2016. január 14., csütörtök

Főzőcske

Kíváncsi lennék, süt-e manapság még valaki zsírszalonnát otthon ? Merthogy én szoktam. Igaz, a piacon igen jó zsírt és töpörtyűt lehet kapni, de a töpörtyű már csillagászati áron van.  Legutóbb, a hajdani melósok, szegénylegények mindennapi ételét 2300.- Ft/kg-ért láttam.
Szóval én sütök ki zsírt néha, ha nem is rendszeresen, és főzök is zsírral nem csak olajjal. A "töpit" pedig szeretem....


Kezdettől a végtermékig....

Tegnap az egész délelőttömet a konyhában töltöttem. Nem csak a zsírsütés miatt. A METRO-ban  vettem igen jó áron csirke felső-combot, amit én elég speciális módon használok: mindig kicsontozom és lebőrözöm. A csontból és a leeső kisebb cafrangokból finom húsleves készül, a főtt húshoz esetleg valami mártás, a bőréből kisült zsírt elteszem és később felhasználom, a kisütött bőrt viszont a macskák nagyon szeretik. A levesből a csont megy a szomszéd kutyának – egyszóval itt egy morzsa nem kerül a szemétbe. A szép kicsontozott comb-szeletekből aztán már bármi készülhet.

A "feldolgozott" csirkecombok.........................és a kisült bőr meg a zsírja
 
És ha valakit esetleg érdekelne, hogy miért bonyolítom meg így a csirkecomb ügyet, elmesélhetem, hogy sok évvel ezelőtt, egyszer vendégségben, egyben sült csirkecomb volt ebédre. Aki csinálta, még annyit sem tett meg  (amit én régebben, mikor még csonttal sütöttem a combot mindig megtettem), hogy a csont mellett felvágta volna, hogy a  hús jól átsülhessen. Az én csirkecombom belül nyers és véres volt – meg se ettem, de azóta egyetlen egyszer sem készítettem úgy a csirkecombot, hogy benne hagytam volna a csontokat.
Ez a változat nálam igen jól „bejött”. Ha kell, csak kiveszek 1-2-3 szép combszeletet és készítek belőle bármit.




24 megjegyzés:

  1. Ha a "töpi" után a "vacsi" is elkövetkezik,akkor kiábrándulok. (HM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) nem, a "töpizést" én csak átvettem a zsaci blogból :-) :-)

      Törlés
  2. A töpi nekem sem smakkol :-)))
    De a töpörtyűt szeretjük . Szoktam is kisütni , nem csak a disznóét, de liba és kacsa bőrös hájat is. Igaz ilyenkor mindig el hordja a család üvegekben a zsírt mert Ők meg azt szeretik, mi meg a töpörtyűt. Igen kevés zsírt használok a diétánk miatt.
    Lehet hogy el leszek ítélve , ha most itt leírom hogy a kisült töpörtyűt a régi krumplinyomón ki is nyomjuk . Így nem zsíros és kenyér nélkül , zöldekkel , savanyúval hmmm.... mmm
    Mindennemű húsféle fogyasztásánál nálunk is megvan a "természet lépcsője" rendje , amit mi nem fogyasztunk azt eszik a kutyák és a macska . Amit a mieink sem esznek meg azt kiteszem a mögöttünk lévő erdőbe a kóbor állatoknak. Mindig minden elfogy.
    Ma jó fogást csináltam , szert tettem egy szép házi nyuszira , persze már konyhakész a lelkem . Négy alkalommal biztos eszünk belőle majd .
    Másképp én sem tudom elképzelni csak beosztással, adagolással ahogy te is láttatod.
    mmama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy srófra jár az agyunk mind a töpörtyű, mind az etetés szempontjából. Saját állatkám nincs, de én is hurcolászom kert végébe, út szélére, meg a szomszédság állatait kényeztetem. Magam ugyan nem sütök töpörtyűt, de az ismerős árus, akitől veszem, tudja a préselős mániám, állítólag ez sváb módi. (HM)

      Törlés
    2. Talán a fotón nem látszik eléggé, de bizony én is jó laposra, szárazra kipréselve szeretem csak a töpörtyűt. Nem tudtam, hogy ez sváb divat - de akkor nem csodálom, hogy mi így csináltuk régen otthon is...bár a piacon vettet is megeszem azért.
      Szörnyen feldühít a kukába dobott sok ennivaló - sajnos az emberek nem becsülik meg eléggé az ételt, ami könnyen jön, könnyen megy....

      Törlés
    3. Végül is sváb vagyok én is meg a Másik Felem is . És erősek a gyökereink .
      Sok szokást sikerült megmentenünk a mai életünkbe .
      És nagyon tudok örülni ha látom hogy a menyeim vagy a lányom viszik tovább a látottakat .

      Szerintem azért kerül sok ennivaló a kukába mert aki megteheti túl vásárolja magát, vagy nem tudja beosztani , adagolni .
      Miközben kidobja , mások meg éheznek .
      mmama

      Törlés
    4. Csak ha folyamatosan látják a gyerekek, mit, hogyan csinálsz, csak azt viszik tovább.Bár néha azt se...A megváltozott és felgyorsult életritmus részben feleslegessé tesz bizonyos dolgokat, részben meglassítja az örökös rohanásukat.
      A túlvásárlás oka részben - bár hosszan lehetne erről beszélgetni - a tervtelenség. "Megveszem, mert hátha szükség lesz rá" - aztán eldobom, mert mégse kellett.

      Törlés
  3. Az otthon kisütött zsírhoz, és töpörtyűhöz hasonlóan finomat még nem sikerült vásárolnom. Az biztos, hogy ha időm engedi én is hasonlóan fogok eljárni, mint Te. Csirkecombbal már én is jártam hasonlóan vendégségben, mint Te.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne gondold, hogy egyszerű lesz a töpörtyű készítés. Manapság ugyanis - valami rejtélyes okból - elég nehéz normális zsírszalonnát kapni. Ha van hentes ismerősöd, legokosabb, ha nála megrendeled.

      Törlés
  4. Én is szoktam szalonnát kisütni, főleg mert kapunk is otthonról, házit. Addig szeretem csak, míg roppan, ha "megvonul" kilágyul stb. nem tudom ki hogy ismeri a kifejezést rá :) már nem kell. Régebben csináltam belőle tepertős pogácsát, de már nincs aki egye, úgyhogy az is elmaradt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zsírszalonna kisütésének van trükkje, nem mindig sikerül ropogósra sütni, ugyanis akkor jó, akkor kell befejezni a sütést, ha a fakanállal a fazék oldalához nyomott töpörtyű már nem serceg (=kisült belőle a zsír már) Én soha nem tartom hűtőszekrényben, ugyanis ott is "meglottyad". Amit egyszerre kisütök, azt pár nap alatt úgyis felfalom :-) Annyi töpörtyűt még sosem sütöttem, hogy pogácsára való maradt volna belőle...Azt mindig a piacon vettből készítem, ámbár idejét nem tudom, mikor sütöttem utoljára...

      Törlés
  5. Én is a múlt héten sütöttem tepertőt.Egy éppen olyan szürke kis véndő lett tele a zsírral,mint a tiéd.Elfogyott a töpörtyű.Nincs párja a házi zsírnak sem.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennyi zsír - a gyakorlatom szerint - kb. jó 2 kg zsírszalonnából sül ki. Ennyit szoktam venni, az ebből készült töpörtyűt pár nap alatt eltüntetem, a zsír pedig jó sokáig elég. A kis bödönkémet meg nagyon szeretem, időtlen idők óta megvan !!!

      Törlés
  6. 2.56 kg volt a szalonna,a METRO-ban,csomagolva vettem.970 Ft volt.Vettem akkor 3.8 kg körüli csomagolt lapocka színhúst is,718 Ft volt kilója.Szép sovány hús.Szelet,darált hús és kockázva ragunak és pörköltnek több csomaggal lett,be a fagyóba.Egy hónapja még nálunk a hentesnél 1200 Ft körül volt a lapocka.Ennyiért,mint most kaptam,a hülyének is megéri,hát akkor még nekem...
    Én is szeretem magam elkészíteni ,háziasan az ételeket.
    Sokan hozatják az étteremből,az iskolából az ebédet.Én inkább főzök!Aztán lassan ők is leszoknak róla-nem véletlen.Persze,a tehetetlen öregek érthető,hogy nem főznek,de a fiatalok?!

    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, érdemes néha METRO-ban körülnézni, mindig friss a húsárújuk és néha jó akcióik vannak. Csak hát nem tud mindenki ott vásárolni...Azt hiszem egyébként, hogy a fiatalok nem szeretik a főzéssel járó sok "macerát": bevásárolni, előkészíteni, megfőzni/sütni, mosogatni. Egyszerűbb telefonálni egyet és a pizzás-dobozt bedobni a kukába.

      Törlés
  7. Nem tudom, az én szerencsém-e ?... a közeli kis boltunkba ( "maszek" ) hetente egy alkalommal érkezik "házias jellegű" füstölt árú. (Nem sorolnám, - de töpörtyű is,- és pl. 0,5 kg zsír is - hurka,kolbász,- disznósajt - stb. - szalonna - ) - ami - való igaz,- nem egészen olyan, mint amiket megszoktam a 35-40 évnyi disznóvágáskor (otthon) készült - saját termék. (2) Bár van "légelszívónk" (szagelszívó ?) - és a betétjét is gyakran cserélem... én nehezen viselem el a 2 szintes lakást betöltő "ételszagot." Igaz, a "garázsunkban" szoktuk az ilyen főzéseket /sütéseket megoldani. ( pl.kocsonya...) Pl. : nem tudom, töpörtyű készítésekor alkalmaztok-e tejet ? (mert a "régiek"... azt is alkalmaztak ! )
    (3)> Bár a mi háztartásunk csak 2 személyes,- én csak kisebb adagokat veszek (mindenből) - én nem kedvelem a hűtőszekrényben való tárolást sem. (a fagyasztást sem...) - a töpörtyű eltartását is ki-ki oldja meg, ahogy azt jónak gondolja. (!() - szerencsére a madarak is kedvelik ! - mert,ha olyan a "szaga" (illata...) már megy is a madaraknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyunk, egyformák, nem élünk egyformán, nem gondolkodunk egyformán. Én a sajátjaimról tudok csak írni.Olyan, amilyen.

      Törlés
  8. Nagy a "divatja" az ételpazarlással kapcsolatos "üzeneteknek." Megjegyzem : épp' vettünk (valamilyen) "hálós kiszerelésű" mandarint...és csak otthon láttam 2 db. már penészes volt... ( "ment is" a szelektívbe... (barna edény - BIOKOM ) - néha még összegyűjtöm a száraz kenyeret és egy nyúltenyésztőnek (?) - adom - remélem, húsvérkor ad (1-2 napra) egy élő nyulat... hogy legyen egy kis "élet,"- a kertben. ( + 2 unoka...) - (Igaz, beígértem nekik egy teknőst is - ...( na, de nem is ezt akartam írni...,- hanem a nagy "népi ellenállást"... (?)- bár 2 unokám szerint ( bölcsőde,óvoda) minden étel jó...( " én mindent megeszek"...) (igaz, a kisebb - 2,5 éves - még nem megbízható hírforrás...) Nem tudom,kit érdekel,- van ez is A pécsi étlapok (Természetesen - ők is kedvelik pl. a sült csirke bőrét... és sok egyéb mást is...amire csak azt mondhatom,- csak türelmesen ! - (igaz, jó páran már nem fogjuk megélni (tapasztalni) - lesz-e mindennek "kézzelfogható eredménye ?".. Kívánom, hogy legyen... ( bár én erősen szkeptikus vagyok / maradok )

    VálaszTörlés
  9. Túlvásárolás téma (kifelejtettem) - ha hagyjátok magatokat befolyásolni (?) - mi minden "olcsóbb" épp' aznap...csak-csak összejöhet olyasmi is,- amit később "kidobsz." Ha meg naponta - 2-3 naponta mennél " ezt-azt venni," - bizonyára jut eszedbe (?) - az autód fogyasztása ( benzin, meg a kopása, stb.) - vagy az, hogy mennyire környezetszennyező. (is) -Így aztán ki-ki döntse el, mi "éri meg jobban ?" - az "ételpazarlás" - vagy a "környezetszennyezés" - és még sok pro és kontra érv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túlvásárlás és ételpazarlás...ezeket a kifejezéseket nem veszem magamra. Aki nálam gazdaságosabban, vagy spórolósabban csinálja, annak gratulálok. Ételt SOHA nem dobok ki - és nálam nem szokott "megromlani" sem semmi.Élek egy fajta terv szerint - és nagyon meg vagyok elégedve (ezen a téren) magammal. Max még egyet tehetnék, ehetnék kevesebbet - ez jót tenne a pénztárcámnak, meg a felesleges kilóimnak is. Ám ezt nem olyan könnyű megvalósítani, mint leírni.

      Törlés
  10. Nálunk sincs kaja kidobva..Kutya, cica, a maradék kajától éhen halnának...csont meg a lenyúzott bőr a Macié...Ha marad tészta üresen, vagy nokedli, rizs, krumpli, üresen is képes vagyok megenni...Nem éheztem... de nagyon szegények voltunk... örültünk ha rendes kaja került az asztalra... allergiás vagyok a pazarlásra...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem az étel mennyiségének eltalálása igényel némi gyakorlatot. De... de ha mégis van maradék, nem értem, miért kell azt kidobni. Egy részét meg lehet enni másnap, vagy akár lefagyasztani, más részét fel lehet dolgozni, át lehet alakítani mássá. Szóval, ha valakinek nincs kutyája-macskája, annak sem kellene ételt kidobni. Még kenyeret se, mert szárítsa meg, darálja le és használja prézlinek...de sorolhatnám a trükköket. Csakhogy azt bizony "csinálni" kell, és az alatt nem lehet a kütyüket kézben tartva cseverészni.... Hát itt látom én a bökkenőt. No meg ott, hogy valójában igen sokan nem is tanultak meg sem háztartást vezetni, sem bánni a pénzel.

      Törlés
  11. Én bizony kilógok a sorból, mert a töpörtyűt nem szeretem. Illetve abban a formában, ahogy írod.
    Nálunk odahaza is mindig a krumplinyomóval volt kinyomva a "lelke"...
    Én csak egyetlen formában ettem meg (de rég volt már az is...) méghozzá pástétomnak elkészítve. Na, azt nagyon szerettem akár puha kenyérre, akár pirítósra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van ilyen... Most mondjam, hogy én meg pl. a halat nem eszem meg ? :-) Elhiszem, hogy a hal jó. Te is elhiszed, hogy a töpörtyű jó lehet, de hát ha valaki nem szereti, akkor nem szereti.
      Egyébként én is CSAK jól kipréselve szeretem. Lásd mmama kommentjére adott válaszomat. Én így szoktam meg, mert nálunk így csinálták. Holott látom, a boltokban zömében úgy árulják, ahogy kisült. Volt már rá példa, hogy a boltit otthon még egy kicsit felforrósítottam és kipréseltem.

      Törlés