2010. december 10., péntek

(sütő-)Tökös

Imádom a sütőtököt. Nem azt a narancsszínű  hosszúkásat, hanem a szürke héjú nagy, duci, vastag és lisztes húsút. A baj csak az, hogy mostanság ilyen tököt képtelen vagyok találni. Már tavaly sem sikerült, fogalmam nincs mit hoz az idei szezon.

Szerdán a piacon, a külső soron vettem egy darabot  (kb.1/2 kg  170.- Ft)  de aztán  bent is láttam, épp akkor pakolták ki.
Kérdeztem a pasast:
-         Maga termeli, vagy eladja ?
-         Termelem is, el is adom – volt a válasz.
-         Na jó, akkor mondja már meg nekem, hová tűnt a lisztes húsú, édes sütőtök ?
-         Hát olyant már ritkán lehet kifogni, mert az egy régi fajta. Az viszont, hogy édes-e csak attól függ, hogy mikor szedték le. Ha túl korán, akkor semmi íze, de ha időben, akkor jó édes.
-         És a magáé milyen ?
-         Az enyém az érett.
-         Na jó, ha nem, visszahozom.
És ezzel tőle is vettem egy darabot, kb. ugyanakkorát, mint a kinti, de ez csak 120.- Ft-ba került. (Költői kérdés: képtelen vagyok megérteni, hogy zöldségekből, gyümölcsökből miért kell mindig valami új ? Vagy ha kell, akkor a régiek miért nem maradhatnak meg ?)

Itthon aztán megsütöttem mindkettőt. Amit kint vettem, a drágább, tisztára ízetlen volt. A másik, az valóban igen finom, édes. Meséltem a húgomnak, hogy jártam a tökkel. Azt mondja, az ócskábbikból csináljak mártást. Miiit? Majd eldobtam a telefont, mert én még tök-mártást nem ettem. Próbáld csak ki, nagyon finom ! Főzd meg a tököt, passzírozd át, nagyon pici sót-cukrot tegyél bele, és habard be. Főzz hozzá egy krumplit, és valamilyen hússal egyed, sült csibével, vagy fasírttal !

No, ma ez lett az ebéd, de előkészítettem a savanyúságot is, hogy ha „nem jön be” a tökmártás, akkor majd eszem a húshoz, meg a krumplihoz savanyút. Hát, erre nem volt szükség. Az a tökmártás olyan finom volt, hogy legközelebb ha tököt veszek, újra csinálok ilyent,  nem csak megsütöm.


Délután meg eszembe jutott, - talán mert hirtelen téliesre fordult az idő, szállingózni kezdett a hó – hogy idén még nem is csináltam sült almát. Kivájtam a csutkáját, diót tettem a hegyére, s amikor megsült egy kevéske karamellizált cukorral locsoltam meg.


Akinek nincs ebéd-ötlete holnapra, mindkettőt jó szívvel ajánlom.

5 megjegyzés:

  1. Egoizmus lenne ? - tippem : ne öregedjetek meg ! ... mert én pl. "sok mindent elvesztettem " az idő múlásával... ( látás/hallás/ízlelés ! (?) - és a többit ne soroljam...) de valahogy a szaglásomat azt nem ! Sőt !- egyre több gondot okoz ?- ismétlés : ráadásul u.n. ( úgy nevezett) USA konyhánk van... ( igaz, szabadba kivezetett "szagelszívóval!) - de pl. a sütőtök "szagával" is engem a "sírba lehet(ne) küldeni!"- és ne részletezzem.) OK! - aki szereti,- csinálja , egye - stb.
    Témához :
    régebben volt erről szó ?-
    Globális vetőmagbank persze, volt szó a magyar "vetőmagokról" is régebben. Így aztán csak annyit (még) - reménykedjünk, ha (hamarosan) "mi leszünk az EU-ban" valakik (?) - (nem jut eszembe a szó) - akkor majd elintézzük az igazi sütőtök témát is ?
    (Úgy legyen !) -
    Természetesen sértődés ne essék ! - és ki-ki szóljon hozzá "pozitívan" is ! :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. Nem biztos, hogy szorosan a témához (csak - mai hír ez is ) - elkészült a "rendelet" vagy mi...
    Magyar termék
    (persze, más helyeken is olvasható) - csak ebben (itt) vannak más témák is.
    ************************************

    VálaszTörlés
  3. De aranyos vagy:) Köszi! Anyukám gyakran készít sütőtökpüré levest, az is nagyon fini!!

    VálaszTörlés
  4. Én ismerem mindegyik verziót és nagyon szeretem, de a családomból SENKI!!! Magamnak meg nem pepecselek külön... Úgyhogy legközelebb, ha ilyet főzöl, meglátogatlak egy medállal!:)))

    VálaszTörlés
  5. O.K. Ildi, szólni fogok :-)
    M: tényleg ajánlom kipróbálásra, - magam is meglepődtem milyen kellemes mártás lett belőle.

    VálaszTörlés