2012. december 16., vasárnap

130 éve született Kodály Zoltán


http://hu.wikipedia.org/wiki/Kod%C3%A1ly_Zolt%C3%A1n

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”  - mondta valaha Kodály Zoltán…Mekkora igazság. Mint ahogy ez is: „Csonka ember az, és üres az élete - bármily gazdag külsőleg -, ha nincs érzéke a művészetekhez.”
Mi is lenne velünk/velem zene nélkül ? Akárki „találta ki”  jó, hogy kitalálta. Elmerengek néha, miképp is kezdődhetett ? Egyszer láttam egy ősemberes filmet, miszerint valami lábszárcsontból véletlenül lett az első furulyaféle,  a ritmust dobolni mindenen lehetett… de milyen csoda folytán fejlődött ez  orgonává, vagy Missa solemnis-sé ?  

Egy biztos, hogy a do-re-mi közelebb vitt sokakat a zene megértéséhez, megtanulásához és nyilván nem vagyok egyedül, akiben – legalább iskolás korban -  a karéneklés szép emlékeket hagyott.  8 éven át énekeltem kórusban – jó szívvel gondolok vissza ezekre az évekre. Szereplések ünnepélyeken, sőt, rádióban…Micsoda nagy szó volt az, az ötvenes/hatvanas évek fordulóján !
Zenész nem lettem, és a zene-szeretetem is egyéni. Nem állítom be magam úgy, hogy mindenféle zenét csodálok, vagy élvezek. Nem játszom meg magam, mint (tudom) sokan teszik. Nemrég voltam a Kodály Központban ismét egy hangversenyen,  volt amit élveztem, volt amit nagyon nem. Szerencsére olyanok a barátaim, akik nagyjából hasonlóan éreznek – kétségtelen, nincs közöttük zenész, viszont így a zenei ízlésvilágunk hasonló.

A zene kell. A zene jó. Lélekgyógyító. Kár, hogy nem tudja ezt mindenki.

2 megjegyzés:

  1. Jó volt ilyen szép videóval felidézni a kórus emlékeimet. Nagyon szerettem énekelni. Olyan szerencsésnek érzem magam, mivel itt a Kis-Duna partján lévő református templom tornyából minden este ez a dallam küldi az embereket nyugovóra. Én messzebb lakom a templomtól, de a víz hangvivő képessége nyári estéken megajándékoz vele.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, ki vette észre (tegnap/hétfő hajnalban... vagy napközben) hogy a Google "képe" is ezzel foglalkozott, ilyen volt. Utólag már (kedd) ne "siránkozzam," hogy oly' pocsékra sikeredett a tegnapi napom, hogy jobb "fátylat borítani rá."
    Sajnos,vagy szerencsére ?- a "zenéhez" sem értek... ne legyek demagóg !- elképzelhető, hogy (korai gyermekkorban ?) - nem a legjobban kezdődött a "zenei tanításom ?" ... ( Amiről ezt-azt már régebben is írtam /írtunk. - pl. a basszuskulcsról... is :-) Értsd : nem elfelejteni, hogy felülről nézve pl. a pécsi Tudásközpont arra "hajaz" - és ilyesmik.

    VálaszTörlés