A legenda
szerint a joghurt és a kefir létrejötte a Kaukázusban található Elbrusz-hegyhez
kötődik. A véletlen úgy hozta, hogy egyazon időben különféle mikroorganizmusok
kerültek bele egy köcsög tejbe, és minthogy a hőmérséklet is megfelelő volt
számukra, hamar kiderült, hogy képesek ott együtt élni és
anyagcsere-folyamataikkal a tejet megsavanyítani. Az Elbrusz-hegy melegebb,
déli oldalán a magasabb hőmérsékletet kedvelő mikrobák találtak optimális
feltételeket a török nomádok által kifejt tejben. A létrejött tejterméket
törökül “yogurut”-nak hívták. Bizonyos források szerint ez az elnevezés a 8.
században tűnt fel először és a 11. században már a jelenleg is használt
formájában, “yoghurt”-ként szerepelt.
Ezzel
szemben a kefir az Elbrusz hűvösebb, északi oldalán keletkezett, olyan
mikroorganizmusok hatékony közreműködésével, amelyek kevésbé voltak
melegkedvelők, leginkább a 25-28 °C-os hőmérséklet-tartományban érezték jól
magukat. A kefir szó valószínűleg ugyancsak török eredetű, hiszen a “kef”
szótag jelenleg is létezik a török nyelvben, jelentése kellemes, élvezetes. A
pásztor, aki megkóstolta a létrejött terméket, minden bizonnyal így fejezte ki
elismerését. A kefir, eltérően a joghurttól, nem csupán tejsavbaktériumokat
tartalmaz, hanem élesztőgombákat is, aminek következtében a tejsav mellett
szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ez utóbbi azonban
általában nem több 0,8%-nál.
Ez itten az
én gombácskám... Nemrég kaptam. Ezzel az adaggal (kb. 3 evőkanálnyi mennyiség) 24 óra alatt, meleg
helyen fél liter tejből tudok nagyszerű kefirt készíteni. A gondom csupán az, hogy csak LM (=laktózmentes) tejet ihatok - és nem tudom hogy hosszabb használat után miképp fog reagálni a gomba erre az "italra" .(Ugyanis szerintem a LM tej valami förtelem, "tejként" nem is bírom meginni - ezért próbálkozom most a kefirrel - bár lehet, 'meghalasztom' vele a gombáimat....)
És azon is elgondolkodtam (ki kellene próbálnom), hogy "kefiresedés" (=megsavanyodás) alatt nem tűnik-e el a tejcukor a tejből ? Mert akkor mégiscsak lehetne rendes tejjel is készíteni...
Hát nem tudom - ez most egy kísérleti fázis. Ha elpusztulnának a LM tejtől, akkor azért valószínű, csinálok egy újabb gomba-adaggal még egy próbát, rendes tejjel. Hogy eztán azt meg bírom-e inni ? Nem tudom....
Ja és tudom, láttam, van u.n. LM kefir is. Olyant még nem vettem. Egyébként is felháborítónak tartom, hogy az ettől-attól mentes termékek (laktóz, cukor, mittudoménmi) sokkal drágábbak, mint a rendes termékek. Nem elég a betegnek a baja, akkor még ilyen árakkal is büntetik ???
Jó hír: végülis "rendes tejjel "etettem" a gombáimat és az ebből készült kefir semmiféle emésztőrendszeri bajt nem okozott. LM tej vásárlás beszüntetve !
A kefir egyébként finom és hasznos étel:
* A
tejsavas erjesztés során végbemenő fehérjebontásnak hála megnő az egészségvédő
bioaktív peptidek mennyisége. Ezek gátolják bélrendszerünkben a káros
mikroorganizmusok elszaporodását és méreganyag-termelését, továbbá
karbantartják bélműködésünket.
*
Rendszeres fogyasztásuk kellemes közérzetet biztosít, csökkenti a vérnyomást,
erősíti az immunrendszert és gátolja a rákkeltő anyagok képződését.
* A vér
koleszterinszintje is kedvezően alakul, mert a tejsavbaktériumok a savanyítás
során megemésztik a tej koleszterintartalmának hozzávetőlegesen
egyötödét-egyharmadát, másrészt kefir csökkenti a szervezet belső
koleszterin-képződését, illetve növelik az érvédő HDL-koleszterin arányát.
Emellett hatásukra csökken a májban a zsírlerakódás, gyorsul a májregeneráció
és javul az összes ásványi elem felszívódása.
*
Mérséklődik a csontritkulás kialakulásának veszélye is, hiszen a kalcium 7%-kal
nagyobb arányban épül be a csontokba.
* A savanyítás következtében a termékek B1-vitaminban, niacinban, folsavban és biotinban dúsulnak, a savanyú közegben pedig lassul a C-vitamin lebomlása.
* A savanyítás következtében a termékek B1-vitaminban, niacinban, folsavban és biotinban dúsulnak, a savanyú közegben pedig lassul a C-vitamin lebomlása.
* Élőflórát
tartalmaz, amely támogatja a bélflóra egyensúlyát.(https://www.rockstar.hu/rs-light/kefir-a-termeszetes-probiotikum)
Lehet, hogy az ettől-attól mentes termékek azért drágábbak, mert a mentessé tételük + költség?
VálaszTörlésCsak kérdezem.
PZs
Gyanítom, hogy ez is belejátszik. De míg a "rendes tej" úgy 2 havonta egyszer biztos akciós, a laktózmentes jó, ha évente kétszer....De azt hiszem ez a cukormentes termékekkel is így van. Akinek ezek kellenek, fizesse meg az árát - függetlenül attól, hogy betegségének ő-e az okozója. És akkor ugye a szükséges gyógyszerekről szó se essen... Aki beteg....hát így járt....
Törlésén a kaukázusit úgy iszom, mint más a vizet :D imádom...ettől függetlenül ugyanúgy elkapok minden betegséget, ha úgy adódik, tehát "csak" az élvezeti értéke nagy számomra, persze lehet kifejti azért a jótékony hatását a szervezetben, csak még titkolja egy kicsit :))
VálaszTörlésNe hinném, hogy "csodaszer" a kefir - de valószínű, hogy a szervezetnek jót tesz - nem lehet véletlen hogy olyan régóta és olyan sokan dicsérik. És nem mellesleg - szerintem is - finom, üdítő, kellemes étel/ital.
TörlésÉn kaptam a nyáron gombát, de azt limonádéhoz vagy folyadékhoz kellett önteni, de nem bírtam meginni. Öszvér volt nekem, se kefir, se limonádé.
VálaszTörlésBiztos, hogy kefir gomba volt ? Mert vannak másféle gombák is, pl. a kombucha.
TörlésA kefirgomba az csak tejben él, és nagyon finom. A kombuchát nem ismerem.