2013. október 28., hétfő

S.O.S. Rágás

  



Van valakinek tippje, mi a csuda rágja meg az árvácskáimat, sőt az intenzív illatú zsályalevelet ? Mi több a 1/2 m magasan lévő, amúgy keserű, meg kicsit szőrös muskátli legfelső leveleit ?
Nem látok csigát -  a nyál-nyom-hiány gyanús - de azért nem tudom kizárni....
Most kiszórtam a cserepekbe egy kevés csiga-granulátumot - majd figyelem, lesz-e változás....
 

11 megjegyzés:

  1. Én mindenképp a meztelen csigákra szavazok.
    Minden este, az udvaron 20-30 sárga fajta csigát szedek fel. Nagyon elszaporodtak, és nálam is mindent felfalnak.

    Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Valószínű ők a tettesek ! Ma reggelre egyetlen újabb szirom nem volt megrágva. Használt a rezes granulátum. Szilvi neked is ajánlom !!! Ehető növények mellé szórni tilos, de virágok mellé nagyon hasznos !

    VálaszTörlés
  3. nálunk az imádkozó sáskák és valamilyen zöld hernyók tarolnak...

    VálaszTörlés
  4. OK ! - elolvasva,- tippem nincs.
    Viszont de furcsán hullik a vadszőlőlevél ! - mert csak a levele hullik, a szára nem.

    VálaszTörlés
  5. Megmutatom növényvédelmi kollégáimnak, nagy esélyt látok rá, hogy kapsz választ :-)

    VálaszTörlés
  6. A kertész végzettségű kollégám szinte biztos a csigában. De még várom a tippet az előző kommentben említett kollégától is.

    VálaszTörlés
  7. Kíváncsi vagyok a szakember válaszára - de mint írtam - megszűntek a rágásnyomok a csigaölő kiszórása után, hát én is azt hiszem, ezek csakis csigák lehettek....Kérdés persze, hogy akkor most kiirtottam-e őket, vagy elég ha kettő megbújik valahol és tavasszal újra kezdik a szaporodást..sajnos az az érzésem, hogy legalább kettő megmarad... :-)

    VálaszTörlés
  8. Szóval szakemberi válasz valahogy úgy szólt, hogy az egyik képen lehet, hogy csiga volt, bár akkor kicsi és meztelen, a másik képen pedig valamiféle bogárra tippelt. Sajnos nem tudtam megjegyezni, és eddig hiába kértem, hogy írásban is rögzítse :-)
    De akkor rendben, ha most megszűntek a kártétemények!

    VálaszTörlés
  9. Bizony, a csiga kicsi és meztelen. Én nem tudom, miképp szaporodnak ezek, de most sok picit találtam (végül is a vegyszerezés után döglötten) A baj az, hogy ha csak néhány is megmenekült, akkor jövőre újra kezdik a rágást. Sose fog ez véget érni :-(

    VálaszTörlés
  10. A muskátlidat biztosan valamilyen lepke hernyója rágja, nálam ugyanez van! A többin lehet csiga, azt nem tudom. De a muskátli az tuti hernyó! Nézd majd meg a levelek alsó oldalát, lehet, hogy te is találsz ott petéket. Én innen jöttem rá, aztán megtaláltam a hernyókat is! De nem tudom, hogy mit lehet tenni ellenük. :(

    VálaszTörlés
  11. Névtelen: a téma tavalyi - idén szerencsére nincs ilyen gondom a muskátlival. A rezes granulátum igen "jót tett" a csigáknak - alig-alig találok. Ám van azért valamiféle levél-rágó idén is - de hát mit tegyek ? Minden nem lehet tökéletes ! :-)

    VálaszTörlés