2018. június 6., szerda

2018.06.06.13.12.


Kíváncsi lennék, hogy ránézve erre a dátumra, ki  tudná megmondani, mi történt ekkor ? Persze, mindegy…én tudom, s ez a lényeg.

Három űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Bajkonurból. 




A mai expedíció parancsnoka a német Alexander Gerst   https://hu.wikipedia.org/wiki/Alexander_Gerst


Megint izgatottan néztem az indulás előtti órákat és magát a kilövést… Én nem értem, miért, de minden alkalommal, ha ilyesmit látok (márpedig ha lehet, megnézek ilyeneket), összeszorul a torkom, elsóhajtom, hogy „Istenem vigyázz rájuk” – és aztán arra gondolok, hogy ha nem lenne olyan komplikált az előkészület, szívesen ülnék én is egy ilyen űrhajóban. Jó, mondjuk egy kicsit kényelmesebb körülmények között, mint a ma fellőtt három űrhajósnak ülnie kell majd két napig, míg átszállhat az ISS-be…

Egyszóval ma megint "felmentek" hárman: Szergej Prokopjev, a Roszkoszmosz, Serena Aunon-Chancellor, az amerikai NASA és Alexander Gerst, a német ESA űrhajósa. 187 nap alatt 250 kísérletet kell majd elvégezniük, űrsétát is tesznek, nem fognak unatkozni. És micsoda felkészülés előzte meg ezt az utat – erről is láttam filmet pár napja.


Ulrich Walter (https://hu.wikipedia.org/wiki/Ulrich_Walter )  volt a tv híradóban a kommentátor. Ha valaki, ő pontosan tudja/tudta, hogy mikor mi történik a kilövést megelőző időszakban. 
Izgalmas adás volt.






4 megjegyzés:

  1. Szerdán tele volt vele a média, főleg A. Gerst volt a "központban". Szülővárosában tiszteletbeli polgár lett. A rádióban megkérdeztek egy-két lakót, akik valamilyen szinten ismerik és mindenki úgy nyilatkozott, hogy normális, emberséges, nem "szállt el".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az előző fent-léte alkalmával több adásban láttam, szerintem is egészen "normális földi" teremtmény. Ma szóba került az is, hogy ha kis szerencséje van, tán még egy Mars-expedícióban is részt vehet. Nekem egyébként Chris Hadfield és Luca Parmitano a másik két kedvencem.

      Törlés
  2. Nem nagyon kedvelem azt, ha valami úgy kezdődik, hogy "ki tudja ?" - vagy úgy, hogy "sokan nem tudják..." - de lényegtelen. Fogalmam nem lett volna a dátum alapján,hogy mi történt aznap. Igaz, nem csak a fellövés,vagy a megérkezés lehet érdekes,- hanem pl. az ott lévők "élete is," - meg pl. láttam, ahogy "futballoztak" is... azzal a labdával amit előbb-utóbb vissza kell juttatni az oroszoknak a VB-re. ( lehet,már vissza is került a Földre.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, kedvenc mondásom, ez az én blogom, azt és úgy írok bele, ahogy kedvem tartja.
      Amúgy meg tényleg érdekes lehet az élet ott fenn - s bár szívesen felmennék egyszer, de napokat nem szeretnék ott tölteni. A focilabdához nem tudok hozzászólni, mert az nem érdekel.Bár itt írtak róla: http://www.urvilag.hu/az_urallomas_es_oroszorszag/20180606_harom_urhajos_es_egy_csomag_pille

      Ezen az oldalon (is)sok érdekesség olvasható:http://www.urvilag.hu

      Törlés