2010. március 6., szombat

Tudósítás a Zsolnay festmények kiállításáról

Tegnap végre eljutottam a Pécsi Galériába, a Zsolnay képek kiállítására. (Nyugdíjasoknak ingyenes a belépés !) Örülök, hogy elmentem, mert ezeket a képeket nagy valószínűséggel így együtt, még egyszer nem fogom tudni majd megnézni, hiszen ez egy alkalmi kiállítás, melyen látható képek a család tagjainak, illetve különböző műgyűjtők, múzeumok tulajdonában vannak. A bejárat mellett egy hatalmas plakáton a Zsolnay-Mattyasovszky-Sikorsky családfa látható – szenzációsnak tartom, hogy a megnyitón jelenlévő résztvevők (családtagok) kézzel, filctollal belejavítottak a helytelen adatokat tartalmazó táblázatba. : -) Szokásos szövegem: sajnálatos, hogy a fényképezőm nem alkalmas ilyesféle beltéri fotók készítésére, de azért készítetem néhány képet.
Két prortré
A pécsi Zsolnay család különlegességét tagjainak sokoldalúsága adta. Az iparos család igazi képzőművészeti értékeket hozott létre, nemcsak a tájképek, festmények, hanem az iparművészeti dokumentáció terén is, hiszen az ipari minták, épületkerámiák előzményeit jelenítették meg akvarelljeiken, fotóikon.
Művészi értékében talán Mattyasovszky-Zsolnay László alkotásai kívánkoznak az első helyre. Őt a XX. század elején a legnevesebb festők között emlegették, a francia impresszionisták stílusában alkotta műveit, közös kiállításon szerepelt Csókkal, Vasza-ryval, Fényessel, Rudnaival a velencei biennálén. 1928-ban a tervei alapján állították össze a Zsolnay-gyári múzeumot.
Két gyönyörű őszirózsás kép - az itt láthatók messze nem közelítik meg az eredetieket !
A művészcsaládból két hölgyet is célszerű kiemelni. Zsolnay Vilmos lánya, Júlia tervei alapján születtek meg a jellegzetes „Zsolnay-motívumok”. Gyári műtermében viszont több mint 300 képet festett, elsősorban akadémista stílusban. Unokája, Zsolnay Lívia pedig kisplasztikáival és szoborterveivel, akvarelljeivel és olajképeivel alkotott emlékezeteset.
Zsolnay Gyula a XIX. század végén szobrászművészként tevékenykedett a gyárban. Bécsben zeneszerzők mellszobrait tervezte, és az 1903-as Saint Louis-i Világkiállításon aratott sikere révén vált befutott amerikai művésszé. Olyannyira, hogy ma is több mint 200 szobra áll a tengerentúlon. Zsolnay Vilmosnak, Sikorsky Zsolnay Miklósnak és Sikorsky Tádénak pedig a gyári nagyüzem fénykorában is jutott rá ideje és energiája, hogy kipróbálják magukat a képzőművészet területén. (bama.hu)
A bal oldali  tökéletesebb, mint egy fotó, a jobb oldali az "öreg" Zsolnay festménye
Itt olvashatsz még a családról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Zsolnay_csal%C3%A1d 

Nem én lennék, ha a végére nem biggyeszteném ide ezt a képet:
Érthetetlen számomra, hogy egy ilyen pitiáner munkát, egy ilyen kis javítást miért nem végeznek el azonnal, amikor észreveszik ? Miért hagyják „szétrohadni” az egészet – lásd pl. nagy szívfájdalmamat a pécsi vasútállomás épületét. Szemünk láttára fog összeomlani…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése