2010. december 15., szerda

Védett növényeink egyike (eszmei értéke 10.000.- Ft/tő)

Igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterin-lerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30-40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását. De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, is tartalmaz.

10–30 cm magas, örökzöld félcserje. Szára hengeres, kúszó, a vége felemelkedik. A levelek visszás-tojásdadok, áttelelők, bőrneműek, a szélük visszahajlik, színük sötétzöld, fonákjuk világosabb, mirigyesen pontozott. Virágzata csüngő, végálló fürt. Illatos. A kocsány rövid, a párta 8–10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy rózsaszín, a csésze hártyás, pillás szélű, éréskor a termés csúcsán marad. A lisztes, ehető bogyótermés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű.

Itt kellene feltennem a kérdést: Mi ez ?

Nos, itt a válasz is:
Ez a vörös áfonya, ami a hangafélék családjába tartozó hegyvidéki faj, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: havasi meggy, kövi málna. A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. Magyarországon a Zempléni-hegységben a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben él. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket.


Ez az egész „ismertető” azért került  ide, mert kitaláltam, hogy idén a karácsonyi „kísérő-ajándék” nem csokoládé, vagy bonbon lesz, hanem egy kis csomagocska aszalt vörös áfonya. Ettől legalább senkinek sem lesz lelkifurdalása, miközben elmajszolja. :- )  (Épp elég lesz a többi ünnepi étel…)
Amúgy meglepődtem, nem tudtam róla, hogy a Mecseken is előfordul. Én még soha, sehol nem találkoztam vele…Persze ettől még lehet, hogy igaz.

Kép:  http://tomtit.blog.hu Szöveg: wikipedia

4 megjegyzés:

 1. (csütörtök)
  Kösz' a sok "aggódást" értem (...) (1 fő)-ill. tényleg elnézést azoktól kik a neten vagy a telefonon kerestek volna. (Ha én egyszer is "kimozdulok"... akkor azt "testi-lelki" kikapcsolódás (?) követ... kb. 17 órakor ébredtem... kösz' @Délimnek, hogy arra a 17.05.órai ATV (Hazai turizmus) c. műsorra felhívta(d) figyelmemet!
  (Persze, voltak egyéb dolgaim is ) Tényleg csak tényközlés !
  Na, a linket meg magam sem tudom elolvasni (kézírásomat) -

  VálaszTörlés
 2. A http://www.atv.hu/musorok linket beírva,- és hazai turizmusra katt' - MAJD látható lesz a műsor.
  *****************************
  szóval :
  Tényközlés
  (Na, mentem boltba... vigyázzatok! eszméletlenül jegesek az utak...) !!!

  VálaszTörlés
 3. ...vagy így ?
  Tényközlés
  (Szót sem, hogy megint felgyújtottak (?) egy betlehemet ?- de arról később)

  VálaszTörlés