2010. június 26., szombat

Feladom…

Még a múlt héten láttam egy elég érdekes filmet, ami a metánhidrátról szólt. Megvallom: nem tudtam én arról semmit, hogy ez a téma évek óta foglalkoztatja a tudósokat, meg mindenféle más embereket. Gondoltam, elmesélem, amit a filmben láttam, nevezetesen, hogy egy pasas a Földközi tengeren elindult metán-hidrátot keresni, ami számításai szerint egy adott helyen elő kell, hogy forduljon. Sikerrel is járt, megtalálta, amit keresett, s ennek kapcsán mutatták be ezt az érdekes filmet.

„A metán-hidrát szilárd anyag, de instabil elegy, amely alacsony hőmérsékleten képződik a tengerek mélyén, a tengervíz keltette nagy nyomás alatt. Kb. 1000-1500 méteres vízmélységben, 5 °C körüli hőmérsékleten a metán-hidrát formájában kötődik meg.
Több száz méter vastag metán-hidrát mezőket eddig már több tenger mélyén is találtak. A metán-hidrát megtalálható a sarkköri jégben, a tundra fagyott talajában, ma ugyanúgy, mint sok millió évvel ezelőtt. A metán-hidrátból metán szabadulhat fel. A metán-hidrát létrejöttének alapvető feltétele a kellően vastag üledékréteg, amelyben a metán keletkezik. Ha ez az anyag kiszabadul a tengervíz nyomása alól, közvetlenül szublimál és szétoszlik a levegőben, üvegházhatást okozva gyorsítja a globális felmelegedés folyamatát.
A Brit Nemzeti Környezetvédelmi Kutató Hivatal a Bermuda háromszöget vizsgálta, hogy a felszabadult metán-e a felelős ottani titokzatos eltűnésekért.
Ha a felszínre jut és meggyullad piros színű lánggal ég." (http://hu.wikipedia.org/wiki/Met%C3%A1n-hidr%C3%A1t )
A filmben természetesen szó volt arról is, hogy miért is ennyire fontos ez a metán-hidrát : hát azért, mert (legalábbis egyesek) a jövő legfontosabb energiájának tartják. Nos, a témára rákeresve a neten teljesen ellenmondó dolgokat találtam, az egyik őrült veszélyesnek, a másik meg épp ellenkezőleg, a jövő egyetlen ígéretes enegria-forrásának tartja.
Ha lenne valaki, akit érdekel a téma, a Google-ba beírva számtalan cikket találhat a megoszló véleményekről – pl. az alábbi helyeken is:
http://www.dura.hu/index.php?mode=cikk&id=393
http://kataklizma.info/2009/10/25/a-metan-hidrat-a-jovo-energiaforrasa
http://www.origo.hu/tudomany/fold/20060309veszelytelen.html
http://klima.kvvm.hu/index.php?id=11
Én azonban továbbra sem tudom biztosan, most örüljek-e, vagy aggódjak amiatt, hogy rájöttek, hogy megtalálták, s hogy terveik vannak vele. Őszintén szólva, mégis inkább aggódom, mert eddig még abból, amibe mi – emberek – belepiszkáltunk, többször lett baj, mint valami világjobbító dolog – még ha az volt is a szándék.

És a nagy ide-oda kutakodásban véletlenül ráakadtam egy blogra, amibe aztán olyannyira belemélyedtem, hogy abba se hagytam az olvasását a késő éjszakai órákig. Ezért hát bemásolom ide a címét, akinek van ideje, s akit érdekel a téma, itt talál olvasnivalót !
http://konteo.blog.hu/2010/03/22/a_globalis_felmelegedes_1 (konteo=konspirációs teóriák)
Egy mondat a bevezető cikkből: „Ez a blog azt tűzte ki céljául, hogy időről időre (mondjuk hetente egyszer-kétszer) bemutasson egy-egy klasszikus elméletet, majd az olvasók fantáziájára apellálva fórumot biztosítson a pro és kontra érvek ütköztetésének.”
Majd alaposabban beleásom magam a témáiba. Rengeteg van. Másfél éve írják….

Kép: http://www.alternativenergia.hu/kategoriak/technologiak/zoldinfo/page/59

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése