2010. február 23., kedd

Pécs régen és most 1. - Emlékezés Alpár Ignácra

Ezt a mai postot ajánlom városunk vezetőinek, és a ma mindannyiunk fölöttünk uralkodó, basáskodó hatóságoknak figyelmébe, akik manapság a tervezők-beruházók-építők és mindenki életét elkeserítően, kétségbeejtően megnehezítik. Lehetne sorolni a „sok-bába-közt-elvész-a-gyerek” példát, de inkább nem teszem.
„Nekem már nem trombitálnak”……
Többek között Trebbin Ágost „Pécsi színek és hangulatok” című könyvét olvasom. Ebből szeretnék - különösebb kommentálás nélkül - bemásolni egy részt, és csatolni hozzá két képet. A képeken természetesen az az épület látható, amiről az alábbi szöveg szól.
Ilyen volt:
Ilyen lett:
Kép: http://www.amosz.extra.hu/kepek/Pecs1.jpg

"1897-ben Pécs városa az országban először tette magáévá a katonai iskola létrehozásának nemes gondolatát. A tervezés feladatát a milleniumi történelmi csoport megalkotója Alpár Ignác kapta. A miniszter Alpár alkotóművészete előtt meghajolva sem előírásokat nem adott részére, sem arra nem kötelezte, hogy hosszadalmas ellenőrzésnek és hivatalos jóváhagyásoknak legyen alávetve.
Alpár Ignác rekordidő – nem egészen egy hónap alatt készítette el a terveket. Pécs város hatóságai az építési engedélyt napokon belül megadták és így a kivitelezési munkák 1897. augusztus 16-án megkezdődhettek.
A feladat az volt, hogy az intézetben 400 hadapródnak kell helyet, és pedig háló-, nappali-,
illetve előadótermeket biztosítani. Ezenkívül helyiségeket kiépíteni az iskola-parancsnokságnak, zászlóalj-, és századparancsnokságoknak, valamint a gazdasági hivatal részére. Ezenfelül az épületben étterem, kápolna, díszterem, fizikai, kémiai előadó helyiségek, könyvtár, kaszinóhelyiségek és tornaterem kapott helyet. A főépület mellett tiszti lakóépület, legénységi pavilon, raktár, kórház, uszoda, gazdasági épületek kerültek felépítésre. Ezeket kellett megtervezni és az egésznek, főleg pedig a főépületnek célszerű beosztást és alkalmas impozáns külsőt adni.
A nagyszabású csodálatos épületet 1898. augusztus 27-én adták át rendeltetésének.
A Hadapród iskola impozáns épületének látványában ma már nem gyönyörködhetnek a városunkba látogatók, mivel 1965-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetem tulajdonába került épületet modern vonalúvá építették át.”
Alpár Ignác életéről itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Alp%C3%A1r_Ign%C3%A1c
Itt ugyan a hadapród iskola építési adata tévesen szerepel, de már írtam a wiki-szerkesztőknek, hogy javítsák ki.
(Lásd még: http://hu.wikipedia.org/wiki/Honv%C3%A9d_hadapr%C3%B3d_iskola )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése