2016. január 29., péntek

Pécs új csoda-parkja

Hogy engem szeretett és sokat szidott városomban valami  kellemes meglepetés is érhet – azt  egy ideje el se tudtam képzelni….
Márpedig lőn….


Elég régóta láttam az utcánk felső végéből, hogy a hőerőmű zagytér megmaradt kis tava körül – amit még Lilis korszakomból egy dzsumbujnak és életveszélyes helynek ismertem – szóval ott, valami hihetetlen fényár mutatkozik estelente. De olyan hatalmas területet világítanak be a nagyon, nagyon fényes lámpák, hogy el se tudtam képzelni, pontosan mi is lehet az. De ez egészen mégsem igaz.

Kb. a kis piros x-nél lakom

Tudtam ugyanis róla, hogy ott, annál a tónál készül valami szabadidő-park-féleség, csak ez az esti-éjszakai díszkivilágítás sehogy se fért a fejembe.
Így aztán barátnőmmel megbeszéltük, hogy terepszemlére megyünk, felderítjük mi is van ott, ill. pontosan hol is van az a valami…
Először az 57-es útról próbálkoztam behajtani, onnan, ahonnan régen Lilivel is bementem. Igenám, de ott sorompó zárja le az utat és nem is igazi út ez, hanem egy szélesebb ösvény. Illogikusnak is tűnt, hogy egy díszkivilágított valamihez ezen keresztül kéne bejutni. Visszakanyarodtunk tehát először Nagyárpád felé, majd a Siklósi úti (temető melletti) nagy Spárnál érdeklődtünk, hogy hol van itt valami tó ?
Hát, ha kicsit figyelmesebb vagyok, akár rá is jöhettem volna. Ugyanis én tudtam, hogy ott régen zsákutca volt, most pedig láttam, hogy egy széles út vezet „valahová”…na, hát ezen kellett volna rögtön elindulni.
Egy nagy kanyar után kitárult a völgy, vagy inkább lapály és ott állt/feküdt szemünk előtt valami csoda. Igazán nem akarok túlzásokba esni, de ha én azt mondom, hogy lenyűgözve ámultam – akkor közelítem meg kissé az érzéseimet

Itthon aztán elkezdtem keresgélni a neten. Ezeket találtam:
(2015)”Augusztus 20-án délelőtt megnyitotta kapuit a Tüskésréten megálmodott szabadidőpark wakeboard-pályája.  A Central Wakeboard Park Pécs közepén körülbelül 15 hektáros területen helyezkedik el, csodálatos természeti környezetben. A  vízisi és wakeboard mellett számtalan kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínál akár a szabadidő aktív eltöltésére, akár a nyugalomra, pihenésre vágyóknak. A park területén lehetőség nyílik kivilágított rekortán burkolatú futópályán futni, strand-röplabdázni, strand-focizni, tanösvényen túrázni és nem utolsó sorban kipróbálni  szabadtéri fitness eszközeinket. És, hogy a legkisebbek se unatkozzanak, őket egy külön részükre kialakított játszótér várja.”

Kulturált parkoló
A tó Dél felé

A tó Északra nézve
A futókör eleje
Ezeket a lámpákat láttam....

A kicsiknek is  van játszási lehetőség

A sziget

A fitness gépek, melyekbe beleszerettünk....
Ezek meg "csak" csodaszép felhők....

Igaz ugyan, hogy fogalmam nem volt mi az a wekeboard, de most már utánanéztem. A pálya viszont szenzációs !! Barátnőmmel az összes fitness gépet kipróbáltuk és megállapodtunk abban, hogy ide fogunk járni ingyenes edzésre. Számomra teljes egészében az újdonság erejével hatottak, tekintve, hogy efféle „gépek”-nek eddig még csak közelébe sem kerültem. Körbesétáltuk a tavat (=Ambassador futókör), mely 1200 m. teljesen sík terep és valami olyan csodálatos a panoráma, hogy azt hiszem, sehonnan máshonnan nem lehet a várost és az azt körülölelő Mecseket ilyen szépségesnek, egyben  látni.
Komolyan mondom, nem tudtunk betelni a látvánnyal.
Kedves pécsiek és nem pécsiek, ezt meg kell nézni !




25 megjegyzés:

  1. Nagyszerű, jó és sok mozgást kívánok nektek ott a friss levegőn!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egész biztos vagyok benne, hogy én ezt a helyet többször is fel fogom keresni. Nem elhanyagolható tényező, hogy (egyelőre) ingyenes. (Mármint a séta és a fitness-gépek használata.)

      Törlés
  2. Orfűn is vannak ilyen gépek ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megírnád, hogy kb. hol ? Nemrég(nyáron) jártam arra, de én nem fedeztem fel.Igaz, a strand felé nem mentünk, lehet, hogy ott vannak ?

      Törlés
  3. Erről olvastam én is, de nem gondoltam, hogy ilyen klassz hely! Kösz, hogy megosztottad. A Spár előtt - temető hátsó bejáratához vezető úton -, vagy mögötte mentél? Talán a kertészet mellett? Megnéznénk!
    Igen, Orfűn is voltak ilyen gépek, de valami építkezés miatt - ami meglehetősen csúnya, oda nem illő épület lett - leszerelték.:( Remélem visszakerülnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék, felülről kezdtem a kommentek olvasását, most látom, azt írod, Orfűn valószínű nincsenek. No, ki kell mennem "ellenőrizni".
      Alább pedig Andi megadta a választ, hogy miképp találsz ide. Csak javasolni tudom, hogy felkeressétek, akár gyerekestől.

      Törlés
  4. Kedves pécsiek, olyan messze vagytok! :( de egyszer, egyszer csak mégis eljutok oda :))

    Örül a szem az ilyen látványnak, aminek olyan sokan veszik hasznát. Biztos, hogy én is kipróbálnám azokat a kütyüket, igaz némelyiket azt sem tudom mire való...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, első ránézésre én se tudtam mindegyikről, hogy miképp is kellene/lehetne használni. De barátnőm, akivel kint voltam, tájékozottabb volt, rögtön elmagyarázta mi/merre/meddig. De tény: nagyon élveztem ezeket a szerkentyűket !
      Egyébként meg írtam már ! Gyere egyszer el Pécsre - megéri.

      Törlés
  5. Majd, ha tavasszal megint beindul a wakeboard szezon aki csak teheti menjen el nézelődni is akár, mert nagyon jó látni akár a kezdő, akár a már nagyon ügyes wakeboard-kat, nagyon fiatal lánykák és fiúcskák is már úgy siklanak, hogy gyönyörűség nézni. Kényelmes napozóágyakra lehet ülni, vagy babzsákokra egészen a part mellett, feljebb pedig asztalkáknál ebédelni is lehet, vagy csak kávézni, iszogatni finomságokat.
    Én is sokszor akár egyedül is kijártam, nagyon jó volt!!!))

    A Spár előtt egyenesen csak előre kell menni, már látni a befelé vezető széles utat, ahogy mész egyenesen jobbra van a kertészet is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alig várom, hogy kicsit melegedjen az idő - mert azt azért érzékeltem, hogy itt most minden "téliesítve" van. Mindenképp el fogok járni ide. Habár... habár nagy kérdés számomra, hogy "szezonban" ha túl sokan vannak, akkor hogy oszlik el a tömeg ? Hiszen ha mindenki azt a 6-7 gépet akarná használni, akkor ott sorbanállás van - és ha én ilyesmit látok, hát világgá megyek. Azonban arra gondoltam - korán kelőként, hogy tán hajnalban nincs nagy forgalom. Lehet, hogy én akkor fogok lemenni.

      Törlés
  6. Azt pedig ne felejtsük el, hogy ez egy rekultivált terüle, több mint örömteli, hogy ilyen szép lett...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz ! Aki látta esetleg (pécsiek közül), hogy mi volt itt régen, az tud ám csak igazán elámulni (pl. mint én is.)

      Törlés
  7. Bocs', hogy még az előző nap elkövetett hibáimat sem javítottam, ill.azt sem néztem meg, mi lett rá - esetleg - a válasz.
    Kissé tartózkodóbb vagyok a linkek beírásával,- ( amióta ? - pl. nem lehet egy hozzászólást törölni a blogból ?- vajon másnak sem ? )
    Ehhez a témához : Nem azért,mert a "szomszéd fűje zöldebb"... 2015.05. jártam GB-ben - ott láttam a wakeboardozókat - (+ vitorlázókat (gyerekek is) - és sok minden más is volt ott,- (hattyúk - stb.) de főleg olyan helyek, ahol "étel-ital" fogyasztására is volt lehetőség. De ez most nem fontos.
    (2) Dicséretes a beszámolód. Tehessem hozzá : pl. vasason is van/lett wakeboard - igaz, nem kutakodtam utána, mik vannak ott mellette ?- ha vannak ? - Más : úgy emlékszem... pl. a "Pákolitz I." - "kultúrház" (?) - (ahonnan kiűzettünk...)(stb.) is vannak "tornaszerek" - az épület É-i oldalán. (Komját A.u. környéke)
    (3) Tüskésrét : úgy olvastam... sokba lesz még nekünk ( adófizetők) az a... "napelempark" vagy mi... Na, ha majd mentek - legközelebb - bizonyára észreveszed ?- (igaz, fotókat már láttam)
    Összegzés : Bizony... Pécs " szeretett és sokat szidott város"... elismerem. ( de az egy más történet - meg a Facebookkal kapcsolatos )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, mit csinálsz rosszul, de én mindhárom, a gépemen fent lévő változatról kipróbáltam a komment írást és a törlését. (Firefox, Explorer, Chrome) mindegyiknél ki tudtam törölni a nyilvánosságra hozatal után a kommentemet. Szóval el nem tudom képzelni, mi lehet a probléma nálad....
      Azt pedig, hogy a napelem park "sokba lesz nekünk" nem értem....Miért, volt olyan, hogy a "nép" ajándékba kapott itt valamit ???

      Törlés
  8. (2) Majdnem hibátlan lett ! :-) (Vasas nagy V-vel értendő...)- nem reklám, hogy pl. vasason valamilyen lovarda is lett ?- ahol "terápiás lovaglásra" is van lehetőség... (igaz, gyerekes szülők Fb.oldalán már láttam ezt - elfelejtettem.) Persze,- (Tüskésrét) - megnéztem az árakat is,- (minden relatív) - ill. az,hogy bármi is "ingyenes"... én nem kedvelem. Írnám úgy : nem kell jegyet venni... vagy valami ilyesmi.
    Más : (pontatlan) - jártam én arra (kissé régebben) - a SPAR-tól K-re - írta is valaki van ott kertészet (?) - vagy mi - én meg írom : van ott egy ... hely.. ahol "építőanyagokat" is árulnak,- ott vettem X db. ( egy raklapnyi) régi "mozaiklapot" vagy mit - ( bontásból származó) - ott láttam, 1-2 Zsolnay burkolólapot is,- (csempe féle ?) - amit akár darabonként is meg lehetett volna venni,- bár én csak futólag néztem meg,- szóval, aki úgy gondolja (munkaidőben) nézzen be oda is ! ( van honlapjuk is - bocs' ha most nem kutakodom utána) - benne az, milyen burkolólapból mennyi van, árak és egyebek.

    VálaszTörlés
  9. Bogarat tettél a fülembe...Ráadásul ahogy írtad hogy a zagytónál van.... akkor ott már erdős, fás terület van... azt meg még a tanuló éveimbe ültettük... 1971 körül....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te aztán itt vagy egy macskaugrásnyira, feltétlen gyertek el és nézzétek meg egyszer !

      Törlés
    2. ma voltunk is... nekünk nem volt ilyen kegyes az idő ...de jó sok fotót készítettünk...más szögből... remélem csuklottál is...mert ma már sorban állás volt a "szereknél..."Köszönöm... hogy írtál róla... és végre elrángattam apát is hogy menjünk nézzük meg...igaz csak sétálva tettük meg a távot...

      Törlés
    3. Nagyon örülök, hogy elmentetek, és bevallom, gondoltam én, hogy ha ismert és igazán felkapott lesz a park, kevés lesz a "szerszám"...de talán állítanak majd még fel (???) ill. én biztos, hogy reggel fogok menni és gondolom, akkor nem lesz tömeg.
      (Mellesleg: nem tudod, hogy a kommentjeid miért jelennek meg kétszer egymás után ? Én nem tudok rájönni, de a második pl-t mindig törlöm.)

      Törlés
    4. Bocsánat... mindig félve irok,sokszor halogatom is az írást, nem csak itt a sajátomnál is, fogalmam sincs hogy miért jelenik meg 2x... sajnos van hogy többször is... Nem is gondoltam hogy nálam van a hiba, mert másnál is láttam már... meg nálam is jelent meg kétszer másnak a bejegyzése...

      Törlés
    5. Nincs valami számítógépes ismerősöd ? Talán ő meg tudná mondani, mi a baj oka, ill. hogy mit lehetne/kellene csinálni. Láttad a te blogodban - esetleg - hogy az én kommentem kétszer jelent meg ? Mert nálam csak a te bejegyzéseidnél jelentkezik ez a hiba. Sajna nem tudok segíteni.

      Törlés
  10. Ez valaha bánya tó volt, ha jól tudom, viszont akkor tilos volt úszni benne. Gondolom most sem lehet. Erről tud vki, valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudomásom szerint ez a hőerőmű zagytó rendszerének része volt - nem hiszem, hogy itt valaha bányásztak bármit is. Amikor már nem volt zárt terület, afféle szabadidős parkként üzemelt, fürdeni és horgászni is lehetett benne. Egyszer egy fiatalember bele is fulladt...Úgy tudom, a mostani tóban sem lehet fürdeni, az a mindenféle vízi-sportokra ad csak lehetőséget. Valami olyan kósza hírt hallottam, hogy az északi oldalon (a város felé), ahol az egész erdőt leirtották, valami további tervek vannak még - talán uszoda is ? Erre nézve semmi konkrétumot nem tudok.

      Törlés
    2. Most kaptam a hírt egy olvasómtól - köszönet érte:
      "2014 októberében adták át a nagyközönségnek a tüskésréti szabadidőparkot, amely azóta a pécsiek egyik kedvenc helye lett. A korábban parlagon heverő területen első körben wakeboard-pályát, kivilágított futópályát, fitneszparkot és játszóteret alakítottak ki, idén pedig 155 millió forintból bővítik a területet. Ennek során két műfüves, kézilabdapálya-méretű focipályát, egy hozzá kapcsolódó épületet öltözővel és mosdókkal, valamint egy gyermekek számára használatos mászó- és kalandparkot, egy extrém kerékpáros ugratópályát és egy csúszdaparkot is kialakítanak. De mindezeken túl, közel 300 millió forintból haditechnikai élményparkot is létrehoznak a katonai járművek iránt érdeklődő pécsiek számára."

      Törlés