2012. április 29., vasárnap

„Csak úgy…”

Nagyon remélem, az alább írtakkal senki érzékeny lelkivilágát nem bántom meg, mert kimondom az igazság(felé)t. Tudom, hogy semmi értelme az ilyesféle témák ismertetésének, hiszen a gondot ezzel nem oldom meg. Mégis... Mégis beteszem, ha másért nem, hát dokumentumként, nehogy azt higgyék, hogy senki nem veszi észre, és hogy ez jól van így, ahogy.
Csak  "úgy" megmutatok 4, itt a közelemben lévő házat. (Van több is…) Mindegyik önkormányzati tulajdonú és kb. 20 éve próbálkoznak azzal, hogy kiürítsék. Egy lakó elmegy, azonnal befalazzák az ajtókat-ablakokat. Aztán telik múlik az idő, és – mivel nem áll éjjel-nappal őr a ház előtt – hopp ! egyszer csak valakik kiverik a téglákat, már benn is van egy új ajtó-ablak, mi több, új lakó is. És akkor újabb évek telnek, mígnem a dolog ismétlődik…. És ismétlődik….és ismétlődik. MINDENFÉLE következmény nélkül……

Vannak dolgok, melyeket képtelen vagyok megérteni. Ez is egy ilyen.
                                   ********************

Azt mondja egy jóakaróm: Dokumentálj, ne kommentálj – ha már olyasmit is észreveszel és meg akarsz mutatni, amit  jobb lenne nem látni és nem tudni.

Mi ez, ha nem struccpolitika ?
Volt annak valaha is értelme ?

Majd holnapra keresek valami szépet …







2012. április 28., szombat

Mi rejtőzik a város alatt ?

Aki látta a Spektrum TV-n, "lapozzon". Szerintem érdekes videó:


2012. április 27., péntek

Legyen valami szép mára – Hogy múlik az idő…..



Nem tudom, hányadszor hallgattam meg tegnap délután a Rómeó és Júlia musical CD-jét. Nagyon, nagyon szeretem (mellesleg szinte mindegyik Webber darabot is!  http://hu.wikipedia.org/wiki/Andrew_Lloyd_Webber  )

Aztán valahogy eszembe jutott, hogy kicsit kutogassak utána kedvenc wiki-mben.
(A kép is innen.) Nos, tartozom egy vallomással, azt nem tudtam pontosan, hogy már 450 éve (!!) annak, hogy a darab eredetije/alapsztorija megíródott.
Az egyik legemlékezetesebb szegedi szabadtéri előadás  volt, amikor pár évvel ezelőtt ezt láttam. Igaz, a CD már előtte is megvolt, és rendkívüli módon megfogott a zene. Ehhez aztán hozzájött a szabadtéri fantasztikus hatása – hát bevallom, voltak részek, amikor bőgtem. Egyszerűen muszáj volt.

Azért az alábbi youtube-os videót tettem fel, mert ez a CD van meg nekem – rongyossá hallgatva….


2012. április 26., csütörtök


Nem én találtam, a javaslat a megnézésre Franciaországból érkezett, köszönet érte.
Én csak továbbajánlom. Ilyen egy fényfestés a németeknél:

2012. április 25., szerda

30 + 1


„Lelkizős” (esetleg több helyen, már többször  is „átrágott”)  témákkal szemben közönyösek „lapozzanak” – kihagyhatják ezt a  postot….
Én az elmúlt napokban többször is elolvastam. Fohászkodom, hogy bárcsak be is tudnám tartani némelyik rám vonatkozó fontos részletét....

A linket, ahol ez a szöveg található, egy sorban is leírhatnám, de mégis inkább ide teszem az egészet. Néha nem árt ilyen gondolatokat (is) elolvasni. Ha egyik-másikáról  úgy érzed : 'na ez engem épp eltalált' – akkor már érdemes volt  bemásolnom.

“Senki sem mehet vissza és nem kezdheti elölről az egészet, de elkezdheti a mai napot és más véget hozhat ki belőle.”

1. Ne tölts időt a nem megfelelő emberekkel! Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan emberekkel töltsük, akik kiszívják belőlünk a boldogságot. Ha valaki azt akarja, hogy jelen legyél az életében, az helyet csinál neked benne. Nem kell megküzdened a helyért. Sohase erőltesd rá magad olyasvalakire, aki nem ismeri el az értékeidet. És ne feledd, az igazi barát nem az, aki akkor áll melletted, amikor a legjobb formádat hozod, hanem az, aki kiáll melletted, amikor a legrosszabb passzban vagy.

2. Ne menekülj a problémáid elől! Nézz szembe velük! Persze, hogy nem lesz könnyű. Egyetlen ember sincs a világon, aki tökéletesen ki tud védeni minden ütést, ami rázúdul. Nem elvárás, hogy azonnal meg tudjuk oldani a problémákat. Nem így terveztek bennünket. Igazából úgy terveztek, hogy megsértődjünk, szomorúak legyünk, megsérüljünk, megbotoljunk és elessünk. Mert ez az egész élet célja – hogy szembenézzünk a problémákkal, tanuljunk, alkalmazkodjunk, és idővel megoldjuk őket. Végső soron ez tesz bennünket azzá, aki vagyunk.

3. Ne hazudj önmagadnak! Bárki mást becsaphatsz a világon, de önmagadat nem tudod. Csak akkor lépünk előre az életben, ha kockáztatunk, és a legkockázatosabb dolog az, amikor megpróbálunk őszinték lenni önmagunkkal szemben.

4. Ne szorítsd háttérbe a saját igényeidet! Az a legfájdalmasabb dolog, amikor elveszíted önmagadat, miközben túlzottan szeretsz valakit, és elfelejted, hogy te magad is különleges vagy. Igen, segíts másokon, de segíts önmagadon is! Ha valaha is ott volt az ideje, hogy kövesd a vágyaidat és valami olyat csinálj, ami neked fontos, akkor az a pillanat most van itt.

5. Ne akarj valami lenni, ami nem vagy! Az élet egyik legnagyobb kihívása az, hogy önmagad légy egy olyan világban, amelyik próbál olyanná tenni, mint mindenki más. Valaki mindig csinosabb lesz, valaki más okosabb, vagy fiatalabb, de sohasem lesz olyan, mint te. Ne változz azért, hogy az emberek kedveljenek! Légy Önmagad, és a megfelelő emberek szeretni fogják a valódi énedet!

6. Ne kapaszkodj a múltba! Nem tudod elkezdeni az életed következő fejezetét, amíg az előzőt olvasod újra és újra.

7. Ne félj hibákat véteni! Ha csinálsz valamit és elrontod, az még mindig legalább tízszer hatékonyabb, mintha nem csinálnál semmit. Minden sikerhez a kudarcokon keresztül vezet az út, és minden kudarc közelebb visz a sikerhez. A végén sokkal jobban fogod bánni azokat a dolgokat, amiket NEM tettél meg, mint amiket megtettél.

8. Ne vádold magad régi hibáidért! Lehet, hogy nem a megfelelő embert szereted, vagy nem a megfelelő dolgok miatt sírsz, de mindegy, mennyire fordulnak rosszra a dolgok, egy biztos, a hibák segítenek nekünk, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő személyt és dolgokat. Mindannyian hibákat követünk el, küzdelmeink vannak, és még bánjuk is a múltbeli dolgokat. De nem vagyunk azonosak a hibákkal, a küzdelmekkel, és itt vagyunk MOST azzal az erővel, amivel formálni tudjuk a napunkat és a jövőnket. Minden egyes dolog, ami valaha is történt az életedben, egy olyan pillanatra készít fel téged, ami a jövőben fog bekövetkezni.

9. Ne akard megvásárolni a boldogságot! Sok olyan dolog van, amire vágyunk, és sokba kerülnek. De az igazság az, hogy azok a dolgok, amelyek igazán boldoggá tesznek – a szeretet, a nevetés és a szenvedélyünk végzése – teljesen ingyen vannak.

10. Ne tedd a boldogságodat függővé másoktól! Ha nem vagy elégedett azzal, amilyen belülről vagy, akkor nem leszel elégedett senki mással sem egy hosszú távú kapcsolatban. Először stabilitást kell létrehoznod a saját életedben, mielőtt bárki mással megosztanád.

11. Ne légy link! Ne gondolkozz túl sokat, különben még ott is problémát hozol létre, ahol eleve nem is volt. értékeld a helyzetet, dönts és cselekedj! Nem tudod megváltoztatni azt, amivel nem vagy hajlandó szembenézni. A haladás kockázattal jár. Nem tudsz egy lépést sem tenni előre, ha nem mered felemelni a lábadat.

12. Ne gondold azt, hogy még nem állsz készen! Soha senki nem érzi úgy, hogy 100%-ban készen áll, amikor egy lehetőség adódik. Ez azért van, mert a legtöbb nagy lehetőség az életünkben arra kényszerít bennünket, hogy túlnőjünk a komfortzónánkon, ami azt jelenti, hogy eleinte nem fogjuk teljesen kényelmesen érezni magunkat.

13. Ne keveredj kapcsolatokba rossz indokból! A kapcsolatokat bölcsen kell megválogatni. Jobb egyedül lenni, mint rossz társaságban. Nincs ok a sietségre. Ha valaminek meg kell történnie, akkor az meg fog a megfelelő időben, a megfelelő személlyel és a legjobb okból. Akkor legyél szerelmes, amikor készen állsz rá, és ne akkor, amikor magányos vagy!

14. Ne utasítsd el az új kapcsolatokat csak azért, mert a régiek nem működtek! Rá fogsz jönni az életed során, hogy minden egyes emberrel való találkozásodnak célja van. Egyesek próbára tesznek, egyesek kihasználnak, egyesek pedig tanítanak. De a legfontosabb, hogy egyesek ki fogják hozni belőled a legjobbat.

15. Ne próbálj mindenki mással versenyezni! Ne aggódj amiatt, hogy mások miben jobbak, mint te! Koncentrálj arra, hogy a saját eredményeidet javítsd minden nap! A siker a TE és ÖNMAGAD közötti ütközetben dől el.

16. Ne légy féltékeny másokra! A féltékenység annak a művészete, hogy valaki más jószerencséjén meditálsz a sajátod helyett. Tedd fel magadnak a kérdést: “Mi az a valami, ami nekem van, és mindenki más akar?”

17. Hagyd abba a panaszkodást és az önsajnálatot! Az élet okkal küldi a ziccereket – azért, hogy az utadat olyan irányba fordítsa, ami neked való. Lehet, hogy nem látsz vagy értesz meg mindent abban a pillanatban, amikor történik, és lehet, hogy néha kemény lesz. De gondolj vissza azokra a ziccerekre, amiket a múltban kaptál! Gyakran rájössz, hogy végső soron jobb helyre, emberhez, elmeállapothoz vagy helyzethez vezettek. Úgyhogy mosolyogj! Hadd tudja meg mindenki, hogy ma sokkal erősebb vagy, mint amilyen tegnap voltál és az is leszel!

18. Ne tarts haragot! Ne éld az életedet gyűlölettel a szívedben! Az lesz a vége, hogy neked jobban fog fájni, mint azoknak, akiket gyűlölsz. A megbocsátás nem az, ha azt mondjuk: “Nem baj az, amit csináltál velem”, hanem amikor azt mondjuk: “Nem fogom hagyni, hogy az, amit csináltál, örökre tönkretegye a boldogságomat.” A megbocsátás a válasz…engedd el, lelj békére, szabadítsd fel önmagadat! És emlékezz, a megbocsátás nem csak más emberek számára fontos, hanem neked is. Ha kell, bocsáss meg önmagadnak, lépj tovább és legközelebb próbáld jobban csinálni!

19. Ne engedd, hogy mások lehúzzanak a szintjükre! Ne csökkentsd a sztenderdjeidet azért, mert mások nem hajlandók növelni az övéket!

20. Ne pazarold az időt arra, hogy magyarázkodsz mások előtt! A barátaidnak nincs rá szüksége, az ellenségeid meg úgysem hiszik el! Csak tedd azt, amiről a szívedben tudod, hogy helyes!

21. Ne csináld ugyanazokat a dolgokat újra és újra szünet nélkül! Akkor van itt az ideje, hogy vegyél egy mély levegőt, amikor éppen nem érsz rá. Ha folytatod azt, amit eddig csináltál, akkor az eredmény is ugyanaz lesz. Néha kell egy kis távlat, hogy tisztán lásd a dolgokat.

22. Ne mulaszd el észrevenni a parányi pillanatok szépségét! Élvezd a kis dolgokat, mert egy nap esetleg visszanézel és rájössz, hogy azok voltak a nagy dolgok. Az életed legjobb részei azok a kis, névtelen pillanatok lesznek, amiket azzal töltesz, hogy mosolyogsz valakire, aki fontos neked.

23. Ne akarj mindent tökéletesen csinálni! A valódi világban nem a perfekcionistákat díjazzák, hanem azokat, akik elvégzik a dolgokat.

24. Ne kövesd a legkisebb ellenállás útját! Az élet nem könnyű, különösen, ha valami értékes dolgot szeretnél elérni. Ne keresd a legkönnyebb megoldást! Csinálj valami rendkívülit!

25. Ne tegyél úgy, mintha minden rendben lenne, amikor nincsen! Néha nyugodtan széteshetsz egy kis időre. Nem kell mindig a kemény fiút játszani, és nem kell állandóan bizonygatni, hogy minden rendben van. Azzal sem kell foglalkoznod, hogy más emberek mit gondolnak, ha kell fakadj sírva, a könnyek hullatása egészséges! Minél előbb megteszed, annál előbb fogsz tudni újra mosolyogni.

26. Ne hibáztass másokat a saját problémáid miatt! Olyan mértékben tudod valóra váltani az álmaidat, amilyen mértékben felelősséget vállalsz az életedre. Ha másokat hibáztatsz azért, ami veled történik, akkor elutasítod a felelősséget, és másokra ruházod a rendelkezés jogát az életed adott területe felett.

27. Ne próbálj mindenki számára minden lenni! Ez lehetetlen, és ha megpróbálod, kiégsz. De ha egy valakit mosolyra késztetsz, az megváltoztathatja a világot! Lehet, hogy nem az egész világot, de az ő világát. Szűkítsd a fókuszt!

28. Na aggódj annyit! Az aggódás nem mentesíti a holnapot a nehézségektől, csak a mát az örömöktől. Az egyik módja, hogy eldöntsd, megéri-e valami az őrlődést, ha megkérdezed magadtól: “Számítani fog ez egy év múlva is? Három év, öt év múlva?” Ha nem, akkor nem érdemes aggódni miatta.

29. Ne arra koncentrálj, amit nem akarsz, hogy megtörténjen! Koncentrálj arra, amit  akarsz, hogy megtörténjen! Minden nagy sikertörténet előszava a pozitív gondolkodás. ha minden nap azzal a gondolattal ébredsz fel, hogy valami csodálatos fog történni az életedben a mai napon, és jól odafigyelsz, akkor gyakran rájössz, hogy tényleg megtörtént.

30. Ne légy hálátlan! Mindegy, hogy milyen jó vagy rossz, minden nap úgy kelj fel, hogy hálás vagy az életedért. Valaki valahol máshol elkeseredetten küzd a sajátjáért. Ahelyett, hogy arra gondolsz, mi az, aminek híján vagy, próbálj arra gondolni, hogy mi az, amid van, és aminek mindenki más híján van!”

+ 1. Fontos, hogy megtanuld: nem szerethet téged mindenki.
Lehetsz te a világ legfantasztikusabb szilvája, érett..., zamatos..., kívánatosan édes, és kínálhatod magad mindenkinek, de ne feledd: lesznek emberek, akik nem szeretik a szilvát. Meg kell értened: hogy ha te vagy a világ legfantasztikusabb szilvája, és valaki, akit kedvelsz, nem szereti a szilvát, megvan rá a lehetőséged, hogy banán legyél! De tudd, ha azt választod, hogy banán leszel, csak középszerű banán leszel. De mindig lehetsz a legjobb szilva. Vedd észre, hogy ha azt választod, hogy középszerű banán leszel, lesznek emberek, akik nem szeretik a banánt! Töltheted életed további részét azzal, hogy igyekszel jobb banán lenni, ami lehetetlen - hisz te szilva vagy, de megpróbálkozhatsz megint a legjobb szilva lenni...


2012. április 24., kedd

Sírjak, vagy nevessek ?

Az én évek óta "rágott" planetárium sztorim itt és így végződik.


Belépőjegy: 200.- Ft

Belépőjegy:
Fesztivál-napijeggyel vagy bérlettel: 1000 Ft
Fesztivál-napijegy vagy bérlet nélkül : 2000 Ft
Fesztivál-napijeggyel a gyerekjegy: 600 Ft
Fesztivál-napijegy nélkül a gyerekjegy: 1200 Ft

SÍROK…..

2012. április 23., hétfő

Én ezt kipróbálom.



Az alábbi receptet a napokban kaptam. Közreadom – nem túl bonyolult és ártani biztos nem árt. (Annyit előre bocsátok, hogy a Bailey's-nek kicsit jobb az íze...)


MÉSZTELENÍTÉS FOKHAGYMÁVAL ÉS CITROMMAL

Ha az agyi erek vagy a szívkoszorú erek beszűkültek, egyéb helyeken is meszesedés kezdődött igyunk naponta egy kupicányi (kb 3-5 cl) kivonatot a következő vegyülékből:
30 gerezd nagyobb méretű - lehetőleg vegyszermentes fokhagyma,
5 db egész citrom

Elkészítése:
A fokhagyma gerezdeket lehéjazzuk, aprítjuk. A citromot héjával együtt apróra vágjuk, majd az egészet együtt összedaráljuk.
Egy (1 adaghoz) 1 liter vizet felmelegítünk, majd amikor már eléggé meleg (gyöngyözően forró) a mixerben aprított, vagy összedarált fokhagyma-citrom elegyét beletesszük, és az első forrásig, - buggyanásig - hagyjuk főni.
Ezt követően hagyjuk, hogy magától kihűljön, és tüllruhán, vagy gézlapon át szűrjük. Fémszűrővel ne dolgozzunk. A tüllbe vagy gézlapba tett masszát ki lehet erősen nyomkodni. A leszűrt levet üvegbe öntjük, hűvös helyen - hűtőben - tároljuk.
A 1 kupica elfogyasztása fő étkezés előtt, vagy fő étkezés után csak naponta egy alkalommal szükséges.
Akik ezt a gyógymódot kipróbálták állítják, hogy már a három heti alkalmazás időtartama alatt is érezhető a hatása, mert az egész testnek fiatalos regenerálódást hoz. A meszesedés és a meszesedés mellékhatásaként (nyaki felmenő ér részen) beindult folyamatok következtében a látás, hallás, ízlelés, szaglás elvesztése volt tapasztalható. A kúra segítségével ezek a folyamatok megállíthatóak és visszafordíthatóak.
A három heti kúra után tartani kell azonban 8 nap szünetet, de a kúrát meg lehet ismételni még két alkalommal. Egy kúra időtartama egy évben 3 hónap. Ez általában elégséges, de idősebbeknél, ha szükséges egy kis idő elteltével 1 - 1 hónapos adagban meghosszabbítható. Egyébként sincs benne semmi olyan, ami káros lenne a szervezetre! Ez egy olcsó és ártalommentes kúra, egy dologra kell csak figyelni, hogy a fokhagyma magyar fokhagyma, a citrom pedig déli vidékről származó, lehetőleg permetmentes bio-citrom legyen.

A fokhagyma kellemetlen szagát általában nem szeretik az emberek, de ez az elegy nem okoz ilyen szagokat, nyugodtan lehet vele munkába - társaságba - járni, és a fokhagyma - citrom hatása teljes mértékben érvényesül a szervezetben. A meszesedés miatt szenvedő emberek ismét nyugodtan alhatnak, mert megszűnik a fájdalmat és alvászavart okozó meszesedés, az érfalakról és ízületekről feloldóik az oda az idő során lerakódott felesleges mész.

Gyakori tapasztalat, hogy a szívműtétek elmaradnak egy egy kúra után, mert a vérzsiradék és a mész feloldóik, és eltávozik a szervezetből. A fogazat romlása is megáll ennek a gyógyitalnak a fogyasztása során. Különlegessége, hogy a ritmikus működéssel összefüggő problémák is orvosolhatóak általa, mert az agy jobb vérellátása következtében az idegi alapon kialakuló feszültségre is jó hatással van, javul a szem látása, a szaglás visszatér.
A fokhagyma-citrom elegye, fertőtlenítő hatása révén megsemmisíti a szájban, nyelőcsőben, gyomorban megtelepedő baktériumokat is. Ne feledjük el, hogy amikor még az orvostudomány gyermekcipőben járt, az orvosok a pestises betegek látogatása során fokhagymával a szájukban nézték meg a betegeiket. A fokhagyma baktériumölő hatása fontos!



2012. április 22., vasárnap

Lepkék - ásványok

A Föld napja alkalmából talán most sikerül megmutatnom azt a videót, amit pár napja egyszer már próbáltam... Nekem kedvesek, kövek és pillangók vannak rajta. Nézegessétek!  KI LEHET NAGYÍTANI !!! Fliegende juwelen kappe
View more PowerPoint from Mehmet Öztürk

2012. április 21., szombat

Lazacok vándorúton

Nos, akkor maradjunk még egy kicsit a természetben.....

A lazac a csontoshalak alosztályában a nyílthólyagú halak Salmonidei családjának egyik neme, meglehetős hosszú, kissé hengeres testtel, aránylag kis fejjel, a szemekig hasított szájjal, állkapcsain kúpforma fogakkal. Igen jellemző az, hogy a fiatal fejlődésük különböző éveiben színbeli különbségeket mutatnak, így p. az első évben 8-12 sötét harántsávot viselnek, míg a második évben már az anya színét öltik magukra, s aztán vándorútra kelnek. A fiatal halak (körülbelül 15 centiméterig) oldalain nagy sötét foltok és vörös pontok vannak. A már tengerbe érkezett, fiatalkori ruhájukat elveszített példányok fején kerek, fekete pettyek vannak, oldalaik ezüstösek. Az ívó halak vörös és fekete foltosak, a hímek hasoldala piros. De nemcsak az életkor, hanem az ivar, az évszak, a  természeti körülmények és táplálék is befolyásolja a színt.  http://www.kislexikon.hu/lazac.html   http://hu.wikipedia.org/wiki/Lazac

Patakok helyenként sekély, friss kristálytiszta édes vizéből  nem sokkal a születésük után a kis lazacok megkezdik több ezer km-es vándorútjukat a nyílt tenger felé, hogy ivarérettségük után  visszafelé vándoroljanak, ahhoz a patakhoz, ahol meglátták a napvilágot. Vándorlásuk során a nap helyzete, a víz illata, vegyi összetétele, és hőmérséklete alapján tájékozódnak. Kémiai érzékszervük több mint 30 000-szer érzékenyebb az emberénél.

Fantasztikus filmet láttam tegnap este. Tudtam én nagyjából, ezt a vándorlás dolgot, de imádom az efféle természetfilmeket. Rengeteg igen jó minőségű közeli kép volt   benne – el is gondolkodtam, hogy a csodában csinálhatják, hogy látod, miképp a medve a víz alatt (!) épp próbálkozik egy hal megfogásával… Szóval nagyszerű film volt.  Pl. ilyesmit is megtudtam belőle: hogy a Csendes óceáni lazac az ívóhelyre vándorlás után meghal, az Atlanti óceáni, többször képes megtenni az oda-vissza utat. Döbbenet ! Néha több ezer km-ről van szó – és gondolj bele, mekkora akár még a legnagyobb lazac is…
Ez a vándorlás több, mint 200 fajnak az életét segíti, könnyíti meg, érdekes módon nem csak állatok, hanem valamiféle növény léte is a lazac-vándorlástól függ (mondta a bemondó, de sajnos azt nem említette meg, hogy melyik ez a növény). Mindenesetre a tengeri ragadozók (cápák, bálnák) a szárazföldi (medve, farkas) és a légből váratlanul lecsapó (halászsas) – szóval ezeken felül még vannak páran, akik várják az évente újra és újra lejátszódó természeti csodát.


A film 3 részletben itt megnézhető (német nyelven)


2012. április 19., csütörtök

Idézet



„Az igazság nem hódol be semmilyen társadalom előtt, legyen az ősi vagy modern. Egy társadalom vagy kifejezi tiszteletét az igazság előtt, vagy elpusztul. A társadalomnak kell az igazság szerint alakulnia, s az igazságnak nem kell alkalmazkodni a társadalomhoz. Ha egy olyan nemes igazság, mint az önzetlenség, nem gyakorolható a társadalomban, akkor jobban teszi az ember,  ha lemond a társadalomról és visszavonul az erdőbe.”
(Szvámi Vivékánanda: A cselekvés és a szeretet jógája)


Mostanában többször van olyan érzésem, hogy lassan csomagolnom  kellene….

 Kép:  http://wallpaper.goodfon.com/image/78489-3641x2048.jpg




"Semmit nem gyűlölök jobban
mint a pénz piszkos hatalmát.
Ha kedve van kisemmiz,
ha kedve van megaláz."  

2012. április 18., szerda

Reéh György születésének 150. halálának 80. évfordulója lesz 2012-ben.


1862. április 18-án született Reéh György rendőrkapitány, a „Tettye koronázatlan királya”
Életéről itt olvashattok: http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=15957  (A fotót is innen másoltam ki)

Azt nem tudom, hogy a fiatal pécsiek körében ismert-e még a neve, de azt tudom, hogy az öregek között vagyunk többen is, akik még emlékeznek – személyesen nem is rá, de - a hírére. 
Ha valaki, hát ő szerette a városát is, a Mecseket is.
Jobban, szebben összefoglalni élete munkásságát nem tudom, mint az alábbi cikkben írva vagyon:
„Rendőrfogalmazó, árvaszéki ülnök, rendőrkapitány, városi tanácsos, Pécs egyik legnépszerűbb polgára. A 19-20. századfordulón az ő kezdeményezésére vált az elhanyagolt állapotban lévő Tettye vonzó kirándulóhellyé, népünnepélyek, sportesemények kedvelt helyszínévé. A Pokol, azaz a sárkányokkal és más szörnyekkel benépesített (2008-ban ismét megnyitott) tettyei barlang megvalósítója, élő sakkbemutatók szervezője, akit a korabeli sajtó "a Tettye koronázatlan királya" címmel tüntetett ki, a Tettyére vezető utat (Gyuri út) pedig még életében róla nevezték el. Pirotechnikus, tűzijátékok tervezője, a "tündérváros", azaz az 1907-es pécsi országos kiállítás látványtervezője. Igazi lokálpatrióta, civil szervezetek nagyszorgalmú vezetője, aktivistája: a Nemzeti Kaszinó igazgatója, a Polgári Kaszinó igazgató-helyettese, a Mecsek Egyesület igazgatója, Madárvédő Osztályának vezetője, a Tűzoltó Egylet, a Pécsi Athlétikai Klub, a Korcsolyázó Egylet, a Pécsi Dalárda tagja. Névtelen sírban kívánt nyugodni.” (http://pecs2010.blog.hu/2010/10/16/parti_galeria_varosfoglalas_pecs_arcai_62_reeh_gyorgy_1862_1933 )

Két dolgot sajnálok ( e témakörben: ) hogy azt a bizonyos Gyuri utat és villáját sem mutatja semmiféle emléktábla.Nem hiszem, hogy ez(ek) ellen tiltakozna RGY. ha élne.
Mert bizony anno „az ökörsütéssel egybekötött tettyei vidámságok szervezője a városi tanácsnok Reéh Gyuri volt, kinek villája teraszán ültek a pécsi bohémek, borozgatva figyelték a látványosságokat, a tűzijátékot, melyet szintén Reéh Gyurinak a „Tettye királyának” köszönhettek”(http://www.pecsholding.hu/kiadvanyok/tettye.pdf )

A villa a fent említett terasszal...

A villa melletti épület, melynek eredeti funkcióját nem tudom. A 60-80-as években színész-szálló volt.
 2012-ben....
Majdnem azonos szögből....Így nézett ki mindez Reéh Gyuri idejében.

A Gyuri útnak pedig  Pécsett, a Tettye utcától a Tettye térig vezető, 1905-ben épült, 350 m hosszú utat ne­vez­ték el. Reéh György, városi taná­csos, a Mecsek Egye­sület igaz­gatója a név­adó, aki közreműködött az út építésében is, és akit a "Tettye királyának" is ne­vez­tek. Lakóháza ma is meg­ta­lál­ható a Tettyén. Olvasható itt, mely lapot mindenkinek szíves figyelmébe ajánlok: :  http://www.baronekjeno.hu/kislexikon/mecsek-kislexikon-e-h

 A Gyuri út a forrás-kifolyóval ma és Reéh Gyuri korában...




És végül 2x2 kép  a "régen és most" kategóriából....
 A romok....


Ez pedig a hajdani Scholcz vendéglő, ami később Kalifa néven árulta híres forró fagyiját. Évtizedekig tartó álom után most újra-éledt és Semiramis kertje néven nyitott ki.
http://semiramisgarden.blogspot.com/p/nyitvatartas-kontakt.html





Kedves Reéh Gyuri, ha lelátsz onnan fentről, vedd észre, vagyunk még páran, akik nem feledkezünk meg rólad !

 *****

(Igen sok régi pécsi képem van, régóta gyűjtöm ezeket. Sajnos a kezdetekkor nem jegyeztem fel, melyiket honnan  másoltam ki - elnézést a pontatlanságért. )

2012. április 17., kedd

Április 17-én Zách Feliciánról, meg a gondolataimról


A múlt hét végén egyik nap nem volt kedvem a borús, hűs időben az orrom sem kidugni, hát keresgéltem a neten. Nagy ravasz ez a net, a végén már azt sem tudod, honnan indultál el, csak „megérkezel” valahová és csodálkozol.
Így aztán most nem tudom én sem  megmondani, hogy mi a csudát is kerestem eredetileg, de a wikiben (kedvencem!) rábukkantam az alábbi ismertetőre.  Tiszta véletlen, hogy a megtalálás  után,  néhány nap múlva (ápr.17 = ma) lett volna a főszereplő halálnak évfordulója. Így határoztam el, hogy ezen a napon én bizony megemlékezem erről a – dicsekvésre egyáltalán nem méltó – eseményről.
 
 Kép a wikiből

Mivel meglehetősen jó képzelőerővel rendelkezem, majdhogynem komoly szívdobogást kaptam, elolvasva a sztorit. (Nem ismertem, bevallom…) De hogy hatszázvalahány évvel ezelőtt ilyen ősemberi, barbár viszonyok uralkodtak  - hát elgondolkodtató.
Igaz, gondoljunk csak  a jó öreg Henrikre…. A nyolcadikra, meg az ő hat feleségére…. És az már a Zách esethez képest 200 évvel később volt….

Aztán továbbá tornáztattam az agyamat és rájöttem, hogy talán mégse változott annyit a világ mindenhol, mint hinném. Mert mobiltelefon és űrszonda ide-meg oda, igenis vannak u.n. elmaradott országok, ahol majdnem a leírtakhoz hasonló brutalitással végeznek az emberek egymással.
Vagy akár ne is menjünk messzire, hiszen – nem tudom a magyar tv beszámol-e ilyesmikről, de bizony - itt a közelünkben, Németországban a mai napig történnek leírhatatlan szörnyűségek,  melyek az iszlám rabságából menekülni kívánó nő életét vagy mindörökre tönkreteszik, vagy akár el is veszik.

Hát kérem az ember  fura szerzet….(volt….van…lesz.) Ép ésszel néha képtelenség megérteni, mit, miért cselekszik.

 
Ez itten egy utólagos megjegyzés a témához – tekintve, hogy épp most láttam a tv egyik híradójában az  Anders-Brejvik tegnap indult peréről egy riportot. Nos, ebben az esetben  a Zách Feliciánnal szemben kiszabott büntetést is kevésnek érzeném. Egyszerűen rosszul vagyok, és a világ legálnokabb hazugságának tartom az „emberiességből” (vagy nem is tudom, igazán, milyen indokkal) eltörölt halálbüntetést. Ennek az ember-formájú szörnyetegnek legalább háromféle halált gondolnék én jogosnak, az első kettőbe csak kicsit haljon  bele és a harmadikkal tűnjön el a poklok fenekére – oda, ahonnan – szerintem – érkezett is.

2012. április 16., hétfő

Sokféle lehet a világvége….

Kedvenc témám !  :-) Többször is foglalkoztam ezekkel a különleges élőlényekkel pl: http://aranyosfodorka.blogspot.com/2009/09/varazslatos-nyalkagombak.html Ezek (nyálkagombák) szerintem a legfantasztikusabbak.

Itt egy érdekes cikk, ha van időd, olvasd el:
Olyan világ közeleg, ahol győz a penész....?...

Egy részlet a cikkből:  "Egyes penészgombák ’hatékonyabbak’, mint a baktériumok vagy vírusok: képesek 100 százalékos mortalitási arányt produkálni. És a mikrobákkal ellentétben a gombafélék képesek hosszan élni a gazdatesten kívül, ez pedig hatalmas távolságok megtételére teszi képessé őket. A penészgombák alkotják a levegőben lévő biomassza legnagyobb részét, minden egyes emberi lélegzetvétellel 1-10 spóra kerül a szervezetbe"




2012. április 15., vasárnap

Nyugdíjasház Pécs

Nemrégiben meséltem arról az agyament esetről, hogy a nyugdíjasház teraszairól, folyosóiról kidobáltak mindent. (Tűzrendészeti előírásokra hivatkozva) Virágot, rattan ülőgarnitúrát ...és az otthonosság érzését.
Most ilyen. .....az út a másvilágra.
Milyen boldogok lehetnek ebben a környezetben az idős emberek....




Juhász Gyula: Öregek altatója

Aludjatok, vágyak,
Ne zokogjatok,
Csicsíjja, ti bágyadt,
Rekedt sóhajok!
Szállni a magasba
Minek már, minek már,
Te szív, árva, balga,
Pihenj már, pihenj már!

Aludjatok, vágyak,
Vár az alkonyat,
Fáradtak a szárnyak,
A nagy árny fogad,
Szállni a sötétbe,
Minek már, minek már,
A nótának vége,
Pihenj már, pihenj már!

2012. április 14., szombat

Merülés


Én mindig azt szoktam mondani, hogy azért nem szeretem a vizeket (tavakat, tengereket, folyókat), pontosabban az ezekben való elmerülést, mert valamelyik előző életemben  vízözön áldozata voltam….Na jó, ezt „csak úgy” bevezetőként írtam…

Vannak azonban szépségek ezekben a nagy vizekben, és ami még jobb, van már technikánk, amivel ezeket úgy is megnézhetjük, hogy otthon egy kényelmes fotelben ülünk.
Az alábbi videó is ilyen. Mivel igazából nincs kedvem a gondolataimról írkálni, talán mára elég lesz ennyi. Ha van kicsi időd és akarsz a víz alatti világban gyönyörködni, hát rajta, klikkelj az indító gombra és gyerünk ! Merülés !

2012. április 13., péntek

A méretek (borús gondolatok egy borús napon)

Ide írtam egy jó hosszú, nyavalygós szöveget. És láss csodát, kitöröltem az egészet. Ilyen se volt még a blog megkezdése óta. (Ez egyébként pontosan a 2467. bejegyzésem.)

A tegnap esti megírás és a ma reggeli közzététel közti időben valahogy "megvilágosodtam" -  kár is ilyesmikről írni, ami itt volt. A világ ettől nem változik, se jobb, se rosszabb nem lesz. Csak a magam kedvét töröm le - mazochista módon - azt meg minek ?
A képeket meghagytam,  ki ki gondoljon amit akar, miféle szöveg is lehetett alattuk.


                                 **********************************



Találtam egy cikket, ami - bizonyos értelemben - kapcsolódik a törölt a témához, ezt azért itt hagyom: http://hvg.hu/elet/20120409_valsag

2012. április 12., csütörtök

Meisenzahl lókereskedő nyomában - Séta Erzsébet (volt Ullmann) telepen


Régi pécsi képeslapok között keresgéltem,  és – habár azt hittem, már mindet ismerem, ami fent van a neten, mégis csak sikerül valami újdonságot találnom, amivel aztán egy egész délutánt eljátszottam…
Ez volt a kép:

 Ilyen ma:


Azonnal, ráismertem, hiszen itt van tőlem 5 perce a ház, számát sem tudom, hányszor sétáltam el előtte, mellette. Igaz ugyan, hogy a nap állása nem kedvezett igazán a fényképezésnek, pontosan ugyanabból a szögből, mint a régi fényképen nem tudtam lefényképezni, de nagyon igyekeztem, hogy jó legyen a látószög.
A ház évek óta üresen áll, az összeomlásra várva. Én nem tudom, ki mit gondol/érez ilyen házak láttán, de nekem minden egyes régi, összedőlőben lévő ház valóságos fizikai fájdalmat okoz. Meg is lódítja a fantáziámat: elmerengek, mi történhetett az örökösökkel ? Meghaltak és nincs már senki ? Külföldön élnek és nem érdekli őket egy magyarországi örökség ? (Pláne ilyen állapotban…)
Nos, próbáltam  Meisenzahl lókereskedő  után nyomozni a neten. (Mert ez a ház az övé volt.) A név egy családfakutató zárolt oldalán szerepel ugyan, de itt nem tudom megnézni. Ezen felül csak külföldön élő Meisenzahl-ok vannak fent, képekkel, szövegben. De igazából nem tudtam meg róluk semmit. Sajnálom, hogy nem találtam semmi magyar nyomot, mert csak megerősítette a hitemet, hogy ennek a háznak semminemű reménye nincs arra, hogy helyrehozza bárki is. De azért arra nagyon jó volt ez az egész, hogy elmerengjek, mi is történhetett a – vélhetőleg – jómódú lókereskedővel, hogy még írmagja sem maradt az országban….

A fényképezés kapcsán aztán bebarangoltam az itt kezdődő Erzsébet (volt Ullmann) telep pici utcáit.

A DGT (=Duna Gőzhajósási Társaság, a Mecseki Szénbányák elődje) 1902-ben új lakótelep építését határozta el a Kispiricsizma dűlőben. Először négy, majd hat utcát terveztek. A Marx és Hársfa út között, ezekkel párhuzamosan haladnak  a Székely-Kun-Besenyő-Török utcák, ezekre merőlegesen a Jász utca és a Bányász utca.
A házakhoz kertek is tartoznak. A telepet 1905-ben, az építkezéseket szorgalmazó akkori vállalat vezérigazgatójáról, Erényi Ullmann Lajosról nevezték el. 1938-ban a vállalat kérésére ezt Erzsébet királynőről Erzsébet telepre változtatták. (http://www.pecsibanyasz.hu)

Ez a 6 utcás kis telep, ha mesélni tudna, hát egy jó vastag regényre-való telne ki tőle. A bányászok aprócska lakásait az évtizedek során annyira össze-vissza-át-építették a tulajdonosaik, hogy valósággal egy szövevényes „hálózatot” alkot ez a rész. Egy telken  a per1per2perakárhány jelű házak….Cseppnyi és most már többnyire garázsnak beépített előkerttel, s a ház mögött – nagyon okosan egy akkora földecske, ami egy családnak anno biztos meg tudta termelni a friss zöldséget.
Rengeteget sétáltam itt(is) anno Lilivel.

Hát így alakult át ez a délután a lókereskedő házának lefotózásából egy kis bányászlakótelepen való sétává. Szeretem az ilyen délutánokat….

Alább láthattok pár fotót Erzsébet-telepről:












Végezetül egy  kép, ami a telep északi végében lévő kis parkból készült. A hihetetlenül beépült, Gyükés alatti, rigóderi völgy látható innen. (Jobb sarokban alul a fedett teniszpálya kupolája látszik.) 



Ez pedig a ráadás. Tudod mi az „írmag” ?  (Lásd fentebb: írmagja sem maradt.)

2012. április 11., szerda

Sajtgyártás


Nagyon régen csináltam házilag sajtot – magam sem tudom, miért ? Volt egy idő, amikor rendszeresen gyártottam különféle ízesítésűeket. Legjobban a köménymagos változatot szeretem.

Újabban jár erre mifelénk a "TELYES AUTÓ"  (Nem vicc, így van ráírva) - gondoltam kipróbálom milyen a "telye"...(Csak nehogy a gyerekek is erről tanulják a helyesírást. Mindig felugrik a vérnyomásom egy Búzatéri óriástáblán, ahol  ez látható:  ÁR-UH-ÁZ...Ki az a hülye, aki ezt engedélyezi ? Hát enélkül se tudnak már a fiatalok helyesen írni....)

Na, szóval a múlt héten vettem 2 liter  tejet  kipróbálásra, és elkészítettem egy adagot. Pontosan 25 dk. sajt lett belőle, és rengeteg savó maradt. Régebben a savót kiöntöttem, de most olvastam a neten, hogy kenyérsütéshez igen jól használható, mellesleg adagonként le is fagyasztható. (Meginni én nem szeretem, pedig elvileg lehetne...) No, most beleteszem a kenyerembe. Milyen jó, hogy azt is magam sütöm !! A következő adag pedig zöldfűszeres sajt lesz (snidling, petrezselyem, kevés bors)  – emlékeim szerint az is jó volt. Esetleg megpróbálom egy kis medvehagymával is megbolondítani. Lehet az ízesítést sokféleképp variálni.

NEM nehéz, ha van türelmed a konyhában kicsit játszani és végeredményképp a saját sajtodat enni, próbáld ki !


A maradék savót  (vagyis egy részét)  végülis felhasználtam zsemlesütéshez. Az is finom lett: 

 

2012. április 9., hétfő

Csillagászat

Múlóban az ünnep. Befagytunk...Olyan hideg volt az éjjel, hogy ma reggel befűtöttem. Még szerencse, hogy este - az előrejelzéseket olvasva - a gyengébb kis virágaimat behoztam. Nincs kedvem azt orrom se kidugni. Innen bentről szemlélem a távoli tájakat: 


A fenti képen a  minnesotai Winona-ban általános iskolások nézik az ExploraDome-ban a világegyetemet.
 Kíváncsian várom, milyen lesz a pécsi csillagda. Állítólag (?) megnyílik április vége felé…Azt azonban kétlem, hogy ott így tudnánk szemlélni a "világmindenséget" - habár talán nem is lenne rossz...

Itt egy videó a témához, meg ahhoz, hogy mekkorák is vagyunk  valójában, meg hol is vagyunk. ….dacára, hogy  azt hisszük, nagyok és a világ közepén….
Kép innen: http://www.boston.com/bigpicture/2012/04/daily_life_march_2012.html

2012. április 7., szombat

Vidám ünnepet kívánok !




Sok kedves földit, "illatos" kölnit
sok tojást színeset, locsoló verseket
jó er
ős tormát, húsos nagy sonkát
omlós kalácsot, tavaszi virágot
ugráló nyulacskát, finom kis borocskát
Szép Húsvéti Ünnepet Kívánok én Tinéktek!!!


2012. április 5., csütörtök

Tavaszi képek a Gyükésből

Már nagyon vágytam "oda". Hiába no, a több, mint két évtized nem törlődik olyan könnyen ki az emlékeimből, érzelmeimből. Szedtem egy kis adag friss medvehagymát vacsorára, meg akarok sütni egy adag medvehagymás pogácsát. Közben persze fotóztam… 
Itt a medvehagyma kevesebb és még kisebb is, mint fent a hegyen. Viszont van közötte vicsorgó: 


 A pitypangot lassan lehet gyűjteni a szokásos pitypangmézhez és kinyílt a pusztai kutyatej is: 


A barkák elnyíltak már:


 Van ahol a száraz fű uralkodik még, de van, ahol már a friss zöld győzött:


A fatolvajok itt is restek a földig hajolni lopás közben. De vannak a természetnek is fa-használói. Nem tudom a képen látható lyukakat az elhalt fába mi véshette. Talán valami madár ?



Az orvvadászok még mindig működnek. A vaddisznó semmire se használható belsőségét és bőrét kint hagyják a réten:

De a táj nem törődik az ember mocskával, eltünteti  lassan és a saját szépségét mutatja helyette:


Végezetül, a csontszáraz patakmeder - Lili egykori kedvenc "vizező-helye"  egy mai és egy 4 évvel ezelőtti tavaszi képen: