2016. január 20., szerda

Legyetek óvatosak ! EZ IS KIEGÉSZÍTVE !


Biztos voltatok már úgy, hogy kerestetek valamit és a végén egészen máshová lyukadtatok ki… Rettenetes ez a gugli – elcsábít, elvarázsol, megszédíti az embert néha.
Teljesen mást kerestem, de találtam az alábbi idézetet az "életművészetről". Megtetszett. Aztán rákerestem Tatioszra (azt se tudtam, hogy kettő volt). Aztán találtam még egy jó csomó idézetét. Szeretek néha ilyeneket olvasni.
Most gondolj bele, szinte hihetetlen, hogy több, mint 2000 évvel ezelőtt élt…és mennyire igazak ma is a gondolatai. Vajon mi ki tudunk még találni valamit, amire 2000 év múlva valaki örömmel rácsodálkozik ?

"Tatiosz (Hiosz, Kr. e. 368 – Hiosz, Kr. e. 289): a szeretet tanának ókori mestere, Arisztotelész tanítványa és barátja. Hioszon nyitotta meg a „Szeretet Tanításai” nevű filozófiai iskoláját. Kr. e. 322-ben Athénba hívták az egyetem élére. Az állásról azonban lemondott Theophrasztosz javára. Gyakran összetévesztik a 800 évvel később élt alexandriai szépíróval, Akhilleusz Tatiosszal a Kr. u. 2–3. században élt athéni természetfilozófussal." (https://hu.wikiquote.org/wiki/Vita:Akhilleusz_Tatiosz)
Ezek után – magam számára is kissé érthetetlenül, vagy valami titkos belső késztetésre (?) tovább kutakodtam a költő Tatiosz után. És tessék, mit találtam:
„Bármily szomorú is, de hioszi Tatiosz sosem élt, a "Szeretet tanításai" iskola sosem létezett. Az egész figura, „műveivel” és „iskolájával” a Kossuth Kiadónál publikáló Vágó Gy. Zsuzsanna meglehetősen átlátszó elmeszüleménye.” https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Tudakoz%C3%B3/Arch%C3%ADvum/2008-11-26
Most aztán döntse el mindenki saját maga, hogy ki írta az idézeteket. Arra viszont igen jó példa, hogy az Internet nem a Jóisten. Az Internet bizony tévedhet - nem is ritkán...Tehát legyetek óvatosak !

Kénytelen vagyok Kavics kommentjével kiegészíteni ismét a szövegemet:
Ezen a címen igen hihető híradás szól arról, hogy mégiscsak létezett ez a Tatiosz….
Egy Kassák könyvkiadó csak nem hazudik.
Lehet, hogy a fentebb hivatkozott wikipédiás hivatkozásban szereplő személy  csak heccből írta, amit írt ? Meglehet.
Most aztán tényleg döntse el mindenki, hogy mit fogad el igaznak….A talált és megtetszett idézetet azért bemásolom ide, mindegy ki írta: 


  Életművészet


“Elfogadni tudni a boldog napokat,
de az örömteleneket is.
Sem kicsordulni, sem elsivárulni.
Sem elcsorbulni, de túl sokat sem érni.
Sem szónokolni, sem elnémulni.
Nem megtenni gyorsan, de nem is késlekedni.
Nem hivalkodni, és nem tetszelegni –
sem az éles kést, sem a díszes cserepet nem kíméli az idő.
Az előbbi elcsorbul, az utóbbi színét veszti.
Utat választani, de nem a sikerét, hanem a boldogságét.
Az úton járni, majd végigmenni,
a nagyságot az erénnyel, és nem a szerencsével mérni.
Egyszerűen boldognak lenni – dísz, ragyogás, külcsín nélkül.”Kép:http://www.illustrationsof.com/215206-royalty-free-confused-clipart-illustration

17 megjegyzés:

 1. No látod, ezt én sem tudtam, hogy kettő is van belőlük :O meg sem fordult volna a fejemben.
  Én is ismerek jó pár interneten forgó idézetet tőle, de már régen olvastam.

  Szeretem az ütős, mai életre teljesen ráillő bölcs dolgokat olvasni. Sokszor csak ámulok-bámulok én is, hogy mennyire jól megfogalmazták több száz, vagy több ezer évvel ezelőtt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lásd a Kavicsnál írt válaszomat. Ezek után hogyan döntsem én el, hogy mit, ki írt ??

   Törlés
  2. elolvastam, azt is, amit Kavics mellékelt.
   Kérdőjel bennem, hogy mennyire hiteles az is, amit leírt Sztavrosz Karakonsztantinidisz...

   Törlés
  3. :-) Hát ebben igazad van - engem csak a Kassák kiadó bizonytalanított el. De hát ebben a világban tényleg akármi megtörténhet. Szomorú, szomorú... mert - már múltkor is ezzel példálóztam - majd ha igazán jön a farkas, senki sem fog törődni vele.....

   Törlés
 2. Hm, a Kassák Könyvkiadó akkor itt kiről ír?
  http://www.kassakkiado.hu/tatiosz-elete-es-munkai/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én ezt sajnos nem találtam meg, vagy nem olvastam. Most kiegészítettem vele a szövegemet. Kösz az infót - de változatlanul azt mondom, óvatosnak kell lenni az Internettel !

   Törlés
  2. Talán meg kéne kérdezni a Kassák Könyvkiadót, nekik mi a véleményük erről? Ők "hogy ismerik" az igazságot?

   Törlés
  3. Nem ér nekem annyit az ügy. Nem akarok én már "igazságosztó" lenni. Meghagyom másoknak.

   Törlés
 3. Hogy pl. a Földön,2000 év múlva lesz-e,aki valamire is rácsodálkozik, azt nem tudom. Elképzelhető,hogy valahol máshol - talán. A Voyager-1 és -2 űrhajók lemezeiről már volt szó,- kevésbé ismertem azt, hogy az Echostar-XVI-ra is elhelyeztek egy 100 db felvételt tartalmazó lemezt,- legkevesebbet meg a LAGEOS-1 és LAGEOS-2 műholdakról tudok. ( ill.legkevésbé értem) - ennyit arról, amik távolabb vannak. Régebben olvastam az 1940-ben lezárt kamrát (időkapszula / USA ) - ami 8113-ban (?) - nyílik ki,- ( - tehát vannak ilyesmik)
  (2) Bár nekem már nem trombitálnak... ( = nem érdekel) pl. a Google az emberek böngészési szokásait (is) követi ! ( vagy azt is,ha a telefonoddal mászkálsz pl. a városban,vagy bárhol.) A Wikipédiáról meg elegendő elolvasni azt,: Ki írja ma a Wikipédiát ? - így aztán az ott közölteket is le szoktam ellenőrizni,- ha időm és kedvem engedi.
  (3)Végül szót sem azokról, akik szándékosan hülyeségeket raknak fel a netre. (Tisztelet a kivételnek,- bár ha valaki pontosan nem tud valamit, akkor inkább ne akarja széles körben terjeszteni. hagyján,- mert vegye a fáradságot és javítsa ki a hibáit ! )

  VálaszTörlés
 4. Épp' Bill Bryson : majdnem minden rövid története c. könyvet olvasom. Hogy miről "szól" ? - akit érdekel,keressen rá.
  Mivel írtad : az internet nem Isten... ( a könyvből idéznék - röviden) Szilárd Leo naplót akart írni (?)- nem akarta megjelentetni, de gondolta : tájékoztatásul Istennek. Barátja mondta : Isten tisztában van a tényekkel... Szilárd L. : ...Igen, Isten a tényeket ismeri, csak nem ebben a változatban.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehetne ezen vitatkozni. Szerintem, ha van Isten, akkor Ő mindenféle változatot ismer.

   Törlés
 5. Már én is többször jártam pórul szakmailag hibás internetes idézetekkel, és rossz hivatkozásokkal. A nyomtatott könyvekben és szakfolyóiratokban szakmailag ellenőrzött tanulmányok vannak. Én, ha lehet ilyen tanulmányokat gyűjtök, és idézek belőle a blogomon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez is egy megoldás. De ha már van internet, akkor én szívesebben használnám azt, mert annyi könyvet nem tudnék összegyűjteni, amennyi anyagból a neten válogathatok. Tehát vagy kevesebbet idézek, vagy felvállalom a net használata miatti tévedés lehetőségét. Én azt hiszem ez utóbbit alkalmazom.

   Törlés
 6. Amikor a fiam írta a szakdogáját, azt mondta, legalább 3, független, de egybehangzó forrást kell keresni.
  Az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy hamis, a tényekkel köszönő viszonyban sem lévő anyag - szöveg, kép, videó - kerül fel az internetre, és amit nagyon sokan, főleg, ha alátámasztják a valóságról alkotott elképzeléseiket, boldogan linkelnek, küldözgetnek.
  Ami a könyveket illeti, nos azokban előfordulhatnak "érdekes" dolgok.
  Nagyon tetszik a Szilárd Leó idézet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Látod, néha a három helyről való információ begyűjtése se elég, nem ad tökéletes biztonságot.Talán Múltmentőnek van igaza, vissza kell(ene) térni a könyvekhez, node ez azért nem olyan egyszerű. Vagy a másik megoldás, lényegtelen, közömbös, semmitmondó dolgokról kellene írni, vagy ilyen képeket közölni. Annak viszont azért nincs értelme, mert az égvilágon senki meg nem nézné. Akkor meg minek is ? Még egy kicsit fejtegetem a témát és eljutok oda, hogy tök felesleges az internet használat, de a blogírás mindenképp. Gondolkodom is mostanában néha, hogy abba kéne hagyni, mert időnként kezd nagyon elegem lenni belőle.

   Törlés
  2. Tedd azt, amihez kedved van, csak egyet NE tegyél, NE írj lényegtelen, közömbös, semmitmondó dolgokról!
   Ha eleged van, akkor ne írj semmit!
   Azonban - és most hadd legyek önző - meg kéne beszélni egy egyezményes jelet, ami azt jelenti "köszönjük jól vagyunk én is a macsok is, csak most nincs kedvem írni".

   Törlés
 7. Igaz,nem friss a cikk : Tíz érv,hogy miért ne írj blogot. Igaz, pontos adataim nincsenek, de mintha olyasmit olvastam volna (?) - "leáldozóban van " a blogírás ?... ( Bár álláspontod ismerem- jelenleg a Facebook leelőzte.)

  VálaszTörlés