2010. december 6., hétfő

Dolgokat meglátni... (Hálás vagyok a sorsnak 2.)

Ha már tegnap az álmaimról fecsegtem, és hozzátettem, hogy a rájuk való emlékezést kvázi az Élet ajándékának tartom, akkor legyen ma szó egy másik dologról – ami (tudom) nincs meg mindenkiben. Kipróbáltam többször is.
Talán legpontosabban úgy lehetne leírni ezt, hogy  „ A meglátás képessége” . Észrevenni valamit, nem is annyira „természetes”, mint ahogy hinné az ember.
Unalomig ismételni nem akarom a száz-számra talált 4 és 5 levelű lóheréket. Ismerőseim, ha sétálok velük, és egyszer csak felkiáltok: „Ott egy négylevelű” – nem is akarják elhinni, aztán persze nekem van mindig igazam.

Nem tudom, mitől függhet ez. A felhőkbe bizonyára más is belelát alakokat, de a kövekbe talán nem olyan gyakran. Mutogattam én már ilyent a blogban, majd mindjárt beteszem ide a legújabb „szerzeményemet”.  De ezektől függetlenül is,  számtalanszor előfordul, hogy egy fal repedése, egy korhadt faág, vagy gyökér, egy koszfolt a járdán, vagy (mint a másik képen látható) egy elhajított tojásos-doboz azonnal képpé válik az agyamban. 
Jaj, hát az árnyékokról már ne is beszéljek ! Ezeket pici gyerek korom óta imádom. Tán Anyu (?) vagy nem tudom ki mutatta meg a kutyát, nyuszit,  kígyót, kezüket a lámpafény elé tartva, aminek aztán én további variációit találtam ki. (Vajon mutogatnak-e manapság még ilyesmit a mai gyerekeknek ???)
Honnan hozza az ember ezeket a tulajdonságokat ? Néha arra gondolok, tán másban is megvan, csak nem beszélnek róla ? Nekem legalábbis az életben még nem nagyon mondták, hogy nézd má’ az olyan, mintha…….lenne.
Én mindenesetre nagyon élvezem ezt az adottságot, és ezért is hálás vagyok a Sorsomnak.



8 megjegyzés:

  1. (hétfő) - Bocs' - (má' csak ilyen az élet ? ) - "hajnalban" kezdett "nyaggatni" a kis bolt eladója (nő) - [kb. fél éve van "netjük" is ] - hogy, mit álmodott,- ill. esetleg Krúdy Álmoskönyve- van-e nekem ,- stb. (és kölcsönadnám-e és egyebek) - OK! - [ szót sem, hogy kb "gyerekem lehetne"- kb. 35 éves- stb.] -
    Persze, elvittem a könyvet,- [ezt-azt mondtam neki ] - aztán, csináljon (?) - azt, amit jónak gondol. [- a tegnap (?) ajánlott linket is kinyomtattam és levittem neki... ] - mert eléggé kezdő ?- :-) Nem tudta megmondani, hogy "színeset" álmodott-e, vagy "fekete-fehéret!" .... Talán,- ennyit ehhez ! - Remélve, senkit nem "bántottam" meg ezzel ?- mert ... néha... "aggódom?"... mi mindenre van idejük az embereknek ?- (vagy nem is tudom) - ill. persze, nekem is vannak/lennének "dolgaim"... de azok hetek/hónapok/ évek óta (?) - eléggé "ráérnek!" - (?) Bocs' ha eltértem a "tárgytól ?"
    ***********************************

    VálaszTörlés
  2. Meglátni, belelátni, a látható mögé látni, szerintem érzékenység és alkotóképesség adománya. Úgy gondolom, hogy ez felhalmozódó családi örökségünk, esetleg karmikus örökségünk, de talán nem kellene kizárni egy felsőbb helyről érekező kegy gondolatát sem. Nem hiszem, hogy kifejleszthető, de fejleszthető, sőt kötelező gondoznunk, ha már olyan szerencsés valaki, hogy rendelkezik ezzel az áldással.

    VálaszTörlés
  3. Ettől se bánkódjon senki ! ( Így 60 év felett... persze,hogy ez-az jut nekem is eszembe...) Pl. hogy anno 110V volt a feszültség,- mikor és hogyan ls mennyi "áramszünet" volt... és nem hinném, hogy BÁRKI emlékezne arra, hogy a biztosíték helyén egy >> kukorica csutka volt!- ( ne akarjátok, hogy bonyolítsam!- műszakilag! ) - Említhetném " Pipi bácsi' (sic!) nagy találmányát!- "ezermester"... aki egy "gázgyújtót" (!) csinált - (110 V) - és azzal lehetett a gáztűzhelyünket begyújtani !
    Utókornak : bizony,bizony... (a kezdetet nem tudom...) de kb. az 1950-es évek elején már volt "vezetékes gázunk!" is... ( bár ismerjem el, hogy egy normálisabb "budi"... [WC] sokkal később ?- ... de ezek itt és most lényegtelenek! (nekem!)
    ... megint elkalandoztam... szóval... volt egy "petróleum lámpánk" is... és elképzelhető (?) annak "fényénél történtek azok az "árnyjátékok" ?- hát... nem tudom.
    Tényleg bocs' - ( nem én találtam ki) de - valahogy - az idő múlása... "megszépíti a dolgokat ?"....
    Savanyúcukor !- pár hónapja (?) - fél éve... (:) "kaptam feladatul" [-de lehetőleg azonnal!] - ugyan má'- találjam meg a diavetítőnket + diafilmeket ! (...) persze,- megtaláltam... bár... a magam gondolatai ? y hát... bocs' de nem tartozik mindenkire !
    ismételve : nem vagyunk egyformák ! -és talán nem is kell...
    na, de ezt vitassátok meg - Ti - magatok közt' ! ?-)

    VálaszTörlés
  4. Még mindíg "Laterum"
    Nagyváradi rokonok,latin nyelvcsaládosok/kötelező román/szerint az oldal,helyett a "SZÉLSŐ" szót is mondották.
    A blogszöveged teljesen "normális"
    Nekem az eső utáni csillogó aszfaltos,jó szajú életérzés/ma...70 éves fele/uganazt az érzést adja,mint 20...on évesen valamikor egy jól sikerült jogi vizsga után.
    Élmodni is szoktam,sokkszor bánatos vagyok,hogy felébredtem.
    ítartsad meg ezt a képességedet és osszad meg velünk,mert nagyon szépek.

    VálaszTörlés
  5. Elképesztően rossz helyesírásomért elnézést.Az íróasztalom kislámpámba való körte kiégett és egy elég rossz mennyezeti lémpánál írok.lehet ez is sok hibával.

    VálaszTörlés
  6. Mindegy délim hogyan, csak írj ! Megértjük akkor is, ha van benne egy két felesleges betű ! :-)
    @x: bizony, meglehet, hogy a petróleumlámpa fényénél is láttam ezeket, de leginkább a falvédőre-csíptetős éjjeli kis lámpa - mint fényforrás - maradt meg bennem.
    Gopál: egyetértek, áldásnak tartom én is.

    VálaszTörlés
  7. (kedd)
    Má' megint lemaradtam ? -
    OK!- egyetértve az előttem szólóval...
    Bár (ismétlés)
    Jön a magyar E-etikett
    (remélve,hogy működik ?)
    Utókornak : "eszméletlen! kb. +8 vagy +9 C°Pécsett... (kis eső is volt M) - ill. valahogy csütörtökig kibírni ?-
    ( esetleg majd viharos szélre is számítsatok! ) :-)

    VálaszTörlés
  8. ha-ha-ha :-) (nem kötekedés! - és ma már "szabad" róla beszélni ! ) Melyik falvédőre gondoltál ?- amit az anno (beszállásolt!) orosz (szovjet) katonák meghagytak ?
    [ Bocs' : családi történet... kb. 1945-ből (?) - bizalmas... ]

    VálaszTörlés