2019. december 29., vasárnap

Seneca idézet

("Előszó": Tudom én hogy ez az alábbi pár sor nem kifejezetten a fenyőillatú és pezsgőpukkantós év végi napokhoz passzol, de különösebben nem zavar. Én most ezt találtam érdekesnek, megörökítésre méltónak.)


Szoktam nézegetni idézeteket ettől az "ős-embertől"... akinek érdemes elolvasni az élettörténetét is. (... a hátborzongató véggel együtt...)
Mielőtt elolvasod (vagy utána), gondolkodj el azon, hogy vagy KÉTEZER évvel ezelőtt íródtak ezek a sorok.

Seneca 28. erkölcsi levél  (részlet):  
„Azt hiszed, veled történt ez meg egyedül, és csodálkozol rajta, mint valami szokatlan dolgon, hogy hosszú utazásod s a sokféle vidék változatossága sem oszlatta el kedélyed nyomasztó bánatát? Szívet kell cserélned, nem égboltot.
Kelj át a roppant tengeren, legyen, mint Vergiliusunk mondja, hogy föld, városok elmaradoznak - akárhová kerülsz, nyomon követnek bűneid…

…Miért csodálkozol, hogy utazásaid nem válnak hasznodra? Hiszen magadat hordozod körbe. Ugyanaz fojtogat, ami messzire űzött. Mi gyönyörűséget lelhetsz a tájak újdonságában? A vidékek, városok megismerésében? Ez a hányódás a semmibe visz. Kérded, miért nem könnyít rajtad ez a menekülés? Mert te is magaddal menekülsz.
Le kell rakni a lélek terhét, előbb semmilyen vidék sem fog tetszeni.”



"Nem az időnk csekély, hanem sokat elvesztegetünk belőle."


Az egész levél itt olvasható:  
https://szeretet-forras.blog.hu/2012/06/16/_rakd_le_a_lelek_terhet


2 megjegyzés:

  1. Bocs' ha az én megjegyzésem nem egészen az általad írtakhoz kapcsolódna ? (...mert nem mindig sikerül(het) leírnom azt, amire előzőleg vagy közben gondolok.) Én sosem jártam annyi helyen mint te,- viszont sokat olvasok és nekem pl. egy-egy könyv elolvasása után vannak kb. olyan gondolataim,mint pl. neked,- pontosabban, ( egyre gyakrabban) - megnézem,hogy az írónak milyen volt az élete,miért írhatta azt, amit írt. Mivel "kedélyem" nekem is "hullámzó," - azt már megtapasztaltam, hogy a sok könyv olvasása, nem válik hasznomra. * Tetszett,hogy beírtad (ajánlottad) A.Seneca életét megismerni.* Csak mint érdekesség : épp' (napok óta) megy a tv-ben a Quo vadis c. film (?) - ( bár a könyvet nem olvastam, tartok tőle már nem is fogom) - a film meg -bár csak bele-belenéztem -nekem nem tetszett. -( utólag meglepett, hogy (anno) (Adyt kivéve,több magyar író kissé "leminősítette" a könyvet. Érdekesség (?) -ha Seneca Nero nevelője volt,- később segítője lett, a filmben nem is "szerepel." (Szokás szerint eltértem a tárgytól,ill. csak tényközlés, hogy kb. 25 percig tartott mindez, amíg megírtam.) - Nem az idő múlását "sajnáltam," - vagy azt, hogy "másra" is fordíthattam volna ezt az időt... [ Kellett volna (?) e-mailt is írnom... de - talán - azt majd ez után ? ]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szoktam és szeretek mazsolázni híres emberek gondolataiból. És néha kedvem kerekedik idézgetni is őket. Nyilván akkor, amikor valami hasonló gondolatom van, mint az épp elolvasott idézet.
      Más: magam se értem, de néha meglepődöm, hogy X száz/akárhány évvel ezelőtt élt emberek milyen pontosan leírják az én mai gondolataimat.

      Törlés