2010. április 1., csütörtök

Bogaras

Totál le vagyok fáradva. Elseje lévén, elintéztem a havi "nagy" bevásárlást, szokás szerint végigjárva az áruházakat. Dacára annak, hogy ma "még csak" csütörtök van, annyian voltak, hogy csak....
De nagyjából kész vagyok, s ez a lényeg. Már főnek a tojások, a délutáni-esti program a tojás-hímezés. Hogy ne maradjatok olvasnivaló nélkül, megosztok Veletek két  term.tud. érdekességet, ma reggel láttam/hallottam a Tv-ben.

Az első egy különös, húsevő hawaii hernyó:

Kép: http://photography.nationalgeographic.com/photography/enlarge/caterpillar-termite-murawski_pod_image.html


A hernyókat általában a kertünk virágai/zöldségei ellen intézett támadással kapcsoljuk össze, ám mostanában kiderült, hogy élnek Maui szigetén olyan hernyók is, melyek étrendjükben a rovarokat részesítik előnyben a növényekkel szemben. (Egyébként 15 ezer lepkefaj közül 200-ról már biztosan tudjuk hogy húsevők.) A különleges étrend egyedülálló vadászati technikát igényel. Szinte egy faághoz hasonlóvá válva, mozdulatlanul lesnek áldozatukra, majd egy váratlan pillanatban „lecsapnak” rá, hegyes karmokban végződő lábaik közé kapják és pillanatok alatt eltüntetik(felfalják).
Kiderült, van olyan éjjeli lepkefaj is, melynek hernyója kizárólag héjjal vagy csigaházzal rendelkező állatokkal táplálkozik. Étlapján főként csigák, azon belül is elsősorban a Tornatellides faj csigái szerepelnek.

A második, a világ legnagyobb bogara, a Herkules bogár:
Kép: http://www.colostate.edu/Depts/Entomology/images/beetle.gif
A hímek kifejlett korukban a 17 cm-t is elérik, a nőstények sokkal kisebek, jelentéktelenebbek, a harc mégis értük megy - szokás szerint :-)  A hímek - a fejükön és nyakpajzsukon eredő, harapófogóként működő "szarvaikkal" kűzdenek meg egymással. (A szarvuk nem úgy áll, mint a közismert szarvasbogáré, hanem egymás fölött helyezkedik el, az alsó a kisebb.)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése