2010. május 8., szombat

Gyükés, botveret kiállítás

 Mi a botveret? Ha valaki nem tudná, itt olvashat róla: http://kapolnapok.gyukes.hu/download/miabotveret.pdf  

Nem értem igazán, némely kiállítás – véleményem szerint – sokkal nagyobb reklámot kaphatna, írtam erről pár napja, egy másik kiállítás kapcsán is és csak megismételni tudom. Hogy fent a hegyen, egy pici kápolna ajtaján van egy A4-es papír, hát nem túl nagy reklám – habár kétségtelen, ma reggel a Kossuth Rádió egy rövid hírben beszámolt róla, épp csak a pontos címet, a nyitva tartás idejét, a bejutás lehetőségét nem mondták el.

A gyükési Szt.Bertalan kápolna


Nem baj... mi ma azért mégiscsak megnéztük, és érdemes volt.
Titokban abban reménykedtem, hogy Nagyapám sok évvel ezelőtt ki-tudja-hová-eltűnt fokosát is viszontlátom, mert nagyon jól emlékszem arra a rézfejű botra, melynek a szárán sok ilyen botveret volt. Hát ebben csalódnom kellett, mert egyetlen túrabot nem volt ott. (Az ember, ahogy öregszik, elkezdi hiányolni, a „menetközben” mellőle kikopott régi tárgyakat…)
A kiállítási tablókon 36 botveret, és az azon ábrázolt templom illetve a templom története látható, olvasható. Több mint 40 további veret részletes ismertetőjét két lapozható katalógusban tekinthetik meg az érdeklődők.

Állítólag a megnyitón kézről kézre járt az a díszfokos, mely az 1933-as gödöllői cserkész jamboree emlékére készült, s több mint 30 db botverettel dicsekedhet, ez azonban nem része a kiállításnak (Őszintén szólva, nem merik a templomban hagyni…)

Összegezve: Érdemes volt ide felmenni, ajánlom más Pécsieknek is. A látogatást telefonon be lehet jelenteni a 225-416-os számon, vagy a templom kinyitását kérni lehet a Szent Bertalan út 5-ben (majdnem a templommal szemben, Daloséknál).











Ilyen ég volt fölöttünk, és ilyen virágok utunk mellett:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése