2018. május 14., hétfő

Gondolatok az ügyeleten….


(Előre bocsátom: TUDOM, hogy már rég nem „400 ágyas” a neve, de minden pécsi így hívja, tehát én is….nem kérem ezt a hibát kijavítani….)

Valójában a múlt heti kórházi-ügyeleti tapasztalataimról akartam bővebben beszámolni – de menet-közben valahogy elment ettől a kedvem. Néhány gondolatot, melyek a 6 órás várakozás alatt felmerültek bennem, azért leírok:

Pécs lakos-száma 150.000 fő. 
(Felnőtt) Háziorvosi ügyelet hétköznap 15 órától reggel 7 óráig, hétvégén pedig 0–24 óráig a 400 ágyas klinikán van, csak néhány speciális szakterület – gyermekgyógyászat, szülészet, fül-orr-gége, fogászat, urológia – kivétel ez alól.
A sürgősségi ellátás is itt van, (=400 ágyas) tehát elvileg bármi olyan (bal)eset  történik, ami sürgős beavatkozást igényel, ide hozzák. Sajnos azt nem tudom, hogy mekkora terület tartozik hozzájuk, de NEM CSAK Pécs városa, hiszen a  sárga mentőhelikoptert sokszor látom repkedni (ez hozza be a sürgős eseteket).

Hogy ebben a nagy városban miért csak egy ilyen hely van – arra én nem tudok válaszolni. Ottlétem hosszú órái alatt az sem derült ki, hány orvos van ott. Mondjuk én mindösszesen kettőt láttam, aki orvosnak nézett ki (=fehér köpeny) + az én kis rózsaszínblúzos, néha ki-be futkosó ujj-varró doktornőm. (Csak hárman lennének ? Akár ez is meglehet….)  De hogy az orvosok itt halálba vannak fárasztva, az biztos. Persze hallom én, hogy bent a kórházban se sokkal jobb a helyzet, sőt, néha az SZTK-ban sem. (Tudom, ennek is más ma a neve…nem érdekel !)

No, az én esetem csak röviden: beérek fél 6-kor, átvérzett konyharongyba  csavart, csúnyán elvágott ujjam mutogatva… Elveszik a papírjaimat, kapok egy karszalagot, s mondják, foglaljak helyet.
Nem néz meg senki…… az adminisztrátort csak a TAJ kártyám érdekli.

Van egy óriási várócsarnok,  de se egy kijelző se egy hangosbemondó… Ülnek a népek apatikusan és várnak…. várnak, hogy egyszer kijön egy pirospólós asszisztens és szólítja őket. Persze nem hallják. Akkor kicsit hangosabban mondja, majd kiabálva….
Kérdezem ez így jó ?
Nem várok választ. Erre a kérdésre SEM.

Aki egyedül van, nem mer elmenni 3-4 óra várakozás után pisilni, mert hátha akkor hívják. A földszinten egy ital-automata van – ami véletlenül épp nem működik. A legközelebbi áruházba - aki egyedül jött – természetesen vagy nem is tud, de ha tud, akkor meg nem mer elmenni, mert hátha épp szólítják. Tehát se szomjas, se éhes  ne egyen az, aki az ügyeletre ment/került és hosszú órákon át várakozásra kényszerült..
Ülünk némán és várunk….

„Állni látszék az idő’”.

Valahogy „természetes”, hogy a hülye motorost, aki 130-cal száguldva felbukott, azonnal beviszik. Hátha meghal – ki tudja, kár-e az ilyen őrültekért ? De jó, vigyék be…
Az is „természetes”, hogy a rendőrök ottlétem alatt 3 embert is hoznak (1 előállított + 2 rendőr kombi) – azok is azonnal bekerülnek. A rendőrökre szükség lehet másutt is….

A kis hülye sebesültek meg csak várnak türelemmel. Az öregasszony sípcsontjára ráesett valami deszka, lenyúzta csúnyán, öregember nem beszél, nem tudjuk mi történt az otthon  ügyetlenül bekötözött és már átvérzett karjával, fiatalember levágta a hüvelyujja hegyét, amikor én odaértem, ő már 4,5 órája ott ült….Ja, és ott ülök én is, a véres konyharuhával az ujjamon.

Vannak másféle betegek is, akiken nem látszik a baj – ki tudja miért kerültek ide… van, aki szemmel láthatóan nagyon rosszul van, egy részüket valami tolókocsi-félére fektetik, más részük kókadozva széken ül. (Mellesleg aki kitalálta, azt ültetném 5-6 óta hosszat ezeken a dizájn székeken….)

A  pribékek (akarom mondani biztonsági őrök) időnként végigsétálnak a hosszú termen és megpróbálják a betegek kísérőit kiterelni. Ez max. 5 percig eredményes,  miután az őr elmegy, azonnal mindenki visszamegy a betegéhez.
Tessék mondani, ez nem természetes ??? (O.K. egy egész cigánybanda ne jöjjön, de egy fő kísérő ???? Olyan szörnyen érthetetlen kívánság lenne ez ? Orvosok és építész tervezők részére ???)

És akkor éjjel ¼ 11-kor engem is szólítanak… Komolyan mondom, az egész művelet, a fertőtlenítés, 4 öltés, kötözés nem tartott 15 percig. Az asszisztensnő olyan ingerült volt, hogy azt hittem, ha ránézek, azonnal kap egy szikét és levágja a fejemet, de minimum leragasztózza a számat. A szegény kis doktornőn meg  látszott, hogy feszült, ideges, fáradt. Én hülye, kérdeztem, hogy mennyi van vissza a 8 órából, hogy leteljen a műszak ?
Mire rám nézett és visszakérdezett? Nyolc ? Nem nyolc. A 24-ből van még vissza… Azt nem mondta mennyi…

Na, itt be is fejezem. Összevarrta az ujjamat, én meg hívtam egy taxit és nagy urasan hazaautóztam – csodás első élményeimmel a 400 ágyas ügyeletéről.
Az Isten adja, hogy ide többet a lábamat ne kelljen betenni, se gyalog, se tolókocsival, se helikopterrel.  

17 megjegyzés:

  1. Máshol sem jobb a helyzet. Volt kolléga bevitte a feleségét, elküldték, nem rájuk tartozik, pihenjen, s vigye haza!!!! Az autóból már nem tudta kivenni, s közben el is hunyt a lépcsőházban tán. S még őt vették rendőrségi vizsgálat alá a halála miatt. Az őssejtbeültetett gyerekemet elküldték veseelégtelenség nem léte miatt, a körzeti ránézett a vérképre, de hát súlyos volt az állapota. Szerencséje volt, túlélte. Jókat írtam, ugye? Ilyen az élet. Sajnos. Nem érthetjük, fontosabb migránsügyek vannak itt. Egészségügy? Ilyenkor mondom, ha rádiót hallgatsz mintha belőlük lenne az ország egyetlen problémája, pedig mennyi más gond is van, csak azok nem fontosak. Nem fontosak? Már akiknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem állandóan az motoszkál a fejemben, hogy itthon a "hulljon a férgese" elv érvényesül.Akivel baj van, aki bármi okból "nyomorult" - az tűnjön el a színről, mert csak gond, és kiadás van vele.

      Törlés
  2. Az orvosok agyon vannak terhelve, alig vannak. 68. évében járó háziorvos barátnőm, aki járni alig tud, maga is mindkét térde műtétjére vár - a praxisát 2 éve nem tudja eladni, egy, azaz 1 db érdeklődő volt. A rendelet úgy szól, hogy lemondása (felállása,kidőlése) esetén 6 hónapig fent kell tartania a praxisát, vagyis fizetnie kell egy másik orvost (ha ő maga nem tudja ellátni a feladatot) és a 2 asszisztenst, és ha nincs vevő, a praxis ingyen(!) visszaszáll az önkormányzatra (amibe ő 25 éven át rengeteget fektetett, gondolván, jó praxis jól eladható). A másik ismerősöm, 73 éves gyerekorvos, ugyanúgy dolgozik, mint 42 éve, amikor megismertem. A harmadik, orvos házaspár, 70 felett, mindketten családorvosok - a feleség még nem állt fel, a férj kb. 1 éve azt mondta, nyugdíjba megy, fél év múlva visszakönyörögték.
    Mégis, ki gondolta, hogy az orvosok nem emberek, nem halnak meg, 100 éves korukig ellátják a betegeket, és ők maguk sose betegek?
    Ezzel szemben holland orvos ismerőseim lazán napi 4-5órát dolgoznak, nyáron kivesznek 6 hét szabadságot egyhuzamban, és 65-66 évesen elmennek nyugdíjba, amit azután élveznek, mert a nyugdíjuk kb. 6-7-szerese egy magyar orvos nyugdíjának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akarnék politikába átmenni - de ugye te sem azt gondolod, hogy mindezért a betegek a felelősek.....
      Csak azt nem értem, miért nem "vágunk már bele a lecsóba" ? Nekem annyira elegem van mindenből.... (akkor is, ha a blogban nem írok ezekről...)
      Mindenki nem tud külföldre menekülni....

      Törlés
    2. Pedig a politika megkerülhetetlen...Április 08-án- többek között- erről is szavazott az ország; akarjuk-e hogy az egészségügyben ezek az állapotok állandósuljanak? Hát, úgy tűnik, igen- akarjuk:(

      Törlés
    3. Már aki.....
      ...úgy értem, már aki ezt akarta, s így szavazott.
      Bár, ki tudja, itt minden lehet igaz is, meg hamis is.

      Törlés
    4. Tudod, a választások előtt azt gondoltam- én naív-, hogyha valami, akkor az egészségügy lesz az adu ász, ami meggyőzheti az embereket, hogy valami ebben az országban nagyon nincs jól. Hisz előbb-utóbb mindenki szembesül azzal, ami ott történik, és ha más nem is, de ez meg fogja győzni még a legegyszerűbb embereket is, hogy változás kell. Sajnos nem így történt.Nem egy olyan ismerősömtől hallok olyan panaszokat, amit te is felsoroltál a bejegyzésben, és akikről egész pontosan tudom, hová tették azt az x-et a választáson. Amikor felhívom erre a figyelmüket, csak értetlenül néznek rám, nem értik az összefüggést.Azt hiszem,ez ennek az országnak a tragédiája...

      Törlés
    5. Hát én nem névtelenül írom le a véleményem és főleg nem beszélek mellé! Én aki a Fideszre szavaztam, közel sem arra szavaztam hogy az egészség ügy vagy bármi más ne változzon előnyére! Felháborít amikor valaki hülyének nézi a másik embert és meri kijelenteni hogy ki miért szavazott. Semmi kedvem erről vitát nyitni! De normális ember ilyet nem jelenthet ki hogy bárki aki a Fideszre szavazott az ilyet akarna! Meséljetek már melyik "más" kormány tett többet vagy annyit amennyit ez a kormány tett. Kicsit legyünk már igazságosabbak! Én járok Pesten és Pest környéki kórházakban(Sajnos!) Lát5om a változást! Hogy néhol vagy lehet sok helyen várakozni kell akár órákat?! Ez sok évvel ezelőtt is így volt. Tudom megtapasztaltam. Amikor az egyik eseteben a kutya átharapta a kezem....lehet én is morogtam magamban, de amikor észre vettem hogy vannak nálam súlyosabb esetek is....elgondolkodtam. Jó lenne ha mások is gondolkodnának...Mi is volt régebben.

      Törlés
    6. Válaszaim
      Névtelennek: Mindig reménykedik az ember, hogy valamiféle pozitív változás történik - és többnyire csalódik. Mindig vannak akik jól járnak, mert tudják, hová kell állni - és mindig vannak, akik csak állnak "valahol" és várnak. De én nem hiszek a csodákban. Azok csak a mesében vannak.

      NR-nek: Hangsúlyozom újra, nem akarnám a politika felé terelni se a blogot, se a beszélgetést. Az ember úgy gondolja, hogy ha mások lennének hatalmon, másak lennének a viszonyok - ami persze közel sem biztos, de ki tudja ? Hátha mégis ?
      Ami volt, nem volt jó. Ami van, az se jó. Na de mindörökké így fog ez tartani ? És tényleg mindig, mindent el KELL tűrni/viselni ?

      Törlés
  3. Rémes, nagyon sajnállak! Én egy rokonommal éltem át ezt. Mint okvetetlenkedő kísérőt, kiküldött a biztonsági őr. Szerencsétlen rokonnak órák óta őrült hasmenése volt..., vizet nem ihatott, míg orvos nem látta.., gyenge volt, mint a harmat, de rá se füttyentettek! Hogy mit élt át szerencsétlen! :( Ráadásul nem beszél magyarul. Végül - 6 óra múltán - bennfogták egy adag infúzióra, aztán taxival hazaküldték.
    Nagyon nem szeretnék odakerülni! Mint tudjuk, ha úgy adódik, sok választásunk nem lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, lehetne-e és ha igen, miképp változtatni az ott uralkodó állapoton ? A kórháznak nyilván nem érdeke, a betegek meg ha egyszer kikerülnek onnan, legszívesebben elfelejtik az egészet. Főmuftiúr pedig nyilván nem ott ül a 30 nyomorult, ellátásra váró között, hanem külön szobában kezelik... Tehát őt a téma nem érdekli. Akkor ki fog minket "egyszerű embereket" képviselni ? Soha, senki. Ez már sajnos csak így volt/van/lesz. Vagy tényleg forradalomra lenne szükség....bár én abban sem hiszek.

      Törlés
  4. (Rém)regényt lehetne írni majd minden város orvosi ellátottságáról. Nem egyszer tapasztaltam már én is a sürgősséginek mondott ügyeleten, hogy ott aztán nyugodtan meghalhat az ember, de azt a "kötelező" 5-6 órát ki kell várni. Nem vigasz, de mindenütt ez van. Agyonterhelt orvosok, csoda néha, hogy még van türelme/ereje ellátni a betegeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én sem az orvosokat hibáztatom, hanem a "rendszert" - na de mégis kitől kérhetnél/várhatnál segítséget ? Mint Tiffanyldának írtam, a nagy emberek nem kerülnek ide - nem is tudják, hogy miért nyavalygunk, de ha tudnák se érdekelné őket.
      Persze igaz, van Pécsett magánklinika (bár nem tudom, fogadnak-e PÉNZÉRT).

      Törlés
  5. Ezekután én áldom a fehérvári kórházat,mert itt bent lehet annyi kisérő,amennyi akar. Jó, nem egy hadseregnyi. Micsoda elképzelhetetlen helyzet,hogy kiküldik a hozzátartozót? Ilyenről most hallottam először. Sőt, még a vizsgálóba is bekisértem a testvéremet,bár megkérdeztem,hogy szabad-e. Szabad volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki ilyen "rendelkezést" kitalál, az vagy nem volt még beteg, vagy nem került még erre az ügyeletre.

      Törlés
  6. Csak beteg ne legyen az ember..és ne kelljen a sürgősségire menni!
    Remélem már jobban vagy...és a sors milyen... hasonló téma a fakivágásáról...
    Egyébként hallottam Eus szabvány... mert ha nem vágják ki a fákat bokrokat nem jár támogatás...badarság.... Itt a hátunk mögött tolóval törték a fákat... azt hittem kimászok és olyat csinálok.... le kellett nyugodnom...mert már ülhetnék a börtönbe...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ami azt illeti, jobban vagyok, ma szedték ki a varratokat - de hát az ujjam sajna nem "olyan" mint régen. (Ideget is elvágtam, állítólag majd javulni fog a zsibbadás).
      A fakivágási módszerekkel pedig képtelen vagyok megbarátkozni - még akkor is, ha tudom a téma bonyolultságát.
      És mit tudsz tenni ? Azon kívül, hogy keseregsz a blogodban ????

      Törlés