2018. június 14., csütörtök

Telik a kamra



Ez itt kérem 10 kis üveg pompás meggydzsem....A tegnapi ügyeskedésem eredménye. Mindjárt viszem az eprek mellé a kamrapolcra és akkor már "csak" a kajszilekvárok aranysárga sora hiányzik. És....
Jesszusom és ez azt jelenti, hogy elmúlt az év fele, haldoklom a melegtől, de készülök a télre....mindjártittakarácsony.....
Szörnyen rohannak a napok, hónapok.
A meggyből egyébként magozva/tasakolva a nagy mélyhűtőmbe is tettem vagy 3 kilónyit. Kedvelem levesnek, mártásnak.

Ma rám-kérdezett valaki: te még teszel el lekvárt ? - Igen, teszek, az egyszemélyes háztartásomban fontos szerepe van annak, amit sk. készítek el. Tudom, mi van benne....Amióta "nagylány" vagyok, én még minden nyáron tettem el lekvárokat, savanyúságokat. Régebben többet is, mert a "gyerekek" igényelték - ma már erre nincs szükség, megcsinálják maguknak. De én nem hagytam abba - mert  micsoda különbség van az enyém és a gyári/bolti közt... Leírni se lehet.





Mára  itt volt 4 szép cukkini, és kb. 5 kg-nyi uborka.
Nem  unatkoztam, és még más egyéb is belefért a napba...
Az uborkák "sós uborka" formában vannak eltéve, jó sok kaporral, én a másfajta - ízesített - ecetes uborkákat nem szeretem. Egyúttal készült egy nagy üveg kovászos uborka is.
A cukkiniből félkész tökfőzelék lett, ezt szoktam lefagyasztani, és ebből lehet 5 perc alatt csodás, friss tökfőzeléket készíteni mondjuk februárban is.
Meg vagyok magammal elégedve !  😌


8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, meggyőződésem, hogy sokkal finomabbak, mint a "bóti". :-) Főleg egészséges. A cukkini főzeléket még nem próbáltam, ideje lenne! A tökfőzelék az egyik kedvecem. Úgy készíted a cukkinit, mint a tököt?

    Tettem el pár hete 2 üveg eperdzsemet, de már meg is ettük... olyan fini. Azért csak 2-őt, mert aranyárú volt az eper, 1 kg 8,- Eu... várok még egy kicsit, míg olcsóbb lesz. Azt ígérte a termelő augusztusig lesz még helyi eper. Most, hogy nincs konyhám úgysem tudék elrakni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan úgy készül cukkiniből is a főzelék, mint a tökből. Talán kicsi oda kell figyelmi az állagára, a cukkini ugyanis puhább. De ízre épp olyan.
      Nálatok még csak most jön az eper ? Itt már teljesen "lefutott". Én is nagyon szeretem, nem is kenyérre kenve, hanem desszertnek használom.

      Törlés
    2. Nem most jön, már van egy ideje, így lenne a helyes. De májusban igen drága és az íze sem az igazi. Ma ismét vettem, már olcsóbb és finom.

      Törlés
    3. Igen, nálunk is ez a két "fokozat" volt, a korai, (külföldi, vízen nőtt) ízetlen és a hazai illatos, finom eper - de mindkettő elfogyott már a piacról/boltokból.

      Törlés
  2. Nagyon ügyes vagy hogy már ennyit eltettél!Kicsit elvagyok maradva, sebaj amennyi lesz annyit osztunk be. Igaz nekem még előző évről 3-4 üveg lekvárom felhasználásra vár:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is van még tavalyi meggy és kajszi is, de majd először azokat eszem, aztán jöhet az idei. Nem lehet azt pontosan kiszámítani, mennyi fogy - és nyugodt szívvel eszem a tavalyit akár idén decemberben is - nincs annak semmi baja. Nem csinálom azt, amit a fél világ, hogy "lejárt a szavatosság" és másnap kidobnak mindent...

      Törlés
  3. Meg is lehetsz elégedve, ügyes vagy. Én is azt szeretem, ha van mihez nyúlni, a saját sokkal jobb. Nálam is telik a kamra és a fagyasztó, ahogy érnek sorban a gyümölcsök, zöldségek, úgy készülnek szörpök, lekvárok, befőttek, aszalványok, meg különböző savanyúságok, főzeléknek valók. Reggelente szinte az első utam a kertbe vezet. A szamóca és cseresznye eltevésén már túl vagyok, a meggyet csak én szeretem, ebből csak keveset, de érnek már a bogyósok, most azok vannak soron.
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó neked, ha az eltenni-való egy része megterem. De szerintem még így, hogy én megvásárolom, így is jobban járok, mintha valami összekotyvasztott, agyonvegyszerezett bolti izét vennék és ennék....

      Törlés