2014. június 19., csütörtök

A hét szobros Feked


Szoborkereső tevékenységem során  derítettem ki, hogy a Kodály Központ parkjából eltűnt az oda 2012-ben felállított 5 szobor, ám hamarosan azt is megtudtam, hogy új lakhelyük Feked községben lesz. Elmúlt jó egy év, s tényleg új  otthonuk van a szobroknak, sőt, a várakozás ideje alatt még „szaporodtak” is, mert  június 15-én Fekeden 7 szobrot avattak. Azért ez nem semmi egy kis baranyai zsákfaluban

Kedvelem Fekedet ! Már írtam róla, amikor kálvária-keresőben jártam ott, rendezett, tiszta, ápolt, igazi sváb falu. Mindennek gondos gazdája van – a sajáttal és a közössel egyaránt szeretettel törődnek. Örülök, hogy ezek a szobrok ide kerültek. Igaz, meglepett, hogy  a hétből négy eléggé „eldugott” részén áll a településnek, de ahogy én rájuk bukkantam, a mostani térkép segítségével már bárki, bármikor tehet egy „szobor és falunéző” túrát Fekeden – amit szívből ajánlok.
Kuti Lászlónak, Lelkes Márknak, Székó Gábornak, Szilágyi Lászlónak egy-egy, Nyári Zsoltnak viszont mindjárt 3 szobra is itt talált lakhelyet.
Érdekes megoldás, hogy 2 – 2 szobor olyan – egymás közelében lévő – dombra kerül, ahonnan át lehet látni egyikről a másikra.
A „Meditáció” c. szobor van a legmesszibb, szinte világvégi helyen – egy hatalmas, csodaszép, szellő-ringatta búzatábla közepén, ahonnan max. a szántót szegélyező erdő és az ég kékje látható – valóban meditálásra invitálja az embert. Ennek a helynek a kiválasztása – habár igencsak tisztes távolba van a falutól - volt számomra a legtökéletesebb. 
S mivel ezek az alkotások túl nagyok, meg különben is kőből vannak – talán nem kell félteni őket az ellopástól. A környéken normális emberek (mondom svábok!) laknak/élnek, remélhetőleg gyerekeiket is jól nevelik, emiatt aztán az itteniek biztos nem fogják összesprézni a kőtömböket.
Élmény egyébként a falun, vagy a pincesoron végigsétálni ! Mutatok majd néhány házat, de szinte mind csodásan rendben/karban van tartva. A főút menti  kis parkok rendezettek, a fű mindenütt szépen nyírt, virágosak a kertek és az udvarok. Ami leginkább meglepett, a falu elején van egy meglehetősen nagy terület – afféle libalegelő vagy nem tudom mi lehetett. Most mindenesetre szépen ápolt aprócska parcellák vannak itt. Szemmel látható, hogy többen művelik, mindenki másféle zöldséget vet bele, s azt tartja rendben, majd nyilván szüreteli le. És képzeljétek el, nem lopkodják ki a más veteményesét !! Újra mondom svábok laknak a faluban !

Nagyon kellemes délutáni programom volt, az egyetlen picike kis „bánat-felhőt” a lovászhetényi kálvária okozta. Sajnos a hársfasorból egy  hatalmas öreg hárs  kidőlt, összetörve két stáció-oszlopot is. Az oszlopok ugyan majd helyreállíthatók, de a (szerintem száz évesnél is idősebb) hársfákat még ha pótolják is, a kálvária már sosem lesz olyan, mint volt. Az első képen a 2 évvel ezelőtti  állapot, a másodikon a tegnapi látható…
Ettől függetlenül nagyszerű délutánom volt. Kék volt az ég és ott annál a Meditáció-s szobornál nagyon közel éreztem magamhoz…
  
Először akkor itt a térkép:




Fekedi szobrok nagyobb térképen való megjelenítése

A szobrászok alkotásai, melyek miatt odamentem:

A falu elején (a napelemek és a vízmű mellett): Nyári Zsolt: Cím nélkül
(2015-ben áthelyezésre került, a faluba vezető út jobb oldalára !)
 
A falu parkjában: Szilágyi László: Holdcsónak


A temető melletti kettősből az egyik: Kuti László: Elmozdulás
A temető melletti másik: Nyári Zsolt: Sztélé

A falu felső végében egy gyönyörű réten: Nyári Zsolt: Napkerék
A pincesor fölött: Székó Gábor: Cím nélkül. Innen át lehet látni a temető melletti dombon lévő másik kettőre...
Majd ezen, a végtelennek tűnő, csodás búzamezőn kell elzarándokolni ahhoz a picike kis fehér ponthoz...az a szobor...
A végállomás: Lelkes Márk: Meditáció
Néhány kép a falu házairól, a parkról, kertekről:








Park-részletek
A zöldséges kertek

Vágytam elpihenni ezen a búzamezőn...

Hát nem csodaszép ??
Végezetül a lovászhetényi képek:
 
2012-ben ilyen volt...

 
...és 2014.júniusban ilyen.


Lesz mit javítani.
  




Stációk, meditációk
Üde színfoltja lesz a falunak egy pályázatból megvalósuló új, alternatív sétaútvonal megépítése „Stációk, meditációk” címmel. A 3,5 km hosszú túraútvonal mentén kortárs szobrászművészek alkotásait helyezik el. A hat szoborból álló útvonal várhatóan a nyár derekára elkészül, a tervek szerint a környezetükben padok, asztalok is lesznek. A település bejáratánál lesz az első, figyelemfelkeltő szobor, mely felhívja az ide érkező vendégek figyelmét, hogy bizony érdemes e kis településre betérni, és ott akár hosszabb időt eltölteni. A szobrok valamikor a Kodály Központ előtt álltak, és a Baranya megyei Alkotótelepekkel kötött megállapodásnak köszönhetően 25 évre
Feked birtokába kerültek.
Érdekesség, hogy a szobrok napelemes energiaforrásból éjjel is meg lesznek világítva, így akár éjszakai sétára is indulhatnak a vendégek. És ha már a szobrokról esik szó, a nyárra egy önálló alkotással is gazdagodik a település, Nyári Zsolt gránitból készült alkotását a turistaszállás előtt szeretnénk felállítani, amihez szintén pályázati forrást használunk fel. Ekkorra az a település, amelyiknek csak egyházi emlékei voltak, néhány világi alkotással is büszkélkedhet majd.

Egyébként szobor-téma kapcsán érdemes ezt is elolvasni, még ha 2 éves is az anyag: http://magyarnarancs.hu/kepzomuveszet/a-ko-talan-marad-80260



 

5 megjegyzés:

  1. Dicséretes !
    (Feltételezem,mások is szívesebben olvassák az "ilyesmiket" ! Szerencsés,ha minél előbb elmúlik az "elegem van" "életérzés(ed)(ünk) ! )

    VálaszTörlés
  2. A Stációk- meditációk c.részben bővebben
    Talán jobban érthető a szobrok elhelyezése és egyéb - további - tervek.

    VálaszTörlés
  3. Jó kis út lehetett, élményekkel, látnivalókkal :-) Szuper, hogy elmentél!

    VálaszTörlés
  4. Példaértékű, hogy Feked a környékbeli német településekhez képest mennyivel rendezettebb, és innovatívabb. Remélem még sokáig megmarad a kitartás, mert egyre kevesebben vannak Fekeden is az állandó lakosok.

    VálaszTörlés
  5. Múltmentő: a hely(zet)et nem ismerem olyan mélységig, hogy meg tudnám mondani a nagyonis dicsérendő helyzet okát. A vezetés ? Az ott lakók? A "külföldiek"? vagy mindhárom...De mindhárom esetben az értékek megőrzésének akarása igen fontos szerepet játszik - noha, tudom, a pénz is.

    VálaszTörlés