2016. január 20., szerda

Legyetek óvatosak ! EZ IS KIEGÉSZÍTVE !


Biztos voltatok már úgy, hogy kerestetek valamit és a végén egészen máshová lyukadtatok ki… Rettenetes ez a gugli – elcsábít, elvarázsol, megszédíti az embert néha.
Teljesen mást kerestem, de találtam az alábbi idézetet az "életművészetről". Megtetszett. Aztán rákerestem Tatioszra (azt se tudtam, hogy kettő volt). Aztán találtam még egy jó csomó idézetét. Szeretek néha ilyeneket olvasni.
Most gondolj bele, szinte hihetetlen, hogy több, mint 2000 évvel ezelőtt élt…és mennyire igazak ma is a gondolatai. Vajon mi ki tudunk még találni valamit, amire 2000 év múlva valaki örömmel rácsodálkozik ?

"Tatiosz (Hiosz, Kr. e. 368 – Hiosz, Kr. e. 289): a szeretet tanának ókori mestere, Arisztotelész tanítványa és barátja. Hioszon nyitotta meg a „Szeretet Tanításai” nevű filozófiai iskoláját. Kr. e. 322-ben Athénba hívták az egyetem élére. Az állásról azonban lemondott Theophrasztosz javára. Gyakran összetévesztik a 800 évvel később élt alexandriai szépíróval, Akhilleusz Tatiosszal a Kr. u. 2–3. században élt athéni természetfilozófussal." (https://hu.wikiquote.org/wiki/Vita:Akhilleusz_Tatiosz)

Ezek után – magam számára is kissé érthetetlenül, vagy valami titkos belső késztetésre (?) tovább kutakodtam a költő Tatiosz után. És tessék, mit találtam:
„Bármily szomorú is, de hioszi Tatiosz sosem élt, a "Szeretet tanításai" iskola sosem létezett. Az egész figura, „műveivel” és „iskolájával” a Kossuth Kiadónál publikáló Vágó Gy. Zsuzsanna meglehetősen átlátszó elmeszüleménye.” https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Tudakoz%C3%B3/Arch%C3%ADvum/2008-11-26
Most aztán döntse el mindenki saját maga, hogy ki írta az idézeteket. Arra viszont igen jó példa, hogy az Internet nem a Jóisten. Az Internet bizony tévedhet - nem is ritkán...Tehát legyetek óvatosak !

Kénytelen vagyok Kavics kommentjével kiegészíteni ismét a szövegemet:

Ezen a címen igen hihető híradás szól arról, hogy mégiscsak létezett ez a Tatiosz….
Egy Kassák könyvkiadó csak nem hazudik.
Lehet, hogy a fentebb hivatkozott wikipédiás hivatkozásban szereplő személy  csak heccből írta, amit írt ? Meglehet.
Most aztán tényleg döntse el mindenki, hogy mit fogad el igaznak….

A talált és megtetszett idézetet azért bemásolom ide, mindegy ki írta: 

  Életművészet


“Elfogadni tudni a boldog napokat,
de az örömteleneket is.
Sem kicsordulni, sem elsivárulni.
Sem elcsorbulni, de túl sokat sem érni.
Sem szónokolni, sem elnémulni.
Nem megtenni gyorsan, de nem is késlekedni.
Nem hivalkodni, és nem tetszelegni –
sem az éles kést, sem a díszes cserepet nem kíméli az idő.
Az előbbi elcsorbul, az utóbbi színét veszti.
Utat választani, de nem a sikerét, hanem a boldogságét.
Az úton járni, majd végigmenni,
a nagyságot az erénnyel, és nem a szerencsével mérni.
Egyszerűen boldognak lenni – dísz, ragyogás, külcsín nélkül.”


Kép:http://www.illustrationsof.com/215206-royalty-free-confused-clipart-illustration

27 megjegyzés:

  1. No látod, ezt én sem tudtam, hogy kettő is van belőlük :O meg sem fordult volna a fejemben.
    Én is ismerek jó pár interneten forgó idézetet tőle, de már régen olvastam.

    Szeretem az ütős, mai életre teljesen ráillő bölcs dolgokat olvasni. Sokszor csak ámulok-bámulok én is, hogy mennyire jól megfogalmazták több száz, vagy több ezer évvel ezelőtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd a Kavicsnál írt válaszomat. Ezek után hogyan döntsem én el, hogy mit, ki írt ??

      Törlés
    2. elolvastam, azt is, amit Kavics mellékelt.
      Kérdőjel bennem, hogy mennyire hiteles az is, amit leírt Sztavrosz Karakonsztantinidisz...

      Törlés
    3. :-) Hát ebben igazad van - engem csak a Kassák kiadó bizonytalanított el. De hát ebben a világban tényleg akármi megtörténhet. Szomorú, szomorú... mert - már múltkor is ezzel példálóztam - majd ha igazán jön a farkas, senki sem fog törődni vele.....

      Törlés
  2. Hm, a Kassák Könyvkiadó akkor itt kiről ír?
    http://www.kassakkiado.hu/tatiosz-elete-es-munkai/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt sajnos nem találtam meg, vagy nem olvastam. Most kiegészítettem vele a szövegemet. Kösz az infót - de változatlanul azt mondom, óvatosnak kell lenni az Internettel !

      Törlés
    2. Talán meg kéne kérdezni a Kassák Könyvkiadót, nekik mi a véleményük erről? Ők "hogy ismerik" az igazságot?

      Törlés
    3. Nem ér nekem annyit az ügy. Nem akarok én már "igazságosztó" lenni. Meghagyom másoknak.

      Törlés
  3. Hogy pl. a Földön,2000 év múlva lesz-e,aki valamire is rácsodálkozik, azt nem tudom. Elképzelhető,hogy valahol máshol - talán. A Voyager-1 és -2 űrhajók lemezeiről már volt szó,- kevésbé ismertem azt, hogy az Echostar-XVI-ra is elhelyeztek egy 100 db felvételt tartalmazó lemezt,- legkevesebbet meg a LAGEOS-1 és LAGEOS-2 műholdakról tudok. ( ill.legkevésbé értem) - ennyit arról, amik távolabb vannak. Régebben olvastam az 1940-ben lezárt kamrát (időkapszula / USA ) - ami 8113-ban (?) - nyílik ki,- ( - tehát vannak ilyesmik)
    (2) Bár nekem már nem trombitálnak... ( = nem érdekel) pl. a Google az emberek böngészési szokásait (is) követi ! ( vagy azt is,ha a telefonoddal mászkálsz pl. a városban,vagy bárhol.) A Wikipédiáról meg elegendő elolvasni azt,: Ki írja ma a Wikipédiát ? - így aztán az ott közölteket is le szoktam ellenőrizni,- ha időm és kedvem engedi.
    (3)Végül szót sem azokról, akik szándékosan hülyeségeket raknak fel a netre. (Tisztelet a kivételnek,- bár ha valaki pontosan nem tud valamit, akkor inkább ne akarja széles körben terjeszteni. hagyján,- mert vegye a fáradságot és javítsa ki a hibáit ! )

    VálaszTörlés
  4. Épp' Bill Bryson : majdnem minden rövid története c. könyvet olvasom. Hogy miről "szól" ? - akit érdekel,keressen rá.
    Mivel írtad : az internet nem Isten... ( a könyvből idéznék - röviden) Szilárd Leo naplót akart írni (?)- nem akarta megjelentetni, de gondolta : tájékoztatásul Istennek. Barátja mondta : Isten tisztában van a tényekkel... Szilárd L. : ...Igen, Isten a tényeket ismeri, csak nem ebben a változatban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehetne ezen vitatkozni. Szerintem, ha van Isten, akkor Ő mindenféle változatot ismer.

      Törlés
  5. Már én is többször jártam pórul szakmailag hibás internetes idézetekkel, és rossz hivatkozásokkal. A nyomtatott könyvekben és szakfolyóiratokban szakmailag ellenőrzött tanulmányok vannak. Én, ha lehet ilyen tanulmányokat gyűjtök, és idézek belőle a blogomon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is egy megoldás. De ha már van internet, akkor én szívesebben használnám azt, mert annyi könyvet nem tudnék összegyűjteni, amennyi anyagból a neten válogathatok. Tehát vagy kevesebbet idézek, vagy felvállalom a net használata miatti tévedés lehetőségét. Én azt hiszem ez utóbbit alkalmazom.

      Törlés
  6. Amikor a fiam írta a szakdogáját, azt mondta, legalább 3, független, de egybehangzó forrást kell keresni.
    Az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy hamis, a tényekkel köszönő viszonyban sem lévő anyag - szöveg, kép, videó - kerül fel az internetre, és amit nagyon sokan, főleg, ha alátámasztják a valóságról alkotott elképzeléseiket, boldogan linkelnek, küldözgetnek.
    Ami a könyveket illeti, nos azokban előfordulhatnak "érdekes" dolgok.
    Nagyon tetszik a Szilárd Leó idézet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, néha a három helyről való információ begyűjtése se elég, nem ad tökéletes biztonságot.Talán Múltmentőnek van igaza, vissza kell(ene) térni a könyvekhez, node ez azért nem olyan egyszerű. Vagy a másik megoldás, lényegtelen, közömbös, semmitmondó dolgokról kellene írni, vagy ilyen képeket közölni. Annak viszont azért nincs értelme, mert az égvilágon senki meg nem nézné. Akkor meg minek is ? Még egy kicsit fejtegetem a témát és eljutok oda, hogy tök felesleges az internet használat, de a blogírás mindenképp. Gondolkodom is mostanában néha, hogy abba kéne hagyni, mert időnként kezd nagyon elegem lenni belőle.

      Törlés
    2. Tedd azt, amihez kedved van, csak egyet NE tegyél, NE írj lényegtelen, közömbös, semmitmondó dolgokról!
      Ha eleged van, akkor ne írj semmit!
      Azonban - és most hadd legyek önző - meg kéne beszélni egy egyezményes jelet, ami azt jelenti "köszönjük jól vagyunk én is a macsok is, csak most nincs kedvem írni".

      Törlés
  7. Igaz,nem friss a cikk : Tíz érv,hogy miért ne írj blogot. Igaz, pontos adataim nincsenek, de mintha olyasmit olvastam volna (?) - "leáldozóban van " a blogírás ?... ( Bár álláspontod ismerem- jelenleg a Facebook leelőzte.)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm az információt! Nagyon hasznos volt. A következtetéssel ellenben nem értek egyet. Az Internet adta meg a lehetőséget, hogy megtudd az igazságot. Nélküle boldogan olvasnád a könyvtárban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, egy 2016-os anyaghoz kommenteltél és 2019 van, a blog meg éldegél :-)
      Gyanítom, hogy mindig lesznek olyan emberek, mint én, akiknek valamilyen szintű írás-kényszere van - de nem írók. Egy laza kommunikációs rendszer jön így létre - nekem ez épp elég. Szeretem és ezért csinálom....
      Az idézet ? Hát nem akarok én a világ legokosabb embere lenni. Tévedhetek - nem szégyellem. Aztán az olvasók eldöntik - ha akarják - hogy kinek volt igaza...

      Törlés
  9. Kedves Fodorka! Én azért óvatos lennék a Kassák Könyvkiadóval.
    Ma egy filozófiai könyvek adásvételével foglalkozó Facebook csoportban került elő Tatiosz. Linkelem:
    https://www.facebook.com/groups/243080462718345/permalink/1406027413090305

    Mivel a link elképzelhető, hogy bizonyos idő múlva nem fog élni, vagy valaki nem tudja megnyitni, leírom. Valaki el szeretett volna adni egy könyvet Tatiosztól-Tatioszról (Tatiosz: A ​szeretet ereje).
    Az egyik kommentelő rögtön felhívta a figyelmet rá, hogy a mű hamisítvány:
    "Tatiosz hamisítvány. Bővebben: Ezt a Tatioszt az ókortudomány nem ismer. Volt egy alexandriai, és egy athéni, de ez más. Ilyen, a Kr. e. IV. századba helyezett nem volt. És fikció ez a mű, amely állítólag teljes egészében fennmaradt. Nincs ilyen mű. Hazugság. Vágó Gy. Zsuzsanna pedig szélhámos. Ez a kötet valószínűleg egy újgörög hamisítvány fordítása vagy kivonata, igen szakszerűtlenül. Ismert ókori motívumok pontatlan és ellentmondásos összeollózása. Például: " Hírét vette a Peripatosz nevű egyetem megalapításának." Vagy: "Megnyitotta saját iskoláját a Platián." Az egész könyv fikció és áltudomány. Dixi."
    Válaszolhatnánk, hogy "azt bárki mondhatja", de jegyezzük meg, hogy a kommentelő Frenyó Zoltán (PhD, főiskolai tanár, az MTA Filozófiai Intézetének kutatója, http://portal.tpfk.hu/frenyo-zoltan-phd). Lehet vele vitatkozni, de nem biztos, hogy érdemes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom elolvastad a piros betűs, utólagos kiegészítésemet is....Én csak "bemásoltam azt, ami a neten található. Hogy élt-e, vagy se, nem az én dolgom eldönteni. Az egyik helyen ezt, a másikon azt olvashatod. Én meg nem voltam a helyszínen akkoriban még....csak azokra hagyatkozhatok akik írn/tak róla.

      Törlés
  10. Viszonylag könnyen el lehet dönteni, hogy élt-e, igaz-e stb. Ki kell lépni a magyar webről és megnézni az angol forrásokat. Megtettem, nem találtam semmiféle bizonyítékot arra, hogy élt, ellenben sok helyről hiányzik ez a személy, ahol ott kellene lennie.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is azt gondolom, nem volt ő élő személy. De ettől még vannak jó szövegek a nevével fémjelezve....

      Törlés
  11. Nem tudom, miért bénázik ez a blogrendszer, meg hogy elment-e az előző hozzászólásom. A lényeg az, hogy semmiféle hiteles angol nyelvű forrás nincs arra, hogy ez a személy valóban létezett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A blogrendszer rendben van - én nem engedem ellenőrzés nélkül be a kommenteket (jó okom van rá...) Szóval bocs, mindkét szöveged megérkezett :-)

      Törlés
  12. A Tatiosz face oldalán ez áll...Rövid áttekintés
    „A lelkek olvasnak egymás szemeiből.
    A lélek titkos beszéde a lélekkel – a szeretet."
    TATIOSZ

    Oldal · Író

    Dózsa György út , Szada, Hungary

    (30) 788 8082

    Én sem értettem h miért nem találok semmit se Kalimonasz, se Tatiosz névre...így már érthető..de sajnos tényleg félrevezeti az embert..és rengeteg könyve van Tatiosz néven, furcsa is volt, nekem is megvan néhány...furcsáltam is a stílusát h ez h lehet ókori...

    kassakkiado@kassakkiado.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nakérem, hát ezért (is) érdemes még akár ma is blogot írni. Egy téma köré csoportosulhatnak emberek, vélemények - már-már beszélgetünk egymással... Jó ez, maradjon is így...
      Örülök, hogy jelentkeztél.
      (Milyen régen is volt 2016...amikor ezzel foglalkoztam...hogy múlik az idő...)

      Törlés