2018. június 18., hétfő

Látogatás Fekeden


Meghívást kaptam a fekedi Lehrpfad (Tanösvény) megnyitó ünnepségére, ahová – mivel ilyenen még nem voltam – kíváncsian mentem..

A természet megismerését szolgáló tanösvények mintájára több német anyanyelvű településen épült „Lehrpfad” – ahol a hajdani telepesek életéből mutatnak be részleteket, olyan hagyományokat, melyeket ma már kevesen ismernek, ill. gyakorolnak.

„A hazai németség kultúráját, múltját és jelenét bemutató tanösvény projekteket a Német Szövetségi Köztársaság támogatja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül. 2016-ban Sombereken és Pilisszentivánon építettek egy-egy kultúrtörténeti túraútvonalat, 2018 nyarán Tarján, Feked és Mecseknádasd településeken létesül tanösvény.
A fekedi átadó ünnepség 2018. június 17-én délután 14:00-kor kezdődik, melyre az érdeklődőket szeretettel várja a Fekedi Német Nemzetiségi Önkormányzat.”

Szóval itt voltam. Meghallgattam a nyitóbeszédek egy részét, a kellemes sváb muzsikát, és a vendégekkel körbejártam a tanösvény állomásait, melyeket egyenként Dr. Erb Mária, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora ismertetett, németül. Bár a „gyengébbek kedvéért” magyarul is elmondták a tudnivalókat.

Majd megnéztem/tük a kis múzeumot, melynek udvarában a vendégekre különféle finom süti-falatok vártak.
Itt aztán egyszer csak feleslegesnek, idegennek éreztem magam, és beültem az autómba és hazajöttem.
Olyan szép ez az út, kevéssé forgalmas, lehet vezetés közben meditálni -  mit is írjon az ember egy ilyen délutánról?
Nos, én ennyit tudtam írni a fekedi tanösvény avatóról.

Egyébként egyszer már írtam Fekedről, ha esetleg valaki szeretné pl. a szobrait megnézni, itt megteheti:  http://aranyosfodorka.blogspot.com/2014/06/a-het-szobros-feked.html


A megnyitó ünnepi műsor a templom előtt volt
Mott János nemrég felavatott mellszobra
(Mott János: fekedi születésű címzetes pécsváradi apátplébános)
 
Dr. Erb Mária ismertette a táblákat


Az ismertető magyarul is elhangzott

Gyökerek

Erdő, mező, hegy és völgy

A magyarországi német építészet gyöngyszemei

Az otthon ízei

Esőben és sárban - klumpában

Mindent Isten nevében

Hajdan és majdan

Az öreg hárs....
 (A táblák másik oldalán a szöveg magyar nyelven olvasható....)

...és a vendégek az öreg hárs alatt....


A fekedi park - nagyjából itt vannak a táblák

Dr. Habsburg Ottó Feked díszpolgára

Néhány a szépséges fekedi házakból



Kevesen voltak népviseletben

Végül néhány kép a Heimatmuseumból:









Az utolsó fekedi képem

4 megjegyzés:

  1. Szomorú, hogy keserű szájízzel kellett eljönnöd. Nem ismerem a részleteket, az esetleges miérteket.
    Csak annyit, meg kell nézni ki mondta és mit mondott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletesen igazad van - csak tudod, "elsőre" az embernek akkor bántóak tudnak leni bizonyos mondatok(különösen ha valami miatt fokozottan "érintve" érzi magát). Bele kell kalkulálni, hogy az idős ember (=én) már egyébként is fokozottabban érzékeny. Ami mellett egy fiatal elmegy, vagy netán egy jót nevet, azon az öreg elgondolkodik és megbántódik. Sajnos erről nem tehetek. De tényleg szerencsének tartom, hogy miképp haragtartó sem vagyok, az ilyen kis szurka-piszkákat is könnyen el tudom felejteni.

      Törlés
  2. Nem is tudom, egyáltalán nem biztos, hogy Neked szólt. Persze érzékeny az ember, de azért ne maradjon rossz emléked róla, mert annyira szép hely. Nagyon szép a képes beszámolód! A fekedi házakról a torockói jutott eszembe, csak azok előtt nem ilyen szép rendezett az utca.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, semmiképp nem "személyesen" nekem szólt, sőt, mivel a közvetlen közelemben mondták, akár még az is lehet, hogy oda-valósinak véltek...Nem számít. Már. "Kiírtam" magamból és kiirtottam magamból a rossz emléket. Feked egyébként tényleg szép, megnézésre érdemes.

      Törlés