2018. július 19., csütörtök

Szarvasgomba-hír

http://www.smakizpolski.com.pl/trufle/

Az ember akaratlanul és véletlenül bukkan olyan hírekre, melyektől tátva marad a szája. Oké, július van, ez egy idén februári cikk:
Nem feltétlenül kell elolvasnod, kimásolom  belőle azt a mondatot, amin igencsak elámultam:

„…..a hazánkban is termő nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött: a 400 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán…”


A szarvasgombáról majd' mindenki hallott már. Tudjuk, hogy ritka csemege, hogy disznókkal, kutyákkal keresik, majd kiássák. A föld alatt él és fekete, ezért régen az ördöghöz tartozónak hitték, és csalással, hamissággal hozták kapcsolatba.
Mondják, hogy a szarvasbikák bőgés előtt ettől kapnak erőre (innen a régi magyar neve: gímgomba), és az emberek közt is becses szerelmi ajándéknak számít.
Ízletes és ritka, tehát drága, és előkelő: jól mutat a menükártyán, az étlapon, de főleg egy szelet libamájon.
A szarvasgomba, sok más föld alatt élő rokonához hasonlóan, életközösséget alkot egy fával vagy cserjével, úgy, hogy annak gyökeréhez kapcsolódik. A fa könnyebben jut ásványi anyagokhoz a gomba segítségével, a gomba viszont más tápanyagokat - pl. cukrot - kap a fától. Általában 10-30 centiméterre a föld alatt él, ezért nem könnyű megtalálni.

Akit érdekel, további részletek tudhatók meg itt, erről az aranyat érő csodanövényről:
Mellesleg azt se tudtam, hogy kétféle változata létezik:


Van egy olyan érzésem, hogy én már csak a szarvasgomba ízének megismerése nélkül fogom leélni az életem hátralévő részét....

 

14 megjegyzés:

  1. Mivel ez egy fűszergomba,csak picit reszelnek az ételre belőle.Nem lehet gombapörköltet készíteni belőle.Lehet kapni szarvasgomba olajat,amivel lehet ilyen ízt adni az ételnek.Én már ettem,de erős aromája miatt nekem nem jött be.Egyik ismerősöm kutyáival kutatta fel,évekig ebből élt.Sajnos,hiába vagyok nagy gombász,csak a vaddisznók turkálását látom,ahogy kitúrták és megették a gombát,de soha nem találtam utánuk,nem hagytak ott mutatóban sem.
    Ne sajnáld,hogy nem ettél még,mert nem is biztos,hogy szeretnéd.Az osztrigát sem szereti mindenki,hiába van akkora híre...
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek szerint nem kell sajnálnom, hogy ez kimarad(t) az életemből. Szeretem a gombákat, az erdeieket különösen, de ha valamiből túl sok van, (=íz, aroma) akkor valószínű tényleg nem ízlik mindenkinek.

      Törlés
  2. Kissé meglepett ez a hír, mert jó sok éve nem foglalkoztam a szarvasgombával és csak arra akartam rákeresni, hogy is szólt az a cikk, hogy ültessünk tölgyfaerdőt,és termesszünk házilag ( stb.()- aztán épp' előjött egy kb. egy éves cikk, hogy (2016) 150 ezer Ft az ára. ( vagy lehetett kérni érte annyit ) Na, ennyit az "akaratlanul" meg "véletlenül" -ről, mert kelően utálom, ha ezt-azt konkrétumot keresek a neten, mennyi olyasmi is előkeveredik, amit nem is keresek. Más : engem kissé jobban meglepett a pár napos hír, hogy bizonyos zöldségárak mennyivel magasabbak az idén, mint tavaly. (Épp' reggel vacilláltam, a 800 valahány Ft-os vagy a 600 valahány Ft-os barackból vegyek-e pár szemet. (szerencsére blokkot nem szoktam kapni... így aztán sosem tudom, mennyit is fizethettem 2 db. barackért... (állítólag magyar volt...) - ill. "érdekes történet" (?) - van aki megtapogatja kissé a gyümölcsöt (piacon) mert ha hideg, akkor az nem friss, hűtőben tartották... de ez megint már egy más történet, csak vannak dolgok, amiket azért nem veszek meg, mert nem tudom, mióta volt hűtőben. ( a kis boltunkban is ) (pl. sütemények) Ja ! - volt,hogy közeli ismerősöm evett valamilyen szarvasgombás ételt.. (Pécsett egy étteremben) - de nem különösebben foglalkoztatott. ( a szarvasgomba)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem a gomba ára 150 ezer, hanem az engedély ára ennyi -
      https://www.bakonyerdo.hu/sites/default/files/cikktartalmak/gyujtes_terulet_arak.pdf
      ami bizony hihetetlenül magas a többihez viszonyítva.
      Ami a zöldségeket illeti, bizony énnekem is elkerekedett a szemem, és nem is igazán értem, hogy pl. a fehér répa miért drágább annyival, mint a sárga (biztos van oka, de akkor is...)
      A bolti sütik és egyéb ennivalók ( hacsak nem frissen sült lángos) engem nem csábítanak. Mindig arra kell gondolnom, milyen körülmények között készülhetett - és máris elmegy tőle a gusztusom. (tudom, hogy ez előítéletesség - de hát én már csak ilyen vagyok.)

      Törlés
    2. A szarvasgomba nem izgat.
      Igyekszem a zöldséget magamnak megtermelni, van egy kis kertem. Petrezselymet (fehér répa) négyszer vetettem e tavaszon, mert siralmasan kelt. Nehezebb termeszteni, s ez meglátszik az árban is. De ha most ennyi, mi lesz télen? A sárgarépával nem volt (nincs) gondom. A kelkáposzta ára lepett meg tegnap. Majdnem 700 FT volt kilója, sokkal több, mint a karfiolé.
      A legtöbb gyümölcsre nem volt kedvező a tavaszi időjárás, virágzáskor jött a fagy sok helyen, s főként a barackosokat érintette.
      Marika

      Törlés
    3. Valahogy gyanúsak nekem most a zöldség-gyümölcs árak... Ennyire rossz lett volna a termés mindenből ? Hiszen valószínű zömében már nem is magyar termékeket eszünk ! Nem tudom, hogy működik a világpiac, de mindig a kisember fázik rá...

      Törlés
  3. Ép a napokban láttam egy filmet, a történet konyhában játszódik, a java, és ott ládikában, lakattal is lezárva, őrizte a konyhafönök...Valószínű engem sem érdekelne, mintahogy az osztriga sem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért gondolj bele, micsoda szerencse, hogy ezek az étkek nem izgatnak bennünket ! :-)
      Rosszabb lenne, ha imádnánk - de nem tudnánk megfizetni....

      Törlés
  4. Nem vesztettél sokat. Én egyszer voltam egy bemutató vacsorán, ahol a levestől a desszertig mindent szarvasgombával ízesítettek. Nekem nem jött be, csakúgy, mint az első hozzászólónak. Afféle felvágós dolognak tartottam, túl erőteljes, túlságosan elnyom minden más ízt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán mert túl sok volt belőle ? Lehet, ha csak az egyik fogás tartalmazza, akkor más lenne a véleményed ? Hát ezt sajnos nem tudom eldönteni - de -látva a fenti hozzászólókat - lehet, hogy nem kell nagyon sajnálnom, hogy nem ettem még.

      Törlés
  5. Kóstoltam, tésztára finoman ráreszelték. Nem szabad/szokás/illik túl sokat az ételbe/re tenni belőle. Nekem nagyon ízlett. Egyszer vettem olajat, amiben egy kis szarvasgomba volt. Átvette az olaj a gomba ízét és nagyon finom volt salátára téve. Szeretem, csak ne lenne olyan drága!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nakérem - erre mondják, hogy ízlések és pofonok különbözőek. Bár nyilván az elkészítés/tálalás/étel minősége is hozzájárul ahhoz, hogy egy bizonyos dolog ízlik-e, vagy se.

      Törlés
  6. Én, ha minden igaz, egyszer ettem szarvasgombát egy céges rendezvényen. Csak pár apró miniatűr falatka volt a húsok mellé téve. Nem éreztem különösen kellemes ízt, igaz rosszat se, teljesen átlagos volt. Volt aki, azt mondta, hogy talán az nem is szarvasgomba volt, csak azért írták ki, hogy a cég többet leszámlázhasson a megrendelésre. Ezt már sosem tudjuk meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Hja, minden előfordulhat. Az is, hogy szarvasgomba volt, az is, hogy pirított tücsökláb... Előre félek, hogy hovatovább hozzánk is betörnek a távolkelet félelmetes ételei....én maradnék akkor inkább a spenótnál, vagy valami más, egyszerű, megszokott ételnél.

      Törlés