2009. szeptember 23., szerda

Varázslatos nyálkagombák

Nem először láttam ezt a filmet. Ha nagyon sok időm lenne, a közel 1500 db. postomban keresgélhetnék, hogy írtam-e már konkrétan erről a filmről. Mert a nyálkagombákról egészen biztos volt már szó. Annyira érdekelnek. Olyan fantasztikusak ! Nem tudok betelni a bennük való gyönyörködéssel.

Itt egy érdekes leírás, amit a tegnapi filmben is bemutattak:
„Japán kutatók felfedezték, hogy egy egysejtű szervezet képes megtalálni a legrövidebb utat egy labirintusban. Ez azt sugallja, hogy még a növény- és állatvilág legfejletlenebb teremtményei – például a nyálkagombák vagy az amőbák – sem olyan kezdetlegesek, mint eddig gondolták.
A kutatók a kísérletek során nyálkagombákat vettek rá arra, hogy egy 30 négyzetcentiméteres labirintusban „jutalomfalatok” reményében megtalálják a legrövidebb utat. (A nyálkagomba egyébként csak nevében gomba, amely növényi és állati jellegzetességeket egyaránt mutat: spórákkal szaporodik, de sejtjei amőbaszerűen mozognak, és az élelmet magukba kebelezik.) A kutatók nyálkagombákat helyeztek olyan agar-gél labirintusba, amelyből négy lehetséges úton lehetett kijutni. A nyálkagomba normálisan cső alakú állábait szétterjesztve, minden lehetséges utat kihasználva préselte át magát a labirintuson. Ám amikor a négy közül két kijáratnál élelmet helyeztek el, a szervezet egész testét e kettő között préselte át, azaz hatékonyan megtalálta a legrövidebb utat.
A kutatók szerint a nyálkagomba képes az alakját úgy megváltoztatni, hogy a lehető leghatékonyabban szerezze meg táplálékát: ez növeli túlélési esélyeit. Az eredmények alapján a kutatók szerint nem túlzás azt állítani, hogy a nyálkagomba egyfajta primitív intelligenciával rendelkezik."  / http://www.sulinet.hu  /

Ha a Google-ba beütöd a „nyálkagomba” szót, rengeteg érdekes cikket találhatsz !
Én kifejezett ámulattal csüngök ezeken a cseppnyi óriásokon !

Itt fantasztikusan sokféle nyálkagomba fotó található: http://www.aphotofungi.com/page29.html
/Figyelj! Egy-egy sorban több kép is van !! A szövegrészekre való rákattintás után a szó színe változik, így látod, mi az, amit még meg kell nézned. Amit láttál, sötétzöld lesz, amit nem, az világosabb zöld. A lap alján, a betűrendes részben és az alatta lévőben is érdemes kutakodni kicsit. Szánj rá kis időt, megéri !/

Kép: http://www.aphotofungi.com/SlimeMould-Physarum%20polycephalum23-03-07.jpg  


*************************************************
Értesítés azoknak, akiket ez érdekel: Legközelebb szombaton jelentkezem !!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése