2010. április 6., kedd

Sic transit gloria mundi.

(Így múlik el a világ dicsősége. A pápaavatási szertartás egyik kötelező részeként mondják.) Lehet, hogy kicsit fellengzős címet választottam egy egészen hétköznapi kis emléknek – de hát lelkem rajta.

Az úgy volt, hogy vagy 55-60 évvel ezelőtt a Ferencesek – nem is tudom, akkor nem épp Sallai-nak hívták-e az utcát ? – no, szóval ott a Ferencesek utcája végén, szemben a templommal, volt egy órás bolt.
A bolt ma is megvan, íme a bizonyíték képen:
 

Évek óta, ahányszor arra jártam, felbuzdult bennem a kíváncsiság, hogy bemenjek s megkérdezzem, hová lettek azok a csodálatos mozgó, színes, figurás, harangozó és csilingelő óra-csodák, melyeket én ott gyerekkoromban oly sokszor megcsodáltam.
Idejét nem tudom, mióta nincsenek ott – de pontosan azóta hiányolom őket.

Ma úgy hozta a sor, hogy épp arrafelé őgyelegtem, gondoltam egy merészet, s beléptem az órásüzletbe. Elég idős órásmester fogadott, emiatt egy picike pillanatra meg is örültem, hogy mindjárt megtudom, hol is rejtőznek ezek a kincsek. Titkon még egy olyan gondolatom is volt, megpróbálok majd valahogy „képileg” hozzáférni ezekhez a dolgokhoz, hogy a jövő számára megörökítsem (értsd: le szerettem volna fényképezni). – No ez nem jött össze. Az órásmestertől megtudtam, hogy az ő elődje volt az, aki ezekkel a fura órákkal foglalkozott. A bolt átvétele után ő egy darabig ugyan még őrizte - mint utód, ezeket – aztán nagyon „elege lett belőle”, mert állandóan tisztogatni, állítgatni kellett, sose voltak pontosak, és különben is ezek nem órák voltak, hanem ostoba játékszerek.

Hú, hogy fájt nekem ez az utolsó mondat…. Szóval szemétre került a sok „giccses” kis szerkezet, soha már nem lehet megnézni, megmutatni senkinek a nyelvét öltögető kutyát, az óránként házából kiugró kakukkot, meg a várból kisétáló királykisasszonyt se.
Hát ez van. Az életünkből szép lassan elvesznek a dolgok. Apránként csak, hogy ne fájjon nagyon…

Az alábbi egy kis óra-gyűjteményem, régiségekből:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése