2010. március 31., szerda

Életem kis történései

1. Ma voltam először medvehagymázni. Még elég zsengék a levélkék, nem is szedtem meg az „éves” mennyiséget. Viszont már megint kijött három hagymás szár – ezeket elültettem itthon. A 2 évvel ezelőtti szépen zöldell és egyelőre úgy tűnik, nem szaporodott a tő – igaz, a virágokat elnyílás után leszedtem róla, vagyis nem volt lehetősége a magjait szétszórni. Nem is akarok többet belőle, csak annyit, hogy tavasszal legyen itthon egy friss csokorra-való.
Képek az Égervölgyből ma délutánról és a mélyhűtésre előkészített levelekről:
Barátnőm kertjében: kökörcsin és törpetulipán

Aranyveselke és pettyegetett tüdőfű a medvehagyma levelek között

A vicsorgó és a fagyasztásra előkészített medvehagyma levelek

Magyarürögi kis templom és gyülekező sötét felhők

2. Próbafűtést tartok. Annyira tele a bugyrom a Eon-nal, hogy ha lenne valami elfogadható más megoldás a fűtésre, azonnal átállnék. A közelemben tegnap nyílt egy faárukat árusító bolt. Dekorlap, padló, stb és fapellet meg fabrikett – ez utóbbira buktam mint kacsa a kukoricára. Bementem, s hosszas értekezés, tanácskérés után egy próba-zsákkal már el is hoztam. Mivel a gázkonvektor napok óta már le van zárva, ma délután begyújtottam a kis kályhámban. Az első, ami örömöt okozott, az a cseppnyi kis füst-illat, amit a szobában érezni lehetett a begyújtás után. Én szeretem, telistele van emlékekkel. A fabrikett elég nehezen akart meggyulladni – igaz, nem volt itthon a begyújtáshoz ajánlott alágyújtós-kocka és csak papírral próbálkoztam. De aztán csak belobbant és pompásan ég.
A következőket tudtam meg a boltban: ez nagy nyomáson összepréselt kemény tűzifa-forgács. Nyáron akciósan lesz kapható (20 kg-os zsákokban van) mázsája 3900.- Ft. Hát nem olcsó, mert kemény tűzifát (cser,tölgy,bükk) 1700-1900 Ft/q körüli áron lehet kapni. (Igaz, ehhez hozzájön még + a szállítás, míg ezt a brikettet az ötletes zsákos csomagolásban, a saját kocsimmal néhány fordulóval haza tudnám fuvarozni - ingyen.) A „rendes” fát ráadásul még össze is kell vágni, amihez nem nagyon van már erőm/kedvem – ezzel sokkal könnyebb lenne a tüzelés. Nagyon hajlok arra, hogy valamennyit vásárolok a nyári akciókor belőle, aztán meglátjuk majd, hogy milyen a fűtés ezzel, mennyire kifizetődő/kényelmes/meleg, stb…


Megmutatok még két vicces képet, amit @x-től kaptam. Ő is készült a hétvégi ünnepre :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése