2019. január 26., szombat

Szomorú részlet egy Nat.Geo.cikkből


Nem mondom hogy lélek-vidámító leírás. De hát ez van....




„…….Új földtörténeti korszakba léptünk. A hatodik tömeges kihalás korát éljük.

Több tudós, köztük a Nobel-díjas klímakutató Paul J. Crutzen is úgy véli, hogy az eddigi holocén korból átléptünk egy új földtörténeti korszakba, az ún. antropocén korba.

Ezt a kort az éghajlat felgyorsult változása, az óceánok savasodása, valamint teljes életközösségek és fajok eltűnése jellemzi. Ami a legaggasztóbb, hogy mindez rohamos gyorsasággal megy végbe.

A 2016. évi, a Londoni Zoológiai Társaság és a WWF által kétévente elkészített ún. Living Planet jelentés szerint a Föld vadon élő gerinces állatainak populációiban 58 százalékos csökkenés következett be 1970 óta. Az elemzés során 3700 különböző madár-, hal-, emlős-, kétéltű- és hüllőfaj egyedszámát vizsgálták ellenőrzött tanulmányokból, kormányzati felmérésekből és civil szervezetektől származó adatok alapján. A legnagyobb veszteségek a tavakban, a folyókban és a vizes élőhelyeken élő állatokat érintik, az édesvízi fajok egyedszámában bekövetkezett visszaesés pedig önmagában 81 százalékos.

A legrészletesebben tanulmányozott élőlények a nagytestű emlősök. A tigrisek egyedszáma például 97 százalékkal esett vissza az elmúlt évszázadban, de a nagytestű állatok több esetben már teljesen kihaltak az emberi tevékenység következtében, lásd a dodó és a gyapjas mamut vélhetően túlzott vadászata. Ugyanakkor adathiányról kell beszélnünk, amely ez esetben arra utal, hogy a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett fajokat ismertető, ún. Vörös Lista keretében csupán az ismert fajok 5 százalékát vizsgálta. A leginkább tanulmányozott csoportok közül több veszélyeztetett: az emlősök 25, a kétéltűek 41 és a madarak 13 százaléka.

A fajok kihalási rátája napjainkban ezerszer nagyobb, mint amekkora az emberek elterjedése előtti időszakban volt. Ez gyorsabb a dinoszauruszok kihalását eredményező, 65 millió évvel ezelőtti meteorit becsapódást követő fajeltűnések sebességénél.


A tudományos lapoktól megszokott józan hangvételt félretéve, a szakemberek a vadvilág nagymértékű eltűnését „biológiai megsemmisülésnek” nevezik, ami egyben „az emberi civilizáció alapjait megrengető veszélyt” jelent.

Az állatvilág helyzete a bolygó kétharmadát borító óceánokban sem biztatóbb, és még kevésbé ismert. A tenger gyümölcsei több mint 2,5 millió embernek szolgálnak lényeges fehérjeforrásul, de a túlzott mértékű halászás a fogási ráta jelentős visszaesését idézte elő az 1996. évi csúcsa óta, jelezve a tengeri állatfajok egyedszámának csökkenését. Jelenleg az óceán több mint fele áll ipari halászat alatt.

A földi élet öt tömeges kihalást szenvedett el története során, amiket óriási vulkánkitörések, jégkorszakok, meteorit becsapódások és összeütköző kontinensek okoztak. Több tudós úgy véli, hogy a hatodik tömeges kihalás most kezdődött el.

Ez a mostani azonban teljesen más, mert nem geológiai jelenségek vagy természetes klímaváltozás okozza, hanem egyetlen faj – az ember…..”



Részletek innen:

8 megjegyzés:

  1. Döbbenet!!!és félelmetes.Csak annyi megjegyzésem lenne,hogy röpke évtizedeimben már annyi,de annyi számot és adatot hallottam,hogy minden tájékozódási pontomat elvesztettem az adatok és grafikonok halmazában.Egyet tudok CSODA,HOGY ÉLÜNK !!!és arra ki ad választ,hogy ez miért ilyen permanensen gyors !!!!KI vagy mi lökte meg a teke golyót ?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az életkorunk az, ami "lökögeti az idő tekegolyóit!" - mert ifjabb koromban nem mentek ilyen gyorsan az évek... :-)
      Az viszont tény, hogy a változások Földünk élettörténetében döbbenetesek (már ha igazak a fenti adatok - de azt hiszem azok.)

      Törlés
  2. ... 2 napja lemaradtam egy tv.műsorról, abban is említették a 6. kihalási szakasz kezdetét. Igaz, főleg madarakat említettek, madarak lehettek a téma. ( 45 éves volt a MME,- ill. Hermann Ottót is emlegették, bár az egy másik film volt,- később tudtam meg, kb. 5 éves. (ismétlés ) A témához . mint laikus : szerintem nem csak az emberiség számlájára írandó pl. ez a 6. kihalás, vagy a történések. Lehet, kevés az, amit tesznek az emberek, pl. nemzeti parkokban, állatkertekben, más helyeken a kipusztulás elleni védelem terén. (relatív) Na,- nem merek többet írni,- nehogy ez is elvesszen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, sajnos az emberiség nem tesz sokat az állatvilág megmaradásáért és a természet védelme érdekében.

      Törlés
  3. Ez meg csak érdekesség,- megszületett a 4. vombat (Bp.) - kb. 100 év alatt, összesen 16 született, a 18 európai állatkertben. ( abból minálunk már 4 db.) - igaz, az állatok kipusztulását az élőhelyük elvesztése is okozza, viszont vannak - eddig nem ismert betegségek is,- ( amiket nem biztos,hogy az ember okozza. (?) [2] A kihaláshoz,még annyit : pl. mennyit árt önmagának is az ember - azzal - amiket csinál ! :-( De ezt ne részletezzem. (Pl. mi mindenbe halunk bele, amik miatt nem kellene, ha nem csinálnánk ! ) -

    VálaszTörlés
  4. Szomorú, nagyon szomorú. Ezt igazolva láttam tegnap egy filmet a Costa Rica partjai mentén élő pörölycápákról, azok irtásáról még annak ellenére is, hogy kormányilag betiltották a vadászatukat.... Ez csak 1 a sok példából.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy nagyon pesszimistán hangzik, de én nem látok túl sok reményt arra hogy itt (=Föld, emberiség) a közeljövőben valami csodálatos, pozitív változás fog történni....

      Törlés