2008. február 14., csütörtök

Jól csináljuk ?

2008.02.14 csütörtök

„Közeli ismerősöm” egyik örökéletű mondása járt ma egész reggel a fejemben: „Megnéznélek én benneteket az új Ararát hegyén floppyval a kezetekben !” Arról láttam ugyanis filmet /s mindjárt kettőt is/ hogy az Afrikában élő - és a fehér ember által oly sokszor lenézett „feketék” - miképp is őrizték meg, s őrzik/adják tovább száz évekkel ezelőtt élt őseik tudását. Legyen szó a chaggák közt ma is jól ismert szisztémáról, a hegynek felfelé folyó vizű csatornák építéséről, vagy más törzsek kizárólag szájhagyomány útján terjedő tudásáról /hisz még írásuk sincs!/ : bizonyos növények hasznosságának ismeretéről. Megint beugrott a „kockatészta” esetében leírt gondolatom és ilyenkor úgy beindul az agyam…

Nem mintha nekem kellene a kérdést megoldanom…. De jól csináljuk-e ? Kell e sosem-használt-tudományokat tömni gyerekeink fejébe huszonéves korukig ? Az ész nélkül bemagolt anyagok jó részét soha nem fogják használni, tán már a következő vizsgaidőszakban sem emlékeznek arra, amire értékes idejüket „elvesztegették”. Ugyanakkor a „való-világ”-ból oly keveset ismernek ! Hányan tudják a szilt a bükktől megkülönböztetni ? Hány lány lenne képes fillérekből embereket etetni ? Hány fiú tudna nyíllal lelőni egy nyulat ? Stb…folytathatnám költői kérdéseimet. Bennem felmerül a kérdés /”Kövezzetek” csak meg nyugodtan érte, de ugyanakkor gondolkodjatok is el picit !/ : Mindig az előre haladás a legbiztosabb út a fennmaradáshoz ? Vagy hát jó, haladjunk a korral, de azért az ősök tudása se vesszen teljesen feledésbe…Azt szeretném, ha ez a tudás nem  csak tudósok fiókban porsodó kincse lenne.


A két képet csak azért csatoltam, mert a chaggak a Kilimandzsáró közelében élnek, a fotókon pedig jól látszik a világszerte észlelhető felmelegedés jele: eltűnik a csúcsról a hó. A további következményeken is gondolkodhattok. Talán a két mai gondolatom ily módon összefüggésben is van egymással.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése