2010. május 30., vasárnap

Felvonulás - bányászünnep (?)

Nos, ha a múlt heti boros-felvonulás kellemes élmény volt, akkor a bányász-felvonulás rettentő csalódás…

Elég korán érkeztem, arra gondoltam, keresek valami jó fotós-helyet – okulva a múltkori tapasztalataimból – igen ám, de merre mennek majd ? Ha hiszitek, ha nem, - pedig legalább 10 embert megszólítottam – senki nem tudta megmondani, merre lesz a felvonulás útiránya.
4 előtt 5 perccel is látszott a zavarodottság, zászlós, hangszeres csoportok vonultak keresztül-kasul egymáson, egyik balra, másik jobbra. Szemmel láthatóan pocsék volt a szervezés, fejetlenség uralkodott a nagy tömegen. (Az egyik megkérdezett gúnyosan azt válaszolta, „Hölgyem, először fölvonulunk a Mecsekre és onnan fogunk visszasétálni”.)
Aztán valahogy nagy nehezen úrrá lettek a helyzeten, addigra én is megtudtam, hogy a Sétatéren lefelé indulnak, át az Apáca utcán, majd a Jókai téren és úgy fel a Széchenyi térre. (Legalábbis ez volt a terv, ezt mondta az egyik kérdezett.)

Ami a fotózást illeti, ha lehet még pechesebb voltam, mint múltkor. Olyan pofátlanul álltak be elém a többi fotós nézőtársak, hogy a vérnyomásom biztos rendesen megemelkedett…
Aztán rájöttem, hát hülye vagyok én ? Mit idegeskedek itt ! Egyszerűen ezt kell nekem is tenni, erőszakosan és pofátlanul beállni mások elé, beállni az útra. Na, így sikerül néhány kép, de engem ez rettentően zavart. Ha azt mondom, készítettem 216 képet, s ebből elfogadhatónak minősítettem 62 db-ot, igazán jónak pedig egyet sem, akkor kb. érzékelhetitek, hogy mivel küszködtem, míg fotóztam. Áh, nem való nekem ez (se) – nem vagyok én már ebbe az erőszakos világba való…
Amikor az utolsó csapat is elvonult, akkor jutott nagy hirtelen eszembe, hogy jé, hát a mecseki szén és uránbányászokat egy gyászlobogó SEM képviselte – márpedig legalább ennyit megérdemeltek volna. Ettől olyan szomorú és rosszkedvű lettem, hogy elindultam hazafelé. Megálltam még a Széchenyi téren, ahol azt hallottam, hogy a felvonulóknak valószínű nem volt helyi vezetőjük, mert eltévedtek és jó nagy kerülővel (Jókai út - Teréz utca – Irgalmasok utca) jöttek fel a térre. Véletlenül „lekaptam” az egyik résztvevőt Pécs térképpel a kezében. Hát, ha térképpel kellett vonulniuk és nem vezette őket senki pécsi –akkor aztán végképp nincs már mondanivalóm a szervezést/rendezést illetően.
Ott is hagytam az egészet, nekem ennyi elég volt.
Sok is.
4 előtt öt perccel. Ide-oda vonulás, helykeresés...

Végre elindulnak...Térkép kellett ???

(Persze a koporsó nem vonult, azt csak én tettem ide...Egyébként meg, nyílik a hárs…hogy valami jót is írjak).

9 megjegyzés:

 1. Azon gondolkodom, hogy több nemzet képviseltette magát a felvonuláson?
  Az egyenruhájukat sem ismertem. Némelyiknek mintha kisuvickolták volna a gombját.

  VálaszTörlés
 2. Igen, több országból voltak vendégek, pl. Németország, Csehország, Lengyelország, Olaszország - én ezekre emlékszem, de lehet, mások is voltak.

  VálaszTörlés
 3. (Nem a mundér becsületét védem...)
  Ismétlés : kérdeztél volna meg engem. (tényközlés)
  Sajnálatos, hogy a legtöbb híradás (cikkek) átvették a "hivatalos" programot, ami ez volt :
  A program
  Viszont pl. a felvonulás időpontját/helyszínét/útvonalát stb. itt megírták.
  itt van részletesebben
  A programot az OMBKE szervezte - hogy hogyan,mi módom én azt nem tudom. Ha valakik nem pécsiek (OMBKE) miért ne kellene neki térkép ? - A pécsiekről : hát... az ajánlott weboldalon a "magunkról" -ra kattintva megnézheted, hogy milyen idősek.
  (...)
  Más : Aki nem ismerné
  Ismétlés : a 25.sz. képtől kezdődően itt is vannak képek :
  további képek
  ********************************
  Na, majd a későbbiekben "figyelni", mert az Expo Centernél avatott emlékkövet (!) a későbbiekben (?) az Ágoston téren helyezik el.
  ****************************
  ********************************

  VálaszTörlés
 4. Azt viszont elég nehezen értettem, hogy pl. a 2 rendezvény ( pécsi és komlói)valamelyest zavaróan egybeesett ? Na, de ez is legyen a szervezők problémája.
  Ez volt Komlón

  a komlói képek

  VálaszTörlés
 5. Bocs', akit érdekelne a cikk, bizonyára megtalálja.

  VálaszTörlés
 6. (6.) Utókornak : mondhatom, nem semmi ! ( rendesen esik az eső Pécsett /hétfő/05.30.óra /kb.+15C°)-
  Láttam (tv.) már vasárnap kb. 16.30.órakor Szeged kapott egy adagot !- (evezősverseny közv.)- hozzánk kb. 18.30.órára ért ide...(?) - valahogy kezd elegem lenni belőle !) Mellesleg az M6-os egy szakaszát is elmosta !- hagyján : mert a "bizakodó pécsieknek" itt a hír :
  Ne bízzad el magad!
  Kimaradt : (fotókhoz) azért a pécsi Bányászzenekart berakhattad volna! :-) :-)
  ***************************
  @Kybanak : (bár csak a "magyar" egyenruhát ismerem - a gombok és egyéb jelvények "eredendően" ilyen fényesek, nem kell suvickolni!

  VálaszTörlés
 7. Bocs' ha nem egészen a témához tartozik! - viszont kerülendő a felesleges idegeskedés !
  Csak nem idegeskedni!

  VálaszTörlés
 8. (8.) Mivel eléggé esik az eső...
  (nem tudom,visszateker-e ide valaki...) - Gondolom, ezt itt eléggé feleslegesen írom ?
  2010.május 31./hétfő
  Nem is ezt akartam volna írni... pár napja (2 napja) (tv.) hallottam valamilyen "összegzést" a hazai (magyar) kulturális programokról - ( főbb adatokat inkább nem is írom, hogy kb. 3000 db./év "jelentősebb" (?) program van + mibe kerül,- stb.)
  Jut eszembe : remélem 8előbb-utóbb) @Kyba (?) majd említi a János Vitéz Helytörténeti Kulturális és Művészeti Napok-at ? (Ráckeve) - lehet, arra "készül" ?- hogy jó pár napja nem "foglalkozik" (saját) blogjával... :-) :-)
  Viszont - ezt is már régebben írtam volna : vajon mennyien tudják, hogy létezik/van egy ...(emlékezetből) ..."Európa Kulturális Települései (?) "program" is - [ ennek tagja pl. PALKONYA - és emlékezetem szerint az idén egy ausztriai település a "soros".] -
  Bár Palkonyán sem jártam (soha) anno volt "netes" kapcsolatom velük ( 2007-ben ?) - stb.
  ************************* Na, talán ennyit ! - ebben a pocsék időben... ( még boltban sem voltam... aztán majd "aggódnak" értem...)

  VálaszTörlés
 9. Sajnos, semmi jót nem ígérnek !
  Előrejelzés !
  ( Olvasom valahol... csütörtökön (valamilyen) szobrász kiállítás megnyitója is... ) -
  Na, - ... indulok a kis boltba !
  utókornak : 2 napos "hallgatás" után a (szomszéd) kompesszor 06.45 órakor indult.... ( Pufogási időtartam : 4 perc ) - remélem majd' mindenki jókedvvel ébredt ! ( bőség...majd máskor...)

  VálaszTörlés