját. Ajándékozott is el palántát és már akkorák a kertben, hogy ihaj. Kíváncsi leszek az eredményre.

    Szoktál újakkal kísérletezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 100 %-ig biztos vagyok, hogy a föld volt a hibás...Na ja, nem a T-coban kell virágföldet venni - ezt egy életre megtanultam. Egyébként sose palántaföldbe ültettem a magokat, hanem "normál" virágföldbe - s az jó volt nekik.Valami nagy disznóság történt itt most.
      Kísérletezni nem szoktam. Az a fürtös, közepes méretű, amit eddig, évek óta ültettem, nekem nagyon ízlik - remélem, abból az egyetlen, véletlenül kinőtt tőből fogok tudni majd mégis magokat szerezni. Bár az is lehet, hogy végül a vásároltak/kapottak is megemberelik magukat, s azokból is elteszek néhány magot, kísérletképp. (Azok is közepes méretűek és fürtösek.)

      Törlés
  3. (Nem vagyok a téma szakembere.) Azt csak-csak látom, hogy "közeli ismerősünknek" is ( bár ő muskátlis ládába vetette a magot - majd később kiültette)- eléggé "csököttek" a paradicsomjai... más palántái (cserépben) meg elég jól fejlődnek. Nekem épp' elegendő, hogy - távollétében - öntöznöm kell, meg karózni /kötözni... meg nem mondom, milyen földet vett (vagy 5 zsákkal) - meg talán még trágyát is ?... így aztán minden létező gaz... virágok,növények - úgy nőnek, hogy csak na ! - kezdek is aggódni... mennyivel többet kell metszeni,sövényt vágni,és ne soroljam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mindenki szeret ilyesmivel bajlódni, nekem öröm, még ha néha gond, probléma is van a növényeimmel.

      Törlés
  4. Sajnos nem tudok hozzászólni, én már rég feladtam palántaültetést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nem túl komplikált. Igaz, a piacon rengeteg féle palánta kapható már. És bizony a saját termésű paradicsom elmondhatatlan messzeségre van a "bótitól".

      Törlés
  5. Én is jártam már hasonló cipőben...Ki kelt a mag, de utána inkább visszafele fejlődött..Az a föld is Tescos volt...Most a PALÁNTÁVAL VAN GONDOM, MÁR MOST AGGODOM, MIBŐL FŐZÖK BE PARADICSOMOT...

    bocsi, most vettem észre hogy elnyomtam a gombot... most már igy hagyom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez csak annyiból "megnyugtató" számomra, hogy ezek szerint jól tippeltem föld ügyben. De micsoda disznóság ez, hiszen nyilván nem csak mi ketten jártunk így akkor....Én csak azt nem értem, hogy miféle méreg az, ami átültetés után (!!) még ma sem teszi lehetővé, hogy abból a kis magból növény fejlődjön ???

      Törlés
  6. Szerintem is a föld lehet a baj, ha még egy vélemény érdekel. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindig és minden vélemény érdekel.
      A gond csak az, hogy kár ért, és nem tudok(tudnék) hová panaszra menni. Mert ugye... hát hogyan bizonyítom be a dolgot ???
      Egy biztos, tanulságnak jó volt...

      Törlés