2010. február 14., vasárnap

Radnainé Bauer Erzsébet: Egy csillagász bagoly története/Munkupunku a varázsló

Nem véletlen, hogy ilyen hosszú a cím ! Azt szeretném, ha teljes egészében bekerülne a Google-ba - és ráadásul első helyre ! Amire meg is van az esély, hiszen alaposan átkutattam (remélem) a netet és ezt a könyvet sehol, de sehol nem találtam. Valójában a szerzőjéről/illusztrátoráról se tudtam meg sokat. Három könyvével szerepel a neten, írója és illusztrátora: a „Mesék az erdőből” és az „Egyszer háború volt” c. könyveknek. A „Lepkeszárnyon” címűnek „csak” illusztrátora (ennek írója Székely László). A könyv értékre vonatkozóan egyetlen érdekes adat: egy aukción Radnainé Bauer Erzsi: Mesék az erdőből c. 1944-ben kiadott könyvének kikiáltási ára: 4 000 HUF leütési ára: 32 000 HUF volt !
(„Az írónő az állatszereplők kalandjai során nemcsak azt a sok szépséget mutatja be, melyet az erdő az évszakok váltakozása során magában rejt, hanem az emberek világára, a saját világunkra is nagyon érvényes erkölcsi, viselkedési formákra, a társas kapcsolatok pozitív példáira tanít meg. Az egész könyvet átszövi a szépség, a természet csodálata és az annak megóvása iránti szándék.”)

A csillagász bagolyról sehol egy sor, Munkupunku pedig elég különös szituációkban bukkan fel – eltekintve bányászbéka blogjától – ahol konkrétan tudom, hogy róla van szó. Kíváncsi lennék, hogy az e néven kommentelő egyén honnan ismerheti a szót, mert ilyesmi „csak úgy magától” nem jut senkinek eszébe. No, persze ez csak egy mellékszál, nem is lényeges…
Nagyon sajnálom, hogy a szerző/illusztrátor hölgyről semmit nem találtam – még csak egy születési-halálozási dátumot sem.
Megköszönném, ha valaki véletlenül ide tévedő olvasó, írna nekem/nekünk róla bármit !
Ismerkedjetek meg legalább az általa írt/illusztrált könyvek borítóival! És az utolsó képen olvasható az a „varázsige” amit álmomból felriasztva bármikor el tudok mondani én is, hiszen annyiszor olvastam/meséltem már…. :-)








P.s. @x Lagerlöf Selma-ról (= Csodálatos utazás – avagy Nils Holgersson útja a vadludakkal) itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Selma_Lagerl%C3%B6f
vagy/és itt: http://aranyosfodorka.blogspot.com/2007/11/te-hol-vagy-en-itt-vagyok.html

Itt olvasható egy hosszabb leírás a „Mesék az erdőből” című mesekönyvről:

( @x találta, köszönet érte, közreadom )
http://www.felvidek.ma/foto/atelier/atelier_2007-2.pdf
(Tekerj le a 13.oldalig – lapszámozás a bal oldalon !)

9 megjegyzés:

  1. Szívem repes :-)))
    Sikerült idetalálnom, pedig nem vagyok egy gyakorlott netező :-( Egy a lényeg, ezek édesapám gyermekkori könyvei!! Szeretnék neki meglepit szerezni, hogy valahonnan megszerezzem - akár csak fénymásolva is az "Egy csillagász bagoly történetét" - és a "Mesék az erdőből"-t. Saját három kisfiam is várja, mert emlékezetből próbált belőle idézni... Az "Egyszer háború volt" megvan, a "Mesék az erdőből"-nek meg csak a borítója, ki tudja hova tűnt a háborúk és költözések során, de nagyon jó lenne, ha vki segítene. További szép napot! Ja, ha közvetlenül nekem írna vki, stipi@allatklinika.hu-ra várom az ötleteket, előre is köszönöm!! :-))

    VálaszTörlés
  2. Munkupunkut Bakó Ágnes Nyulacska című könyvéből ismerem. Jó barátom lett gyerekkoromban. Neki köszönhetem a férjem is... :-)

    VálaszTörlés
  3. Nem vagyok net-imádó, de most örülök neki. Már őszülő és vénülő fejjel újból kezembe került néhány mesekönyv, így a Mesék az erdőből is. Újból el kezdtem olvasni és rátaláltam a "világnézetem" egyik alapjára. Jó érzés volt. Azt azonban nem is sejtettem, hogy az írója és festője ismert. Mindenkinek ajánlom, akinek aprócska "sarja" van, még ebben a "robot" világba is (vagy még csak ebben van rá szükség)!
    Minden jót Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  4. Júl.29-én este a Kossuth Rádió "Kultúrkör" c. irodalmi műsorában elhangzott, hogy egy győri nyugdíjas gépészmérnök saját kiadásban újból megjelentette a "Mesék az erdőből" c. könyvet, amelyet gyerekkorában annyira szeretett. Ez alapján biztos el tud indulni, aki keresi.

    VálaszTörlés
  5. Itt meg is veheted a Mesék az erdőből-t:
    http://www.konyvbarlang.hu/index.php?sid=OWo4447atnxqr9M&me=036034&te=36953

    VálaszTörlés
  6. Munkupunku melyik könyvnek a szereplője?

    VálaszTörlés
  7. Zsi: - bár le-leveleztük, de a Munkupunkuról az "Egy csillagászbagoly törénete" c. mesekönyvben olvashatsz.

    VálaszTörlés
  8. Nekem van egy R. Bauer Erzsébet grafikám, és a bejegyzés elolvasásával most én is többet tudtam meg róla. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves "névtelen" örülök, hogy ide-találtál és kaptál is valami hasznos infót. Keresgélj a blogban, 7 évnyi anyagból válogathatsz :-)

    VálaszTörlés