2019. január 19., szombat

Szállnak a darvak



Nem tudom, darvak voltak-e, akik ma d.e.11 körül átrepültek fölöttem, de azt látom a meteorológiai előrejelzésben, hogy DNY felől hó közeledik... és ők onnan repültek É felé....Hogy ez tényleg a tél visszajövetelét jelezné -   azt se tudom, de azonnal ezt hallottam a fejemben:





Nézni nem nagyon érdemes a videót, mert a kép elég vacak - de a hang pontosan az, ami évtizedekkel ezelőttről a fejemben őrződött.
Jó volt hallgatni....

(Istenem, volt egyáltalán 1957 is ? Már történelem....)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1llnak_a_darvak
Itt a film:
https://videa.hu/videok/film-animacio/szallnak-a-darvak-1957-UmnmSKLPv7m3OPOL

Csak egy rövid kis kiegészítés, érdekes tényként: január 22-én este 6 óra felé véletlenül kint voltam az udvaron, ÉK felé távolodó gágogást hallottam, tehát újabb csapat repült át felettünk. A meteorológia D felől érkező havazást, hideget ígért - lehet hogy ők tudják és az elől "menekülnek"....És másnapra (jan.23) meg is jött, vagy 10 cm hó esett.



6 megjegyzés:

  1. De jó volt meghallgatni!!!:) Még Aranyember is felkapta a fejét! Szerettem. Őszintén megvallva, Kiss Márta neve nem hagyott bennem nyomot. És igen, állítólag jön a hideg. Mi meg kócsagokat láttunk ma, többet is a szántásokon, pontosabban a kikelt őszi búza között. Ezt se nagyon értem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egésze értem, hogy januárban miért Észak felé repülnek a madarak - de lehet, hogy csak egy kis kitérőt tettek - vagy nem tudom...Elvileg Észak felé sincs még tavasz...De nem is nagyon csodálkozom, ha a madár/állatvilág is megbolondul - hiszen az időjárás is ezt teszi....
      A dal pedig: ugye bennetek is a régmúltat idézte ? Én a filmre már nem is emlékeztem....

      Törlés
  2. Sokszor gondoltam rád, amikor a házunk felett áthúztak a darvak. Reggelente a várostól délre lévő mezőkre mentek, majd napnyugta táján, hatalmas csapatokban, V alakban illetve a V különféle formájában, elég hangosan "beszélgetve" repültek vissza. Csodálatos látvány.
    Próbáltam fotózni, de a gépem nem alkalmas rá.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tegnapi ajándékom ez a fenti egyetlen jól sikerült fotó. Nekem is csak egyszerű kis gépem van, legalább 15 képet készítettem és ez az egyetlen egy sikerült. Csoda kategória. Hogy itt fölöttünk miért repültek - nem értem. Vagy a Dráváról a Balaton felé igyekeztek ? Vagy nem is tudom....
      És sajnos azt se tudom, hogy milyen madarak volt, egyrészt mert semmi hangot nem hallottam, másrészt oly magasan szálltak, hogy nem lehetett felismeri, micsodák.De tény hogy én is mindig elgyengülök, ha ilyesmit látok és nekilódul a fantáziám. (Már csak attól is, hogy pár kilós tollas lény képes ilyen utazásokra....)

      Törlés
    2. Találtam ezt a videót. Ilyen, amikor átrepülnek a házunk felett. És tényleg ilyen sokan vannak és tényleg ilyen hangosak. Még látni sem lehet a őket, de hangjukat már hallani.
      https://www.youtube.com/watch?v=Tnh5L00W7xc
      PZs

      Törlés
    3. Csodás ! De ezek sokkal alacsonyabban repültek, mint az én madaraim.Nagy mázli ilyent kifogni és még videózni is. Arra gondoltam, nálatok talán a víz közelsége miatt voltak még alacsonyan (onnan valahonnan szálltak fel) - itt meg a közelünkben sehol sincs nagyobb víz. De jó volt látni őket.Köszi !

      Törlés