2019. január 30., szerda

Minden nap tanulok – még mindig….


Tegnap kora reggel a 3 SAT-on láttam egy a filmet, mely az Alpok (Ötztal) egyre inkább visszahúzódó, majd lassan eltűnő gleccsereivel foglalkozott. Sajnos a youtube-on csak egy rövid kis bemutató van fen:





A tv oldalán viszont, azt hiszem, csak egy ideig lehet megnézni:

Akit érdekel/érint a téma, annak nyilván nem újdonság az egyre kisebbedő hó a hegyekben,  - nem is erről akarnék írni, hanem arról, hogy ma ebből a műsorból „tanultam” egy új szót:

SNOWFARMING
Hallottátok már ezt a kifejezést ? Mert én még soha.

És máris mutatták a képeket, magyarázva (a hozzám hasonló gyengébb képességűeknek), hogy ez azt jelenti, télen hatalmas kupacokba begyűjtik a havat, letakarják valami fényvisszaverő fóliával és ősszel – még a havazás megkezdődése előtt - kiviszik a sípályára, hogy a szezon minél előbb kezdődhessen.
(Tényleg, mint a farmokban: nyáron begyűjtik a szénát, hogy a marháknak legyen mit enni télen is…)

Csak azt nem tudom, tényleg szükség van-e erre ?

Nyilván, aki a sízőkből „él” annak igen. De a természetnek ?
Mit szólnak ehhez az Alpok tündérei ?





5 megjegyzés:

  1. Évekkel ezelőtt olvastam arról, hogy a globális felmelegedés hóhatár növelő és gleccserpusztító hatását úgy lehetne csökkenteni, hogy fényvisszaverő fóliákkal kellene letakarni. Ez nagyon hasonló ehhez, így végül kevesebb hóolvadék hagyja majd el az Alpokat nyáron. Ugyan a sízőknek akarnak kedvezni, de még akár pozitív is lehet a természetre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, jó-e, hogy mindenbe "belepiszkálunk" (hogy ne mondjam "belerondítunk"). Sajnos attól, hogy helyenként összekotorják a havat a gleccserek olvadása nem fog megállni.Persze nem tudom, lenne-e még módunk a globális felmelegedést visszafordítani. S ha nem, akkor "annyi" a gleccsereknek, de hosszú távon akár még nekünk is - az ivóvizet értve ez alatt.

      Törlés
  2. Továbbra is csak azt mondhatom, - miért nem próbálod nézni a magyar (m5)tv-n az Univerzum c. sorozatot- esténként. (még szobaantennával is jönne) - Annyi film van (magyar szöveggel) az Alpokról... hogy meg sem próbálom megríni. ( Állatok, növények, emberek, és minden egyéb más.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, a 24 órám a német filmekre sem elég - viszont ezekkel a nyelvtudásomat úgy-ahogy karban tudom tartani. Magyarul elég jól beszélek, annak gyakorlására nincs szükségem.

      Törlés