2009. május 16., szombat

Böngészésre ajánlom

Olvasom, május 16-17-én újra Magyarországon tart előadást Jane Goodall. Néhány évvel ezelőtt Pécsett is járt, akkor ott voltam az előadásán a POTE aulában. Lenyűgöző személyiség. Csodálatra és irigylésre méltó. Ennek a hírnek kapcsán tekeregve a neten, megtaláltam a lapját. Ajánlom böngészésre Nektek. http://www.janegoodall.hu/ Itt olvashatsz tevékenységéről, életéről, sok fotó is van. 


  Különösen a ”Ló-örökbefogadás” c. részben olvasottak hatottak meg engem.... Mellesleg nem tudtam, hogy az ivartalanított hím lovat hívják paripának. A nőnemű ló az a kanca, a gyerek ló a csikó, a hímnemű meg a mén, vagy csődör.


Ezt a „paripa” elnevezést illett volna tudnom, mert volt idő, amikor még lovagoltam is /igaz, csak néhány hónapig/. Erre az időre szeretettel, meg kicsit szomorkásan emlékszem. Az egészben nekem a legkevésbé azt tetszett, hogy félórás váltásokkal szinte egész nap kellett annak a szerencsétlen párának körbe-körbe járni /=futószárazni/ más és más lovasokkal. Ez nekem már akkor is elég rabszolgamunkának tűnt ahhoz képest, hogy milyen csodálatos, nemes állat a ló. Mindig oda lyukadok ki, hogy nem becsülünk meg értékén mi /emberek/ semmit, és bizony mondom – megfordítva a mondást - sok van, ami az embernél csodálatosabb. Többek között a ló is. http://www.bottyanequus.com

Végül azért csak csak, megtaláltam, itt vannak a hivatalos ló-elnevezések: A hímivarú ló a mén vagy csődör, a nőivarú a kanca, az ivartalanított hím állatot heréltnek v. néhol paripának nevezik. Az újszülött csikó elválasztásig szopós csikó, ezután választott csikó éves koráig. A születési évet követő január elsejétől éves csikóról beszélnek az év december 31-éig, majd kétévesekről, háromévesekről s négyévesekről. A szegletmetszőfog kiváltása után ötéves korban lesz teljes értékű ló a csikóból. A málhás ló a hátán viszi a terhet. A könnyű hátaslovat nyereg alatt használják. Valamivel nehezebb típusú a vadászló. A sportló elnevezés összefoglalóan csoportot jelöl, amelyen belül ugróló, díjlovagló ló, militaryló elnevezés már pontosan jelöli a használati típust. Ebbe a csoportba sorolják a gyerek lovat, az iskolalovat, a túralovat. A kocsiló könnyebb és nehezebb típusa gyorsabb mozgásra való. A hámos-, igásló szekér előtt végez munkát. A kiselejtezett egyedeket mint vágólovat, vágócsikót értékesítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése