2012. április 11., szerda

Sajtgyártás


Nagyon régen csináltam házilag sajtot – magam sem tudom, miért ? Volt egy idő, amikor rendszeresen gyártottam különféle ízesítésűeket. Legjobban a köménymagos változatot szeretem.

Újabban jár erre mifelénk a "TELYES AUTÓ"  (Nem vicc, így van ráírva) - gondoltam kipróbálom milyen a "telye"...(Csak nehogy a gyerekek is erről tanulják a helyesírást. Mindig felugrik a vérnyomásom egy Búzatéri óriástáblán, ahol  ez látható:  ÁR-UH-ÁZ...Ki az a hülye, aki ezt engedélyezi ? Hát enélkül se tudnak már a fiatalok helyesen írni....)

Na, szóval a múlt héten vettem 2 liter  tejet  kipróbálásra, és elkészítettem egy adagot. Pontosan 25 dk. sajt lett belőle, és rengeteg savó maradt. Régebben a savót kiöntöttem, de most olvastam a neten, hogy kenyérsütéshez igen jól használható, mellesleg adagonként le is fagyasztható. (Meginni én nem szeretem, pedig elvileg lehetne...) No, most beleteszem a kenyerembe. Milyen jó, hogy azt is magam sütöm !! A következő adag pedig zöldfűszeres sajt lesz (snidling, petrezselyem, kevés bors)  – emlékeim szerint az is jó volt. Esetleg megpróbálom egy kis medvehagymával is megbolondítani. Lehet az ízesítést sokféleképp variálni.

NEM nehéz, ha van türelmed a konyhában kicsit játszani és végeredményképp a saját sajtodat enni, próbáld ki !


A maradék savót  (vagyis egy részét)  végülis felhasználtam zsemlesütéshez. Az is finom lett: 

 

8 megjegyzés:

  1. Időm rövidsége miatt nem áll módomban részletezni, hogy egyik,vagy mindkét (?) gyermekünk "Zsolnay-módszerrel" tanult ?- melyben nem szótagoltak,hanem szókép olvasás volt, vagy mi. Anno "idegesített"- de túlélhető. Megjegyzem évekig csináltam,hogy (érettségi) helyesírási feladatokat próbáltam megoldani ! (ne minősítsem magam)Megjegyzem a te (mostani) szövegedben is van hiba... és (talán) ne korholjuk állandóan a fiatalokat ! Gondolom, a többség ma már nem is kézzel ír és a helyesírási hibákat javítja a gép ! ( vagy nem...)Igaz napjainkban még van jó pár "kérdőív" melynek kitöltését csak-csak kézírással kell elvégezni.
    Más : nagy nehezen "kivártam" a tejes autó érkezését az utcánkba,- (2 x volt ill. van hetente) és ahogy azt megbeszéltük,- ez nem a "telyes"- ez egy másik. [ A " Boci,boci tarka... "szignáljával." ]
    Sajthoz : emlékszem próbálkozásinkra (anno) amikor a húsfüstölőben próbáltuk a sajtot is füstölni ! (stb.)

    VálaszTörlés
  2. Javítom... (mint pécsi... írtam rosszul, mert a "módszer" az Zsolnai.)(?)
    Más :
    Sajtkülönlegességek
    (recept beküldhető)

    VálaszTörlés
  3. Link beírása nem sikerült, bocs '-érdeklődőbbek esetleg javítsák. Kösz'
    lehet, a link végén van egy / (?)

    VálaszTörlés
  4. Nekem tetszik az igazi Hunglish felirat. Fiatalos, egy "szóban, benne van egy foglalkozás, egy fogalom, hogy teljes tejről van, szó, és egy nagy igen. Lehet, hogy magyartalan, egy jó és szelelmes szójáték.

    VálaszTörlés
  5. @x: örülnék, ha megírnád a hibáimat, hogy tanuljak belőle.....
    Mellesleg:
    a linkbeillesztés egyszerű ez itt a sajtos blog

    VálaszTörlés
  6. Z: csak írásjelekkel van gond és egybeírással.:)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, drágáim, hát nem kötelező ám ezt a blogot nézegetni, ha ennyi undok, ingerlő hiba van benne.....

    VálaszTörlés
  8. Megjegyezni az ÁR-UH-ÁZ felirat (amúgy tényleg borzalmas) magyartalanságát és kritizálni a blog szerzőjének a bejegyzésében esetlegesen előforduló helyesírási hibáit nagyon nem egy kategória. Ha mégis eljutunk az intelligencia ezen alacsony szintjére akkor is jobb csak akkor felvállalni eme cselekedetet ha magunk hibátlanok vagyunk az adott kérdésben. Ezt persze egy szóval is le tudtam volna írni, csak úgy nagyon sértő lenne a kommentelőre nézve.

    VálaszTörlés