2010. június 12., szombat

Tündér-pince

Ha múltkor voltam bátor „Tündérkert” címet adni egyik beszámolómnak, akkor ma mindenképp a „Tündér-pince” dukál, mert olyan élményben, (?- nem, inkább) varázslatban volt részem, amilyenre nem számítottam. Talán ezért is volt akkora a meglepetésem, az örömem. Szeretek „felfedezni” dolgokat, olyasmiket, amivel eddigi életemben még nem találkoztam, s ez a mai délelőtt ilyesmivel kényeztetett.

Na ja, persze onnan kell kezdenem, hogy meleg ide, meleg oda, mégiscsak lementem kicsit a „forgatagba” megnézni, hogy bírják mások, és megkukkantani, milyen könyveket árulnak ’ócsó pénzé’ a Hamerli udvarban…. Hát kb. úgy bírták, mint én… kissé lihegve, lassúdad sétával, a menők fagyival. (Én inkább a fagyipénzen könyvet vettem…)
Aminek nagyon örültem, megint gazdagabb lettem városom két eddig rejtett udvarával. Habár nem olyan szépek, mint a múltkor bemutatott delfines-kutas, de hangulata ezeknek is van.
Először a Cooltour cafe (Király u. 26) udvarát látjátok, aztán a Hamerli udvart (Király u.9.) a könyves-bakelitlemezes kirakodóval:

Innen átmentem a Jókai térre. Itt is belátogattam egy házba – erről majd holnap számolok be. Majd mentem tovább a Kortárs Galériába, aminek a programját már otthon kinéztem. (http://www.galeriapecs.hu/festmenybolt/index.php?manufacturers_id=262 ) – itt ugyanis már múltkor is láttam egy igencsak kedvemre való kiállítást (Nimcsevity Anna – amiről be is számoltam, anno)
Most is a romantikusan titokzatos pincében vártak az újszerű és nekem mégis tetsző alkotások. Egy fiatal művész Kő Ferenc modern és helyenként mégis hajszálpontossággal kirajzolt képei. Különösek. A kígyó majd letekeredik a képről, egy másikról ő maga kukkant ránk, látogatókra, keszekusza, mégis harmonikus színek, vonalak, ábrák közül. A sárgás lámpák fényében élnek a zöldek és barnák, világítanak a pirosok, kékek.

Elmerült nézegetésemet a galéria tulajdonos szakítja félbe, s kéri, álljak a nekem legjobban tetsző kép elé. (Hm? Mi következik most ? – merül fel azonnal a kérdés bennem.) Hát kérem most jön a varázslat. A villanyt eloltja, s abban a pillanatban új képek, csodák jelennek meg a festmények helyén ! Vagyis rajtuk. Vagyis bennük. Vagyis nem is tudom. Én még ilyent nem láttam ! Aztán persze megbeszéljük, a képek különös technikával készültek, több rétegben, s mindegyik alatt van egy olyan festmény, mely csak UV fényben látható. A „fölső” és az UV-s képek bár másak, mégis szoros kapcsolatban állnak egymással, mondhatni gondolati-kapocs fűzi össze őket. Valószerűtlen és mégis abszolút reális…Hát nem győzök ámulni-bámulni.

Kicsit gondolkodtam, hogy részletesen leírjam-e az élményemet, mert így már annak, aki szövegemet elolvasva odamegy, nem lesz „igazi” a meglepetés, de hát ha meg nem írom le, akkor olyan se-füle-se-farka a történet és kevésbé érthető az ámulatom.
Szívből ajánlom minden ráérős pécsinek, látogasson el ide, különös, mondhatnám ínyenc művészi élményben lesz része !
Ferencesek utcája 5.  Telefon / Fax: 0036-72 /225-493

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9.00 - 18.00 szombat: 9.00 - 13.00
A mellékelt fotókról: az 1. a 3. és az 5. nem az én képem, a netről másoltam, az alábbi helyekről:
http://kultura.hu/img/upload/200704/koferencd__us20070405003.jpg
http://kultura.hu/main.php?folderID=1181&ctag=articlelist&iid=1&articleID=257662
http://www.ssprojects.net/caw_gallery/artists/Michael%20J...JPG
A többit én készítettem. Kérem, nézzétek el, hogy olyanok, amilyenek. (Aki rendszeresen olvas, ismerheti a mentegetőző szövegemet, aki nem, annak legyen elég, hogy bizonyos okokból ilyen tudok csak, és kész.)
Ajánlott oldalak: http://www.koferenc.hu/
http://www.pecsiprogramok.hu/program.php?id=1478
http://kultura.hu/main.php?folderID=1181&ctag=articlelist&iid=1&articleID=257662

4 megjegyzés:

 1. Ez nagyon "izgi", meg fogom nézni!
  Egyébként, amikor színházban voltunk egyik este, utána beültünk abba a nemtudomhogyhívjákba a gyerekeinkkel - amit lefotóztál - és nagyon klassz hangulat volt, a különféle retrós, ócska székek és asztalok között, nem beszélve a "bakelit" zenéről, meg a zsíros kenyérről, hagymával...Én sajnos nem fogyasztottam!:(

  VálaszTörlés
 2. [1.](Késői kommentelés oka : már a 18.30.órai tv.híradó vége előtt (?) elaludtam - rossz testhelyzet miatti ébredés...kb.22.45.óra. Nem tudom, "volt barátnőm" mikor érkezik ?- (itt van) Római kert étterem (lásd képgaléria) - érettségi találkozón van,- nehogy má' bárki is azt higgye,miatta "virrasztok!" )
  ***********************************
  Hogy örültem (...) mikor írtad : a dög meleg miatt a sétáidat kissé hanyagolod,nincs lelkierőd kimozdulni... most meg győzzem a kutakodást, merre is jártál ?-
  (Kicsit megzavart a Király u. 9. Hamerli-vasudvar, mert (valamiért) én a "Hamerli-házzal" (?)- összetévesztettem! (?) - és ebből bonyodalmak kezdődtek - nálam.
  A Hamerli-ház = másik neve az "Árkádos-ház" (1917-től laktak ott- stb.) Viszont egy tipp : (ha még be-benéznél kapuk alá) állítólag a Hamerli-házban a lépcsőház = a város legszebbnek tartott lépcsőháza ?- ( írják itt) =
  A város legszebb lépcsőháza ? (én vitatom - bár nem láttam)
  *******************************
  Utókor : Trebbin Ágost ír (ii.kötet) "Nevezetes pécsi tűzesetek és tragédiák) - ma (szombat) leégett Cserkúton (?) egy valamilyen bútorraktár ? (tv.híradók) - benne antik bútorokkal ?- éreztem én (délelőtt ?) a füstszagot - állítólag a fekete füst is látszott (utcánkból) - de én azt ki nem mentem a szobából!
  Szóval : tűz volt. (babám...)

  VálaszTörlés
 3. [2.]- (a kissé érthetetlen szövegért - a végén - elnézést)-
  Mindez hagyján !- mert ezt is csak ma este találtam a neten!-
  A kezdet
  A folytatás
  Nem tudom ki lehet ő ?- (...)
  ***********************************
  A belső udvaros (?) képeidhez - (utolsó kettő) példa arra, hogy (anno) a gázcsövekkel és egyebekkel hogy el lehetett rondítani az épületeket! - írtam volna ?- az új(abb) "szabályok" miatt már nem szabad a gázvezetéket oly' magasságokban "a falon végigvezetni!-és a konvektorok (?) kivezetése (ablak alatt) is sokat változott. (Bár igazam lenne!)
  ********************************

  VálaszTörlés