2018. július 17., kedd

A büdös poloska (stink bug, stinkender Wanze)



Regényt lehetne írni róla. Rémregényt. Mert mindenki utálja, és minden igyekezete ellenére nem képes teljes mértékben kiirtani – egyik változatát sem, merthogy van ám több féle….
Kicsit körbejártam a netet e büdös poloska ügyében (amit mi gyerekkoromban büdös Bencének hívtunk), s most találtam csak meg, hogy ezen kívül hányféle neve volt még:  mezei poloska, büdös Marci,  büdös Margit, nagy szürke címeres poloska, téli poloska,  büdös Banka, büdös Margó, templombogár.
Magyarország poloskáinak  fajlistája itt olvasható:
https://www.izeltlabuak.hu/poloskak/fajlista   - tisztességes felsorolás !

Régebben kevesebb változat élt itt, mostanra (klímaváltozás, globalizáció) megszaporodott listájuk a máshonnan érkezett vendégekkel.
Itt egy térkép, amiről hangsúlyozták, hogy nem tudományos alapokon nyugvó és semmiképp nem reprezentatív felmérés alapján készült, de azért mégiscsak érdekes, hogy lakott környezetben nagyobb számban élnek, mint a ritkábban lakott országrészeken.





„Ennek a rovarnak jelenleg nincs természetes ellensége a hazánkban, és a magyar klíma mellett köszönik szépen, jól elvannak. Városi környezetben, ahol még a melegebb területekre történő behúzódás sem okoz nekik sok fejfájást, könnyen képesek áttelelni. A petéknek -50 fok, a kifejletteknek már csak -20 fok kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak.”
Igen, persze, hogy nálam is élnek néhányan „albérletben” szerencsére nem a lakásban, hanem – egyelőre csak a kertben, ott is elsősorban a paradicsomot veszélyeztetik. Bár egy másik virágom levelein látható foltok miatt gyanítom, hogy tán már azzal is próbálkoznak…
Ahol látok egyet, különféle cseles módon leszedem/megfogom és azonnal eltaposom (Bocsánat Teremtő !) – de egyelőre én nem permetezek ellene.
Télen bejönni se nagyon  akarnak még hozzám, habár pl. a kertvárosi lakótelep egyik lakásának ablakában szép számmal láttam már őket. 

Azt nem lehet mondani, hogy a Természetnek (Teremtőnek) nincs fantáziája ! Csak néhányat válogattam a számtalan fajtából: 









Nem próbáltam, de a neten találtam egy „bio-irtót”:

fél liter víz, egy kk. szódabikarbóna  (lassan hozzákeverni, mert nagyon pezseg!), fél kk. ecet
Állítólag ha ezzel bespricceli valaki az ablakot, akkor (legalábbis egy ideig) távol maradnak… Persze növényekre ez nem alkalmazható…


Szóval egyre többen leszünk, de azt nem lehet mondani, hogy csak a jók szaporodnak. Sőt….




Képek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Polosk%C3%A1k


4 megjegyzés:

  1. Felénk is vannak bőven és én sem kedvelem azeket a büdi-bogarakat. Rendszeresen landolnak a balkonon, nem félnek ránk szállni, jaj meg ne fogd, mert hatákony fegyverét azonnal használja... Én eddig még nem írtottam, mert a fegyverének szagát sokáig érzed. Sikálhatsz utána! Óvatosan egy pohárral megfogom, ha betéved a lakásba a résnyi ablakon és kidobom.
    Ha eltaposod, nem bűzlik napokig a környék?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kérdeztem a macskákat, mivelhogy az ő orruk van a földhöz közelebb. Én (178 cm) itt fenn nem érzem :-)

      Törlés
  2. Ez a bűzlés erősen mediacentrikus hír (gondolok itt az állandó ijesztgetésre, meg enyhe szellőcskéknél és esőcskéknél narancs meg vörös riasztásokra), annyira nem büdös, mint amennyire kártékony, így nem kidobni kell, hanem eltaposni. Tavaly olvastam, hogy 4 nap alatt válik ivaréretté, és egy-egy poloska(a zöld)alkalmanként 50 petét raknak le, és iszonyatosan nagy károkat okoznak a szivogatásukkal (meg bele is köpnek a kikezdett növénybe), különösen a babon, paradicsomon, de nekem voltak-vannak spenóton, virágokon, levendulán és mindenhol. Tavaly egyetlen kerti labodán 162 db-ot találtam, idén eddig 17 db volt egy levendula tövön.
    A szag megérzéséhez, amiről a sajtó szól, még a parfüm illatolók orra se elég érzékeny.
    Szóval kedves szagtól félők: semmi terelgetés és semmi állatvédelem, mert a kérdés hosszú távon az, hogy mi vagy ők. A válasz nem lehet kétséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A levendulán ???? Jó ég, meg kell nézzem az enyémet, nem gondoltam volna, hogy ezt az erős aromájú/illatú növényt is megtámadják...
      Egyébként szerintem sem a bogár a büdös, (értsd, ha "csak" úgy megszagolod) - hanem az a gyümölcs lesz büdi, amit megrág, amin mászkál - na ja és ha eltaposod... akkor aztán rendesen...Igazából nem tanulmányoztam olyan mélységig, hogy mi benne a büdös és honnan jön.

      Törlés