2018. június 30., szombat

Fecskefészek


A közelemben van egy nagy irodaház, melynek ablakaiban évekkel ezelőtt kezdtek a fecskék fészket rakni. Ám valahogy vagy a fecske kevesebb, vagy itt a városban nem találnak jó életteret, ezek a fészkek többnyire ma már elhagyottak, vagy verebek költöztek bele.
(Nem túl jó kép, tudom, a fecskefészkek a kis fémlapok fölötti ablak-sarkokban vannak)



Itt az utcánkban régebben lehetett csivitelő fecskerajokat látni, idén még eggyel sem találkoztam. 
Nagy örömömre szolgált a Madártani Egyesület legfrissebb hírlevele, aminek egyik cikkét teljes egészében ide átmásolom:
Képek: www.mme.hu oldalról


"A fecskék száraz növényi szálakkal kevert sárból építik fészküket. A molnárfecskék ehhez kb. 2000 db sárgolyót használnak fel, s ha megfelelő tócsák vannak a közelben, akár 4-6 nap alatt is elkészülhetnek vele. A probléma a száraz tavaszokon adódik, mert ilyenkor nem áll a fecskék rendelkezésére megfelelő mennyiségű fészekanyag. A fészek nem készül el időben, ezért kitolódhat az első költések kezdete, sőt a késedelem miatt a második költések el is maradhatnak.

Könnyebb helyzetben vannak a fecskék akkor, ha csak a régi fészküket kell rendbe hozni, de ezeket gyakran már más madárfajok (veréb, rozsdafarkú stb.) foglalják el, ezért mégis kénytelenek új fészek építésébe fogni.

A fecskék megtelepedését segíthetjük gipszből vagy kerámiából készített műfészkek kihelyezésével. Az esetek jelentős részében azonban minden igyekezetünk ellenére a munkálkodásunk eredménytelen marad. A fecskék nem foglalják el a műfészkeket még akkor sem, ha azokat a régi fészkek közelében helyezzük ki.


Úgy tűnik azonban, hogy a hírlevelünket rendszeresen olvasó egyik madárbarát megfelelő módszert talált a fecskék műfészek-foglalásának ösztönzésére, ezért tapasztalatait közreadjuk, hátha mások is hasznosítani tudják (a mobiltelefonnal készült fotók gyengébb minőségéért elnézést kérünk).

A madárbarát házának eresze alatt szép számmal fészkeltek molnárfecskék, de ő még többet szeretett volna látni belőlük. Vásárolt ezért néhány műfészket, és kihelyezte azokat annak rendje és módja szerint a meglévő fészkek közelébe. A látszólag tökéletes munkát
azonban a fecskék nem jutalmazták, továbbra is csak az általuk épített régi fészkekben voltak hajlandóak költeni.

Barátunk azonban felfigyelt arra, hogy a fecskék a megsérült, kilyukadt, tág nyílásúvá vált fészkeket rendszerint helyre hozzák. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a műfészkeket szándékosan megrongálja, hátha a fecskék ezeknek a sérült alkalmatosságoknak nem tudnak ellenállni. Harapófogóval kiseb-nagyobb darabokat szakított ki a felső részükből, és a csonka műfészkeket visszahelyezve az eresz alá várta a hatást. A fecskék mintha csak erre vártak volna! Valami különleges ösztöntől hajtva elkezdték
javítani a műfészkeket, és rájuk építették a szokásos, negyed-gömb alakú fészkeiket. Volt olyan hely, ami mellé egy teljesen új fészek is épült. 


A módszer tehát kiválón bevált. Az eresz alatt most már 17 pár molnárfecske fészkel a ház tulajdonosának nagy örömére. Biztosak vagyunk abban, hogy ez még nem jelenti a végállomást. Lesz ott még több fecske is!"

http://www.mme.hu/mu_fecskefeszkek   - itt jó ötletek olvashatók a mű-fészek készítéshez, kihelyezéshez.

14 megjegyzés:

  1. Nagy élvezettel olvastam ezt a cikket, hogy milyen érdekes az élővilág. És az embernek is leleményesnek kell lenni. Mindig lehet tanulni az állatok viselkedési szokásait illetően.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, szégyellnem kéne, de én nem hallottam még erről a "cserép-fecskefészekről" - és örültem a hírnek, mert valami ici-pici reményt ad arra nézve, hogy vannak /és tán lesznek is/emberek akiket érdekel az ilyesmi, akik szeretnék megóvni azt, ami van még ezen a Földön.

      Törlés
    2. Ahogy Endre írja! Fantasztikus! Én sem hallottam még ezekről a műfészkekről, de gratulációm a madárbarátnak, hogy rájött mégis hogyan lehetne segíteni!
      Neked meg Aranyos, hogy ezt megosztottad velünk!

      Törlés
  2. Tudod, tőlem eltűntek a madarak a kertből. A szomszédaim valami ultrahangos verébriasztót használnak, ezek szerint riasztja a többi madarat is? Tavaly akkora élet volt a kertben, most semmi. Amúgy az állatok ügyesek, lásd a fecskék, mindig tanulok én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nem kizárt, hogy a verébriasztó miatt tűntek el a madarak - érzékeny a fülük és nyilván nem szeretik az ilyen zajt. Kár. Nem hiszem, hogy a verebek óriási kárt csináltak a szomszédnál - de hát (szerencsére) nem vagyunk egyformák....

      Törlés
  3. Amig élt a szomszédom és állatokat tartott/disznókat/ mindig sok fecske volt, öröm volt nézni és figyelni őket...Most elvétve van egy -egy fecske, viszont Uránvárosba a SZTK ablakai tele van fészekkel...Mikor ott jártam, nagy élet volt, nagy .nagy etetés folyt, nyítva voltak az ablakok is, senkit nem zavart az alatta lévő anyag.... Jó volt nézni milyen szorgalmasan etették a fiókákat...és milyen nagy zajjal voltak..
    Nálunk mára szinte csak verebek vannak, most hogy hideg is volt, egy- két cinkét láttam az etető körül,viszont az előkertbe a fenyőnél van élet és csiripelés is...

    VálaszTörlés
  4. Verebekről... Nálunk fél négykor ébrednek, és olyan nagy zajjal vannak nem lehet tőlük aludni,jó lehet hogy Anikó szomszédjait zavarják a verebek ily módon..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy helyenként a verebek ennyire elszaporodtak. Erre mifelénk elsősorban feketerigók vannak ( hajnali 4.kor már fütyürésznek) és galambok (ez utóbbiak azért, mert egy szomszéd eteti őket) Ezen kívül egy-egy - számomra sajnos ismeretlen dalosmadárka hallható néha a szomszéd diófáján, de nem tudom, ők kik/micsodák.

      Törlés
    2. Engem is a rigók ébresztenek 4:10 - 4:15-re vannak az óráik beállítva.

      Törlés
    3. No, nem tart ez sokáig. Már fordult az év... Figyeld meg, úgy július vége felé, augusztus elején egyre kevesebb lesz a dalolás, majd teljesen csend lesz reggel.

      Törlés
    4. Igen, ez (sajnos) így van.

      Törlés
    5. A természet rendje. Ez legalább még úgy-ahogy működik.

      Törlés
  5. Pont Torockón láttam rengeteg fecskefészket :) az egyik házon 47!!! molnárfecske fészket számoltam meg :D olyan élet van ott, annyi madárka repdes, mindegyik fészekből kukucskáltak az apróságok, annyira édesek voltak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván nincs évente többször szúnyogirtás.Talán a földeken is kevesebb rovarirtó szert használnak. Épp a napokban láttam egy filmet arról, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság a rovarvilágra - s ezáltal persze a madárvilágra is - milyen káros következményekkel jár. Irtjuk mi magunk körül a földi életet rendesen. CSAK mi (=emberek) szaporodunk - de mi aztán félelmetes tempóban...

      Törlés