2009. szeptember 23., szerda

Varázslatos nyálkagombák

Nem először láttam ezt a filmet. Ha nagyon sok időm lenne, a közel 1500 db. postomban keresgélhetnék, hogy írtam-e már konkrétan erről a filmről. Mert a nyálkagombákról egészen biztos volt már szó. Annyira érdekelnek. Olyan fantasztikusak ! Nem tudok betelni a bennük való gyönyörködéssel.

Itt egy érdekes leírás, amit a tegnapi filmben is bemutattak:
„Japán kutatók felfedezték, hogy egy egysejtű szervezet képes megtalálni a legrövidebb utat egy labirintusban. Ez azt sugallja, hogy még a növény- és állatvilág legfejletlenebb teremtményei – például a nyálkagombák vagy az amőbák – sem olyan kezdetlegesek, mint eddig gondolták.
A kutatók a kísérletek során nyálkagombákat vettek rá arra, hogy egy 30 négyzetcentiméteres labirintusban „jutalomfalatok” reményében megtalálják a legrövidebb utat. (A nyálkagomba egyébként csak nevében gomba, amely növényi és állati jellegzetességeket egyaránt mutat: spórákkal szaporodik, de sejtjei amőbaszerűen mozognak, és az élelmet magukba kebelezik.) A kutatók nyálkagombákat helyeztek olyan agar-gél labirintusba, amelyből négy lehetséges úton lehetett kijutni. A nyálkagomba normálisan cső alakú állábait szétterjesztve, minden lehetséges utat kihasználva préselte át magát a labirintuson. Ám amikor a négy közül két kijáratnál élelmet helyeztek el, a szervezet egész testét e kettő között préselte át, azaz hatékonyan megtalálta a legrövidebb utat.
A kutatók szerint a nyálkagomba képes az alakját úgy megváltoztatni, hogy a lehető leghatékonyabban szerezze meg táplálékát: ez növeli túlélési esélyeit. Az eredmények alapján a kutatók szerint nem túlzás azt állítani, hogy a nyálkagomba egyfajta primitív intelligenciával rendelkezik."  / http://www.sulinet.hu  /

Ha a Google-ba beütöd a „nyálkagomba” szót, rengeteg érdekes cikket találhatsz !
Én kifejezett ámulattal csüngök ezeken a cseppnyi óriásokon !

Itt fantasztikusan sokféle nyálkagomba fotó található: http://www.aphotofungi.com/page29.html
/Figyelj! Egy-egy sorban több kép is van !! A szövegrészekre való rákattintás után a szó színe változik, így látod, mi az, amit még meg kell nézned. Amit láttál, sötétzöld lesz, amit nem, az világosabb zöld. A lap alján, a betűrendes részben és az alatta lévőben is érdemes kutakodni kicsit. Szánj rá kis időt, megéri !/

Kép: http://www.aphotofungi.com/SlimeMould-Physarum%20polycephalum23-03-07.jpg  


*************************************************
Értesítés azoknak, akiket ez érdekel: Legközelebb szombaton jelentkezem !!!

6 megjegyzés:

 1. [Primitív intelligenciámból adódóan sikerült csütörtök estére egy másik számítógépet installálnom ?- (telepítenem) ]-Úgy látom, vagy a nyálkás dolgoktól nincsenek mások "elragadtatva" [én sem különösebben] - vagy csak távolléted miatt nem kommenteltek.
  A filmet nem láttam,- azt viszont tudom, hogy pl. az űrkutatásban próbálkoznak a legegyszerűbb élőlényekkel, azt csak jön a nagy meglepődés, hogy nem is annyira "hülyék". ( Ismétlés : a kagyló szeme (!) adta az ötletet a Mars robot optikájához + magyar kutató)- Aki nem vette a fáradtságot :
  Nyálkás biorobot
  [Bár én "maradnék" a gomba levesnél/pörköltnél+ rántott gombánál ! ]
  *********************************

  VálaszTörlés
 2. Ha már ilyen "szépség" (vagy rondaság) a téma,- küldeném még nektek ezt itt :
  Szépségek és/vagy rondaságok (remélve, hogy működik)
  Kimaradt: bármit is "tudnak" pl. a gombák és egyéb növények/állatok (stb.) az azért csak primitív intelligencia.

  VálaszTörlés
 3. Ne vitassuk most, hogy 10%-kal vagy csak 9,78%-kal csökken a gáz ára október 01-től! [ 131,9-ről119 -re ]
  Esetleg Googleba írva : Még egyszer bejelentették a gázárcsökkenést - a cikk címe.
  Ami kissé "érdekes" -épp' ma kaptuk meg a 3 havi (!) gázszámlánkat -( átalányt fizetünk)- így esetünkben november 18-ig "régi áron" leemelték a pénzt... (remélem, nem megy majd ez is a "krízisalapba"...) -
  Mellesleg ki-ki csináljon azt, amit jónak gondol... esetleg jelentse be a gázóra október01-i állását ?- (vagy tudom is én...)
  Hát, ennyit.

  VálaszTörlés
 4. Kedves @x és délim ! A sikertelen próbálkozások zömét töröltem. Köszönöm a türelmeteket, átállítottam a kommentelési lehetőséget, remélem a jövőben minden rendben fog menni.

  VálaszTörlés