2010. február 24., szerda

Pécs régen és most 2. - emlékezés Schlauch Imrére

Ha már annyira belemelegedtem Pécs régmúltjába, akkor hadd számoljak be arról, hogy tegnap tettem egy foto-sétát az u.n. Schlauch villatelepen. A régi pécsiek tudják, ez ott a Szabadság út környékén, a református templom melletti szép kis épületeket jelenti. A következőt érdemes róla és építőjéről tudni:


SCHLAUCH IMRE (Új-Arad, 1840. szept. 17. – Pécs, 1904. jan. 19.) Pécs városának meghatározó építész személyisége; a város középületeinek túlnyomó részét ő tervezte, így a színházat, a Nemzeti Casinót, az Iparkamarát. Néhány nevezetes, különlegesen szép alkotása: a neorokokó faragványokkal és Zsolnay kerámiával díszített Szerecsen patika, a szecessziós Nádor Szálló és a román és gótikus elemeket tartalmazó, eklektikus református templom. A századforduló idején nagy munkanélküliség volt Pécsett is; Schlauch szociális érzékenységére jellemző, hogy kipróbált építőmunkásit nem bocsátotta el, hanem saját vállalkozásba fogott és felépítette a „Schlauch telepet” a vasútállomás közelében.”
(Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/schlauch_imre_szuletesnapja__1840 )
A házak többnyire mai is karbantartott állapotban vannak, és túlságosan sokat nem is „modernizáltak” rajtuk. Az egy más kérdés, hogy ezt a kis kedves lakótelepet aztán „mi” jó rendesen körbeépítettük ronda emeletes házakkal.
Álljon itt mesém dokumentálására néhány fotó:




A régi fotók innen: http://www.pecsinapilap.hu/?id=14 (A gyűjtemény Tóth Tibor tulajdona)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése