2010. május 23., vasárnap

Vasváry, Zsolnay, Angster (Második rész)

Ha kell, szégyellem magam: nem jártam még a Vasváry házban – ezért aztán szemem szám tátva maradt az épület belső díszítése és az állandó kiállítás nemes, szép, antik darabjainak láttán.
Egy korábbi barokk épület átalakítása után, az 1800-as évek vége felé alakul ki a kora eklektikus egyemeletes üzletház, a földszinten eredeti üzletkiképzéssel, az emeleten lakással. A két-két szélső ablakot gazdag stukkódíszítés köti össze. Pirogránitból készültek a Zsolnay-gyárban, és 1897-ben helyezték fel az épület homlokzatára. A középső ablakot pillérek díszítik. A "Vasváry Ház" felirat felett allegórikus női figurás díszítés van a Vasváry-család címerével. (varoslako.pecs.hu)

A koraeklektikus stílusú ház és belső berendezése szinte érintetlenül vészelte át a 20. századot, így kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassa egy jómódú 19. századi polgárcsalád életét és mindennapjait. Vasváry György (1841-1905) fűszer-, szerszám- és vasáru-kereskedő a bajor származású Traiber-család leszármazottja volt. Ősei a nemesi címet I. Lipóttól kapták, a Vasváry név használatát I. Ferenc József engedélyezte számukra. (Pécsi Szemle)
(Itt jegyzem meg, ha valaha lehetőséged lenne Vasváry György „olasz reneszánsz modorban” épített nagyszkókói villájába (a mai MTA-székház) bejutni, hát néznivalót ott is találnál.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése