2018. június 11., hétfő

Kosz


„Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt" - közölték csütörtökön Brüsszelben. – olvasom a hírekben.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország esetében a nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó határértékek túllépését kifogásolják, Magyarország, Olaszország és Románia ellen azonban a szálló por (PM10) tartósan magas szintje miatt indul bírósági eljárás. Előbbi elsősorban a közúti közlekedésből és az ipari kibocsátásokból származik, utóbbi pedig az ipari, lakossági fűtési, közlekedési és mezőgazdasági eredetű kibocsátásokból.” (https://magyaridok.hu)

Ezzel kapcsolatban csak annyit: amikor jó idő van, nálam ajtó-ablak nyitva. Harminc éve, mióta itt lakom, minden nyáron. De az elmúlt időben pl. már tavaly is, de idén egész ijesztő módon, az ablakpárkányra kirakott macskarongyok, vagy csak maga az ablakpárkány olyan ijesztően mocskos, hogy az hihetetlen. Pedig nem a hatos út mellett lakom. Naponta muszáj leporolni, gyakran le kell mosnom. És amikor ezt az  előbbi mondatot leírtam, akkor eszembe jutott valami. Harminc éve, amikor ide költöztem az alábbi képen látható utcában összesen 8 autó volt. Most ennyi van:

Sok ház előtt két kocsi is áll....ez egy hétköznap kora reggeli kép

És NEM új autók. Zömében használt, öreg kocsik. Persze én se dicsekedhetem, az enyém se ifjonc.  De  talán nem csak az elöregedett autókkal van a baj, hiszen azok, - szerintem – a szálló por-szennyezésnek csak részben okozói.
Honnan jön ez a töménytelen por ? Jó, egy része – most már egyre gyakrabban -  Afrikából. Jön az esővel a homok rendszeresen. (Ezt a határzár se tudja megállítani...) De a többi ? Nem tudok rájönni. Az utcánkat, a környékünket azelőtt se söpörték. A  járdát egyesegyedül én söpröm,  még itt járdát söprő szomszédot nem láttam.
Szóval nem tudom, honnan  jön ez a mocsok, de itt van. És nem tudom, én személy szerint mit tudnék tenni ellene ?

És még egy halk kérdés: a tüdőmben ebből a koszból mennyi rakódik le naponta ? Mert egyelőre még nem viselek gázmaszkot és rendszeresen veszek levegőt....

 

18 megjegyzés:

  1. Személy szerint mit tehetnénk?Talán írni kellene a levegőfelelősnek,hogy gyakrabban küldjön esőt...Én például a hőségtől és szárazságtól szenvedek,már-már annyira,hogy költöznék az Alpokaljára.Tudod,hogy a hegyoldalban lakom,itt is van por,de eső nagyon ritkán-talán ez a baj.
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy az eső is kevés, de szerintem nem ez a döntő ok.
      És ott nálad a hegy alján nincs eső ? Fura, azt hinné az ember, a hegy megtartja a felhőket, az eső meg kiesik belőle. De valószínű nem így működik a dolog.

      Törlés
  2. Biztos, hogy az időjárás(klíma) változás is szerepet játszik. Korábban, mikor többet esett le/elmosta, a szárazságban pedig csak ide-oda vándorol, száll.
    Ettől függetlenül a temérdek autó, amiből korábban ennyi nem volt. Ma már szinte mindenki megengedhet magának egy valamilyen négy(két)kerekűt (vagy többet is). Sőt, érdemes lenne megfigyelni hányan ülnek egy autóban úgy általában. Felénk durván 1 autóban 1 személy.
    Ezért is bevezették felénk bizonyos nagyvárosok bizonyos utcáin a dízelautók kitiltását. Valahol el kell kezdeni.
    Aztán még az ipari szennyezettséget meg sem vizsgáltuk...
    Te mit tudsz tenni? Gyalog vagy kerékpárral jársz pl., nem égetsz semmit a kertedben el és a házban/lakásban sem gyújtasz be káros anyagokat kibocsátó termékekkel. Ennyit tud egy egyszerű honpolgár megtenni.

    Kérdem én, miért nem elektromos autóbuszok járnak a városokban, falvakban? Miért nem elekromosak a mopedek, melyek úgy is csak rövidtávon használatosak? Miért nem támogatják az elektromos autók forgalombahozatalát? Miért nem vonatokon történik a szállítás kamionok helyett? Miért? Csak ez a pár változtatás lenne egy hatalmas lépés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes elolvasni "undercover" hozzászólását is. Jól megfogalmazza a bajok okát. Csak egy a baj, hogy használható megoldást sajnos ő sem tud mondani.
      A Te "miért"-jeidre sincs válasz.
      Én is felteszek egy kérdést: KINEK KELL ELKEZDENI ?

      Törlés
  3. Itt aztán nem szállt a por, eddig. Emelkedett az életszínvonal, akik bejárnak bizony két autóval teszik, sokan, látom az udvarokban, ahol állnak az autók. Azt, amiről Kavics is ír, elektromos autó kevesen engedhetik meg (még) maguknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudjuk, látjuk, hogy baj van - de az az érzésem, kevesen vagyunk, akik törődünk is vele.És igen, nem minden csak rajtunk múlik....

      Törlés
  4. Hát nekem most az jutott eszembe, amit több, a városból vidékre költöző ismerősöm mondogatott. A város koszos, büdös, élhetetlen. Most már két autóval járnak, mert egyikkel a nej fuvarozza a gyerekeket, a másikkal a papa jár.
    Amúgy a telek szörnyűek. A kertes házakban mindennel fűtenek, ami elég. Amikor ködös az idő, az rátesz egy lapáttal.
    Évekig egy buszvégállomás volt a ablakom alatt. A város vezetése az elektromos közlekedés fejlesztésére tette le a voksát, azóta csend van és a levegő is tisztább.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy összetett probléma ez, és csak egy gond megoldása (mondjuk pl. csak az autók, vagy csak a fűtés) nem hozna elégséges eredményt. De valahol, valakinek el kellene kezdeni - mert úgy érzem, a te városi közlekedés-fejlesztési híred eléggé egyedülálló.Példát vehetnének többen is és ha "csak" a városi közlekedés javulna (mondjuk első lépcsőben) az is egy kis eredmény lenne. De nem nagyon látok ilyesféle kezdeményezéseket.

      Törlés
  5. A szálló por koncentráció a veszélyes. Ezt pedig nem az afrikai eredetűpot okozza, hanem a szilárd tüzelés, és a közlekedés. A falvakban és városokban az emberek mindennel próbálnak tüzelni, festett, lakkozott kidobott bútorokkal, autógumival, pet palackkal, a nejlonzacskót a tűzre dobják, rongyokkal, levetett cipővel, zöldhulladékkal, és minden, általunk elképzelhető és el nem képzelhető anyaggal. Márpedig ezek ideális égési hőmérséklete nem az, ami a kályhában van, és a kályhacsöveken nincs utóégető, és porszűrő, és egyebek, ami a korszerű hulladékégetőkben van. Az eltüzelt fa se ideális, annak is kéne 3 évet száradnia, hogy jól égjen, de ezt pl. én magam se tudom biztosítani, mert nincs hozzá helyem, és egyetlen valakit ismerek, aki így tüzel.
    Ehhez a rettentes tüzelési gyakorlathoz jönnek a rég-szemétben-ahelyed dízel autók kipufogógázai, plusz a közlekedés, ami felkavarja a port.
    Ma a gyerekkorunkhoz képest szinte senki se jár gyalog Emlékszem, hogy 18 éves koromban (46 éve) a szülővárosomon 160 busz ment át naponta. Iskolába, oviba, dolgozni, bevásárolni, mindenhová gyalog mentünk (én pl. 1,3 km-t az iskolába a 12 év alatt naponta, és ugyanannyit vissza,de volt, hogy még egyszer visszamentem szakkörre, tornára, énekkarra). Ma ehhez képest buszjáratok vannak a szülővárosomban, és itt mindkét szomszédomban a gyerekeket 400 m-re autóval viszik és hozzák.
    Röviden ennyi a némiképp tudományos szálló por koncentráció oka.
    Hogy kinek mit kellene tennie, a lakosságnak tudatosabban tüzelnie, vagy a kormánynak már régesrég kellett volna tennie valamit okosan a fenntartható alacsonyabb költségért, mondjuk a házak leszigetelésével, jobb ajtókkal-ablakokkal, hulladékégetőkkel és az azokra szerelt hőhasznosítókkal a "rezsicsökkentés" helyett, ami se nem csökkentés, se nem jó senkinek, és az arra szánt pénz kiszállt az ablakon úgy, hogy a hasznos következményeit senki nem érzi, az már egy messze vezető kérdés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez itt a gond... Valószínű nem csak mi öten-hatan tudjuk, hogy mi a baj oka,hanem még sokan mások is. De valahol "feljebb" (mint ahol mi vagyunk) kellene kezdeni valamit, mert én pl. (az autóm lecserélését vállalni nem tudom ugyan, de) szelektív gyűjtöm a hulladékot, jóformán nem használok nylonzacskót, gázzal fűtök, energiatakarékos izzót használok.... mit tudnék még tenni ? Ami még szóba jöhetne, spórolás az elfűtött gázzal, ehhez azonban le kellene cseréltetnem ajtót, ablakot, tán a házat is szigeteltetni kéne. Hol van erre pénze egy nyugdíjasnak ?
      Őszintén mondom én nem látok semmiféle kiutat. Nem csak a saját helyzetemből, hanem úgy globálisan.

      Törlés
  6. Nagy igazságot mondtál. Ha a politika szintjén lenne ilyen akarat, és apénz nem az eszetlen stadionokra menne... Ha az emberek egy kicsit többet tudnának a helyzetről, és belátnák, hogy ők is tehetnének valamit. Ha nem csak a szájukkal gyűjtenének szelektíven, hanem fizikailag is ... Ha kevesebbet dobnának ki, és kevesebbet fogyasztanának .. Ha .... ha ... ha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos itt is, ide is azt kell írnom, reménytelennek látom a helyzetet.

      Törlés
  7. Úgy gondolom,nem lehet a fűtésre fogni a problémát,hiszen hat hónapig van fűtés,hat hónapig nem fűtünk.Semmiféle szeméttel,amit undercover felsorolt.Autógumival meg senki sem fűthet,hiszen több benne a drót,mint a gumi.Ki darabolná fel és mivel?Fával(száraz fával) és gázzal fűtünk,mellőzünk minden szemetet,pedig falun lakunk!A kormány "segítéséhez" annyit fűznék hozzá,hogy csak a gázzal fűtőknek adott 12 ezer Ft-ot-ezt megkapta a multimilliomos is-,a szegényebb réteg,aki gázfűtésről álmodni sem mer,egy fillért sem kapott.Pedig a fa sem olcsó...
    Itt csücsülünk a legjobb minőségű szénen a Mecseken,de minden bányát bezártak,hogy méregdrágán vegyük a lengyel és ukrán szenet.Éppen nem ez a kormány zárta be a bányákat.Most kiirtják a fát a Mecseken,mert viszik az erőműbe fűteni.(régen szénnel fűtöttek az erőműben)Sír a lelkem az erdőt járva.Mi marad az unokámnak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nem "csak" a fűtéssel van itt baj. Sokkal mélyebb a probléma - a "kosz" amit látunk, az sok mindenek a "végterméke" a szó valódi és átvitt értelmében is. Amúgy maximálisan egyetértek veled a mecseki erdők irtásával kapcsolatban.Nekem senki se mondja, hogy ez a jó, normális erdőgazdálkodás, hogy hegyoldalnyi erdőket vágnak tarrá....És nem is tikolják a fűtőanyag hiányt, épp a napokban olvastam, hogy szalmabálákat vásárolna a hőerőmű....

      Törlés
  8. Nem csak a városban rossz már a levegő. Télen, ha hazamegyek Anyukámhoz és végigmegyek a faluban, hát sokszor fuldoklóan rossz a levegő, mert ott aztán égetnek mindent, ami éghető. Ki ellenőrzi mivel tüzelnek, ki tilthatja meg a szegényebbnek, hogy komám, ezt nem szabad, mert a saját gyerekeid jövőjét teszed tönkre, ha szeméttel tüzelsz, ha nincs pénze a fára? és ez csak egy probléma, hol van még a millió környezetszennyező tevékenység? brrrrr :(

    Egyébként a mi városunk levegője is híresen rossz, sajnos :( mindig azt mondják, egy teknőben fekszik, ezért is telepszik meg felette minden szenny...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, mindenki tud hozni számtalan negatív példát a környezetléből. De egyetlen olyan komment se érkezett, hogy valahol szenzációs, maximálisan környezetkímélő módon élnek az emberek. Nem tudom, talán van olyan külföldi ország, ahol próbálkoznak ezzel-azzal - de az a gyanúm túl nagy sikert még sehol se értek el, mert arról talán tudnánk.
      Egy esetleges atomháborútól jobban fél mindenki, mint attól, hogy milyen következményei vannak/lesznek az életmódjának.

      Törlés
  9. Olvasgatva, amiket írtok, én sem gondolom, hogy ez az afrikai por lenne. Minden egyes eső után a tiszta ablak, vagy épp az autó csupa sárpötty. A szakadó esők után is. Vagyis önmagában az eső sem segít.
    Ami a kéményekből kijön, az borzalom. De lenne ennek a városnak egy tüzelési szabályzata, miszerint áprilisban és novemberben lehetne kerti szemetet égetni. Én soha nem égetek, gyűlölöm. De a környékünkön messze nem mindenki van így. Néha akkora máglyák füstje teríti be a hegyoldalt, hogy szerintem ezzel már az egész háztartását elégethetné az illető. S persze hogy nemcsak áprilisban és novemberben.
    Nálunk sokat ront a helyzeten a megváltozott szabályok nyomán kibontakozó esztelen építkezési láz. Egészen elképesztő monstrumokat húznak fel hetek alatt itt a hegyen, közben az utolsó fűcsomóig mindent kiirtanak a kertekből. A hatalmas teherautók magasról tesznek a súlykorlátra, a dűlőutakat tönkreteszik, siralom.
    Egyébként nálunk is először fordult elő, hogy beázott a garázs, mert nem bírt el a beépített szivattyú a vízzel a garázs előtt lévő ciszternában, s a másik is megtelt, nem volt hová "küldeni" a vizet.
    A két autóról annyit, hogy sosem hittem, mi is ide jutunk, de az idióta buszmenetrend és a mostani munkahelyünk miatt van, hogy mi is "kétautózunk". Mondjuk az egyiket eladnánk, de a kis átmeneti időben most kiélveztük azt az időnyereséget, amit ez a lehetőség adott. S nyáron szinte nem fogunk buszra szállni, mert a nyári menetrend még borzalmasabb az évközbeninél, erre konkrétan a 7000 Ft feletti bérlet árát is sajnálom.
    És még egy utolsó, visszatérve e kerti tüzeléshez. Ide nem jár zöldjárat, a súlykorlátozásra hivatkozva. Tehát akinek tényleg sok zöldszemete van, és nem utálja annyira a tüzelést, az tuti elégeti. Én mindent feldarabolok és megy a kukába, amit nem tudok komposztálni. Naivan bízom benne, hogy a szeméttelepen legalább kontrolláltan égetik el, szűrőkkel stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos kedves kis Pizzás barátnőm, te se tudtál semmi jóról, várható, reményteli változásról beszámolni, csak arról a töménytelen rosszról, ami jelenleg van.Nem tudom, hogyan, kinek kellene/lehetne bármiféle változást kezdeményezni, teljesen reménytelennek látom a dolgot. A szelektív hulladékgyűjtés sem igazi megoldás. Egy lehetőség lenne: a mindenféle fogyasztás csökkentése - de erre azt hiszem senki sem hajlandó most már.
      Nem tudom, tényleg nem tudom, mit lehetne tenni ....

      Törlés