2016. január 18., hétfő

Hajnali krimi



Nálam éjjel már jó ideje ég egy kis konnektorba dugható „őrlámpa” – ha véletlenül felkelek, nem kell (felébresztő)lámpát gyújtani, és mégis látok valamennyit.
A macskák „természetesen” bent alszanak – és mivelhogy kint hideg van, és semmi ok a csavargásra, tényleg alszanak. (Elnézem egyébként néha őket, ilyenkor télen képesek a 24 órából 20-at átaludni.)

Fél hat – én már ébren vagyok, de még nincs kedvem az ágyból kibújni. Csendben fekszem, sehol semmi zaj, szerencsére legalább éjjel erre mifelénk nincs autó-forgalom.
Egyszer csak látom ám,  Samu, mint a megriadt nyúl, kiugrik a kosarából és a tévé  alatti könyvespolchoz szalad.
Mi ütött ebbe ?
Ott villog a  beltéri egység kis lámpácskája, az igaz, de hát máskor is villog. És semmi, de semmi nesz. Berci is békésen szunyókál. Samu eltűnik a számítógép és a könyvek között…. 
Mi a frászt keres ez nekem itt éjnek évadján ?
Még mindig nem gyanakszom, sőt, inkább kicsit dühös vagyok, hogy ilyen korán ugrándozik itt nekem, ahelyett, hogy aludna.
Aztán egy darabig semmi sem történik….csend van…
Egyszer csak Berci felemeli a fejét, érdeklődve nézi azt a sarkot, ahol Samu eltűnt a könyvek mögött, majd felül és fülel….
Ó ! Esemény van !

Ekkor már nagyjából én is sejtem…
És igen. Pillanatok múlva előbújik Samu a könyvespolc alól, szájában egy egérrel és szép kényelmes tempóban kisétál vele a szobából. Berci és én csak nézünk….
Aztán gyorsan felkeltem, ellenőrizni, hogy hová vitte, de szerencsére az udvarba.
Könnyen tehette, ott ment ki, ahol bejött az egér. Ugyanis a bejárati ajtón van egy macskalyuk – ahol ők bármikor ki-be járkálhatnak. Mi nem használunk a lakásban macskawc-t, ők kijárnak. Az egér meg bejárt.
A Samu meg elfogta.
Szóval jó a macska a háznál…. 

Sajnos "egérfogós" képem nincs....

11 megjegyzés:

  1. És Samu a hős kapott valami jutalmat ?

    Szerintem ez kertes háznál előfordul, főleg hogy most a keményebb hideg kényszeríti őket melegebb tanya keresésére.
    Bizony jó a macska a háznál.
    És látod hiába alszik 20 órát , erre felébred és teszi a dolgát, hiszen idők kezdete óta genetikailag beléjük van táplálva a ragadozó ösztön.

    Nálunk a kerti házban 6 egérfogó van szolgálatba.
    Jönnek az egérnél kisebb cickányok .
    Nem tudok úgy hátra menni hogy nem lenne telve minden csapda.
    Igaz a mi macsekunk nem jár ki , de ha bejönne egér biztos megfogná.
    Vadássza a repülő rovarokat , legyeket , szúnyogokat nyáron.
    Persze most rendesen horkol a kosarában :-)
    Üdvözletünket küldjük a Samunak hajnali hőstettéhez :-) mmama és Puszi a cica :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az üdvözletet átadom - ha felébred. Mert most is épp szunyókál. De az az érzésem, a füle azért nyitva van, hát lehet, hogy elsuttogom az üzenetet :-)

      Törlés
  2. Ha nem is irigylem, de eléggé meglepett,hogy a standby (készenléti mód) fénye(i)vel ill. további "lámpákkal" "összezárva" vagy képes aludni ? Én sok éve megtapasztaltam, ha olyanok - véletlenül - bekapcsolva maradnának, valahogy "nyugtalan" az álmom. Nem azért, mert erről is lehet ezt-azt olvasni,- egyszerűen ezt állapítottam meg magamon. Pl. az elmúlt napokban, amikor mi is alkalmaztunk valamilyen dugaljba dugható éjszakai fényt a gyerekek miatt,-ha ők felébredtek volna, ne "tévedjenek el,"a folyosón... de csak az én alvásomat zavarta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel a telefon is erre a dobozra van csatlakoztatva, nem engedhetem meg magamnak azt a "luxust", hogy éjszakára kikapcsoljam. Engem nem zavar.Mint ahogy a tévé sem, mert számtalanszor vígan elalszom, miközben szól, s csak órák múlva ébredek fel....

      Törlés
  3. Billenős a macskaajtód, ezen jött be egér? Azért elfekszenek látszólag,de szerintem Ciró azt is tudja ki megy át az ajtónk előtt. már macska ki. Zsebi, meg ugat ha macskaérkezés van, innen tudom, hogy várható éjszakai műszak után. Érdekes, ő ki-kijár, aztán bejön alszik, s megy ismét. S inkább nappal alszik, ha nincs dolga.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez még a hajdani kutya-ajtó megkisebbített maradéka. Nekem is az a véleményem, hogy sokszor csak úgy néz ki, mintha aludnának, de azért szemmel- vagyis inkább "füllel"- tartanak minden eseményt.Amúgy Samu is ki-be járkálós, a Berci az, aki csak akkor megy ki (télen), ha muszáj.

      Törlés
  4. Ez nagyon édes történet, tetszett, ahogy megírtad. Szépek azok a cicák, de simizném őket. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem az én érdemem (mármint a történet), ez tényleg így történt. Cicát simizni bármikor jöhetsz, szeretettel várunk ! :-)

      Törlés
  5. De jópofa cicád van... az enyém behozta, felvitte a folyosóra, és ott engedte el..
    Az előtérben nekünk is van cica ajtó...ott--ki- be járhat kedvére... De most hogy fagyok vannak, alomtálat is tettünk neki az előtérbe, mert szegényke nem tud hol kaparni....
    Egyébként az ember azt hinné hogy olyan mélyen alszik, mert hangosan horkol, fel megyek a szobába,megfordulok,és már a sarkamba áll , nézz rám, hogy hova megyek... Aranyosak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát zsákmány-elengedés a szobában volt már nálunk is, de az egy galamb volt...Nem is akarok visszagondolni rá. Az egereket félig megeszik, de szerencsére többnyire kint az udvaron.
      Szerintem meg nem is alszik mindig, csak úgy csinál - és közben les. Legalábbis a füleivel....

      Törlés