2018. március 19., hétfő

"Mű világban minden mű"



Pár napja a tejről-írás közben már ez a téma is eszembe jutott, csak nem akartam összekeverni a dolgokat. De mégiscsak beszélek róla…


Mert rendben van, hát ne igyunk/együnk tejet. De kérdem én, van-e és ha igen mi az, aminek a „tisztaságában” kezeletlenségében biztosak lehetünk ? Rendben, nem eszem félkész és előre gyártott ételféleségeket. De zöldséget csak csak kell enni – sőt állítólag zömében azon kellene élnünk…  És hol termelődnek ezek a zöldségek ?




Megdöbbentő képek, ugye ? De nyilván senki számára ma már nem ismeretlenek...

Igen, az a paprika, vagy paradicsom, amit tegnap a Lidl-ben vettél – „készülhetett” itt is. Soha nem érte napfény,  gyökere földet sosem látott,  szerintem "normális" levegő sem...Persze nem gondolkodsz rajta, megveszed, mert hát enni azért kell...
És természetesen sorolhatom tovább a dolgokat  és valószínű, hogy a piaci zöldséges petrezselyem-csokra sem "igazi" már.


Vagy nézzük a gabonát ? Miből lesz a kenyered, tudod ? Szerintem nem csak liszt, élesztő, meg víz…Hogy nincs a címkére rányomva ? Hát Istenem, biztos nem kötelező… mindent feltüntetni.



És mi a helyzet a gyümölcs-termesztéssel ? Itt látható:
(A permetezőgépeket ügyesen álcázták valahol a sorok mögött.) 



És errefelé haladunk:

Ez nem vicc, itt olvashatsz róla:


És akkor ma már nincs is kedvem a várható jövőt – ill. részben a jelent tovább taglalni. Bár, ha "taglalnám" - akkor sem változna semmi.....


Esszük, nem esszük, nem kapunk mást.


Aranyosi Ervin: Mű-Vész vers

Mű világban mű öröm,
köröm helyett, műköröm,
csoda, hogy még működöm…
Arcszín helyett, smink a sikk,
erre buknak a pasik?
Mű külsőben, ki lakik?
Mű lélek és művilág,
mű vázában művirág,
mű agyakba nyű, mi rág!
Mű szobrokon, mű véset,
művé lett a művészet,
erre minket mi késztet?
Lassan minden műanyag,
aki gyártja “MŰ”, s hanyag,
mű gépekben, mű agyak!
Műveletlen műsorok,
mű könyvekben mű sorok
mű ételek, mű borok…
Mű világban minden mű,
mert az ember könnyelmű,
sorsa már egyértelmű!


14 megjegyzés:

  1. Tényleg megdöbbentő, első gondolatom az volt, hogy ekkora terület már befolyásolhatja azon a részen a klímát is, persze ki törődik ezzel?
    Földet sem? én az egyik képen a paradicsomnál látok földet, ez azért egy kicsit vigasztal.

    Télen nagyon ritkán veszek uborkát, paradicsomot, a világon semmi íze nincs, inkább a hőkezelés nélküli mindenféle csalamádékat, savanyú káposztát esszük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A google map-ban keress rá Spanyolországra. Döbbenetes képeket láthatsz felülről....Üsd be pl. hogy el Ejido....vagy cirkálj egy kicsit a tengerparton...vagy másold be azt:
      http://www.innoteka.hu/cikk/zoldsegtermesztes_talaj_nelkul_szamitogeppel.1001.html

      Bizony, van paradicsomtermesztés föld nélkül is !!!Magyarországon is.

      Törlés
    2. Hihetetlen és számomra szomorú...

      Törlés
    3. Ugye ? Amikor először láttam, nem akartam hinni a szememnek - de sajnos igaz....

      Törlés
  2. Ma már nem emlékszem arra,hogy "mit kötelező feltüntetni" pl. a kenyér címkéjén. Amikor nálunk is "bevezetődött," - láttam, nem sok minden változott. Mintha olyasmit is olvastam volna, hogy a szállítólevélen (?) - rajta kell lennie több adatnak is,- esetleg próbáljad meg elkérni a boltban. :-) Lehet,meg lennének lepődve. (2) Ha nem lett volna "hozzászoktatva" a lakosság ahhoz, hogy hozzá lehet jutni (kapható) nem az évszaknak megfelelő zöldség,gyümölcs,- akkor meg minden bizonnyal az lenne a baj ? Nem a témához tartozik, de (szerintem) nagyobb gond pl. az, hogy az alaposan megpermetezett narancs,citrom ...és ne soroljam még miknek - a "gondos tisztítás" ellenére is sokan megeszik a héját ! Persze, ki-ki tegyen és egyen azt, amit jónak gondol !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, abban igazságod van, hogy a választék növekedése okozta/okozza a bajokat. Nagyanyáink egészen más étkezési szokások mellett is hosszú életűek voltak, és nem ettek pl. paradicsomot januárban.

      Törlés
  3. Míg a tejjel nem, ezzel bizony már több a "gondom". Csak aki maga megtermeli teszi igazán jól és tudja mit eszik. (Leszámítva a felülről permetezés eshetőségét.)
    De akinek nincs kertje?
    Már lig bártam, hogy ismét legyen piac, ahol a közeli termelőink egy héten egyszer árulják termékeiket. Na, de friss zöldségük még nekik sincs.

    Berlinben kifejlesztettek egy új zöldségtermesztési irányt, Aquaponik a neve. Halak tenyésztése zöldségtermesztéssel összefogva. Bio-termesztés, mintegy két legyet egy csapásra alapon és ha lenne a közelünkben egész biztos kipróbálnám, támogatnám.
    Itt nézhetsz meg róla egy kis videót (a rövidke reklám után... hrrrr)
    http://www.spiegel.de/video/aquaponik-gemueseanbau-und-fischzucht-in-berlin-video-video-1579857.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, meg kissé hihetetlen...de nem értek hozzá. Tehát akár tényleg működhet így is a rendszer. Nem esett szó a vízigényről, vagy a használt víz elhelyezéséről, esetleges vegyszeres tisztításáról... - és ugye a víz is az egyre fogyó dolgok közé tartozik.Szerintem nincs is igazán jó megoldás, csak a népességcsökkenés hozhatna eredményt.

      Törlés
  4. Ezt a folyamatot már nem lehet megfordítani. A világnak ez már olyan torzulása, hogy, á... nem is folytatom. Bármi, amit leszedünk, megeszünk, az már nem természetes, és nem teljesen egészséges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek.Marad a vadcsalán tea, bodza-lekvár, erdei szamóca...csakhogy 7 milliárdnak ez már nem elég. Rég elromlott ez az egész, szerintem sincs már semmi esélyünk helyrehozni.

      Törlés
  5. Lehet, nagyon cinikus leszek, de én ettől a "bió" izétől ugrok ki a bőrömből.
    Igen, lehet, úgy termelni, hogy nem alkalmazok vegyszereket, de mi a biztosíték arra, hogy a termelő tényleg nem alkalmaz? Mi a biztosíték arra, hogy a máshol használt kemikáliák nem kerülnek a talajvízbe, nem fújja át a szél a bio parcellákra?
    Az ismerősöm áradozott mindig az ízletes házi termelésű zöldségekről és gyümölcsökről. Egyszer elkísértem, amikor a termelőhöz ment vásárolni. Hát, mit mondjak, kicsit leakadtam, amikor megláttam, hogy a hölgy éppen a zöldséges ágyak közötti útra önti a mosógépből leengedett vizet.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, az a szomorú helyzet, hogy garancia már csak a magad által megtermelt dolgokra van - na de ez ugye szinte megvalósíthatatlan világméretekben. És jó, én nem permetezem a paradicsomomat, de szórok a földre/be műtrágyát - tekintve, hogy nincs tehenem....Kérdés, hogy ezek után még bió-e az én paradicsomom ? Biztos "bióbb" mint a bolti, de.... szóval nem tudom.

      Törlés
  6. Teljesen jogos kerdesen PZs. Nem tudhatjuk. Ki vagyunk szolgaltatva. Itt is, ebben is.

    VálaszTörlés