2009. május 8., péntek

Új Noék

Nehéz eldönteni, kinek van igaza. Tény: sokan vagyunk. Tény: ha már vagyunk, valahogy élni kell/ene/ mindenkinek. Tény: tönkretesszük a környezetünket, csodálatos bolygónkat, ami történetesen /legalábbis eddigi tudomásunk szerint/ egyetlen lehetőségünk az életre. Valaminek előbb-utóbb történni kell. /Mondjuk a 7 milliárd nagy részének egészen biztos „el kell tűnnie”./ Ezt is elfogadhatjuk ténynek talán. /?/ Hogy az alábbi cikkben olvasható személyek lesznek-e az „új Noé”-k, vagy az ilyesféle rezervátumok lesznek-e a túlélést segítő „bárkák” – én nem tudom. Csak egy biztos: így, ahogy most „megy” a világ, sokáig már nem mehet.

Felirat hozzáadása
Douglas Tompkins nevéhez először a síruhákkal a világpiacra betörő North Face márka fűződött, majd amikor 1968-ban a céget eladta, feleségének segített a később Esprit márkanévvel hódító divatruha-hálózatának kiépítésében. A multimilliomos másfél évtizeddel ezelőtt elvált, s exfeleségére hagyta az üzletet, hozzákezdett gyerekkori álmának beváltásához, s a dél-amerikai Patagóniában szinte még szűz területek felvásárlására fordította dollármillióinak nagy részét. Másfél évtized alatt öszszesen vagy 800 ezer hektárt szerzett meg Chilében és Argentínában, amihez lelkes partnerre talált új feleségében. Kristine McDivitt maga is multimilliomos, egy patagóniai nagykereskedelmi hálózat volt vezérigazgatója, ugyancsak a természeti környezet szerelmese. Douglas Tompkins fiatalkorában hátizsákos turistaként járta be Patagóniát, s másfél évtizeddel ezelőtt visszatért: először a Chiloé-szigettel szemben, a Renihué-fjord partján vásárolt ranchot, telket.
 

 Aztán jött sorban a többi, tíz-egynéhány birtok. A chileiek egy része - már csak a hagyományos jenkiellenesség miatt is - gyanakodva szemlélte az amerikai milliomos földvásárlásait és egyáltalán, megtelepedését. Különféle találgatások keringtek, hogy zsidó kolóniát akarna létesíteni, egy második Izraelt, avagy titkos kincsek, netán nyersanyagok után kíván kutatni, esetleg a gleccserekkel és jéghegyekkel tervez üzletelést. Hiába bizonygatta, hogy semmi más, csak az érintetlen természet megóvása vezérli a jövő nemzedékei számára, hiába hozta létre két alapítványát is, az ellenérzéseket hosszú ideig nem tudta csillapítani. A chilei törvényhozás megpróbálta akadályozni további földvásárlásait, s ellene fordultak jelentős üzleti körök is. Feltételezhetően olyanok, akiknek érdekeit sértette, hogy hatalmas területeket vont ki az esetleges hasznosításból. Azért is támadták, mert elzárkózott attól, hogy engedélyezzen egy útépítést birtokán keresztül, amivel egy nagyobb befektetési tervet keresztezett.  

A közelmúltban már azt fontolgatta, hogy eladja legnagyobb egybefüggő, 300 ezer hektárnyi rezervátumát Palenában, Chile déli részén, amikor is végre "megértő" kezet nyújtott Ricardo Lagos baloldali kormánya. A megegyezés eredményeként az 50 millió dollár értékű terület átkerült egy chilei nonprofit környezetvédelmi szervezet tulajdonába, amely megígérte, hogy Pumalin néven nemzeti parkként megőrzik. Tompkins a park intézőbizottságának tagja lett, cserébe vállalta, hogy a jelenleg is már évi tízezer látogatót fogadó park 700 ezer dolláros üzemeltetési költségeihez alapítványa nagymértékben hozzájárul. A milliomos reméli, hogy példája követőkre talál, s a Pumalin Park csak egy lesz a patagóniai nemzeti parkok hálózatában. Patagónia divatossá lett. Jó néhány multimilliomos vásárolt Patagóniában hatalmas területeket. Például Luciano Benetton olasz divatkirály, aki 1991 óta 900 ezer hektárnyi, főleg birkalegelésre alkalmas területet birtokol. 

A patagóniai ranchtulajdonosok között van Sylvester Stallone, Michael Douglas és a CNN-es Ted Turner is. Nem minden patagóniai földtulajdonos osztja Tompkins környezetkímélő filozófiáját. A Tottenham Hotspur futballklubban részvénytulajdonos brit Joseph Lewis - aki ugyan "csak" 14 ezer hektárral rendelkezik - most éppen azzal hívta ki maga ellen a környezetvédők haragját, hogy repülőteret épített területére. Ward Lay, a Pepsi-Cola egykori elnökének fia sem kedvence Tompkinsnak, mert 200 ezer hektáros birtokára gazdag turistákat enged vadászni. /nol.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése